Πολιτική

Βενιζέλος: Τραγική η υπόθεση Καϊλή- Αδιανόητη πολιτικά, θεσμικά και ηθικά

Τραγική χαρακτήρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος την υπόθεση με την εμπλοκή της Εύας Καϊλή στο λεγόμενο Qatargate. 

«Πρόκειται για τραγική υπόθεση. Αδιανόητη πολιτικά, θεσμικά και ηθικά. Λυπάμαι βαθύτατα για την εξέλιξη αυτή. Περιμένουμε τη βελγική δικαιοσύνη, αν και οι επιπτώσεις είναι ήδη συντριπτικές», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος στην εφημερίδα «Ελευθερία», ερωτηθείς για τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες. 

Απαντώντας για το νομοθετικό πλαίσιο, επεσήμανε πως όταν υπάρχουν αυτόφωρα κακουργήματα, δεν ισχύουν οι εγγυήσεις της βουλευτικής ασυλίας. 

«Κάποιοι συγχέουν σκοπίμως την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών ενός βουλευτή ή ενός υπουργού εν ενεργεία, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης, για λόγους δήθεν εθνικής ασφάλειας, χωρίς να υπάρχει έγκλημα προς διερεύνηση, απλώς και μόνο για την αυθαίρετη αλλά νομιμοφανή συλλογή πληροφοριών, με την ύπαρξη ενδείξεων ή υπονοιών τέλεσης ιδιαίτερων σοβαρών εγκλημάτων και πολύ περισσότερο με τη διάπραξη αυτόφωρου κακουργήματος», συμπλήρωσε. 

«Όπως κρατήθηκε προσωρινά η κ. Καϊλή στο Βέλγιο, έτσι κρατήθηκαν προσωρινά οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα. Η φύση των εγκλημάτων είναι διαφορετική, πρόκειται όμως για αυτόφωρα κακουργήματα», συμπλήρωσε. 

Όποιοι, επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος, θεωρούν ότι η ποινική υπόθεση Καϊλή που τη χειρίζονται οι βελγικές αρχές, «δικαιολογεί την παρακολούθηση αρχηγού κόμματος και εν ενεργεία υπουργού από την ελληνική ΕΥΠ για απροσδιόριστους λόγους εθνικής ασφαλείας, χωρίς καμία ποινική διάσταση, δεν αντιλαμβάνονται ότι χωρίς σεβασμό του συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν προστατεύεται η φιλελεύθερη δημοκρατία». 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε ότι, μετά τη δημοσίευση στοιχείων για την παρακολούθηση του κ. Χατζηδάκη, η κυβέρνηση- διά του εκπροσώπου της- δέχεται «ότι η ΕΥΠ ενεργούσε “εκτός πλαισίου”». 

«Τι σημαίνει αυτό; Ότι ενεργούσε εκτός νομιμότητας; Ή εκτός του πλαισίου των πολιτικών οδηγιών του πρωθυπουργού αλλά πάντως “νόμιμα”, δηλαδή με διάταξη της αρμόδιας εισαγγελικής λειτουργού; Το Σύνταγμα όμως αναθέτει στη Δικαιοσύνη και όχι στον πρωθυπουργό να αποφασίζει τελικά. Μήπως εννοεί η κυβέρνηση ότι κακώς, δηλαδή παρανόμως, ζήτησε η ΕΥΠ να εκδοθεί η εισαγγελική διάταξη; Αν ναι, τότε ποιος έχει την ευθύνη για την ελλιπή εποπτεία της ΕΥΠ; Προφανώς ο εποπτεύων υπουργός που είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος πρέπει να ζητήσει έστω και τώρα από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την ΑΔΑΕ την άμεση και σε βάθος διερεύνηση τουλάχιστον της παρακολούθησης υπουργών του και “άλλων αξιωματούχων”», τόνισε.

Στην ίδια συνέντευξη ο δημοσιογράφος ανέφερε στον κ. Βενιζέλο πως «φίλοι και εχθροί συμφωνούν» ότι λείπει από την πολιτική ζωή και τον ρώτησε εάν θα αρνηθεί σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ του προτείνει τη θέση του επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. 

«Αν όντως η δημόσια παρουσία μου έχει ευρύτερη αποδοχή, γιατί θέλετε να την περιορίσετε στα όρια ενός κόμματος;», απάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 

 

πηγή: lifo

now/politics/benizelos-tragiki-i-ypothesi-kaili-adianoiti-politika-thesmika-kai-ithika

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button