Έχασε 300 εκατ. δολάρια σε λίγες ώρες το αφεντικό της CrowdStrike που προκάλεσε το διεθνές black out – Η ιστορία του Τζορτζ Κουρτζ
Εκτεθειμένος για την παγκόσμια αναστάτωση που προκάλεσε η εταιρεία του, η CrowdStrike, είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, που είδε και τη σημαντικά μεγάλη περιουσία του να συρρικνώνεται μέσα σε λίγες ώρες.
Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της CrowdStrike Τζορτζ Κουρτζ έχασε πάνω από το ένα δέκατο της περιουσίας του, η οποία υπολογιζόταν σε 3,2 δισ. δολάρια ως την Πέμπτη. Την επομένη, με το περιστατικό σε πλήρη εξέλιξη σε όλο τον κόσμο, οι μετοχές της CrowdStrike υποχώρησαν κατά 11%.
Το Forbes εξηγεί ότι μεγάλο μέρος της περιουσίας του Κουρτζ είναι συνδεδεμένο με τις μετοχές της εταιρείας του. Εξάλλου, το 2019 όταν η εταιρεία του άρχισε να διακινείται στη χρηματιστηριακή αγορά ο Κουρτζ τριπλασίασε σχεδόν την περιουσία του.
Η αυξημένη ανάγκη για κυβερνοασφάλεια τα τελευταία χρόνια εξασφαλίζουν πολλές και καλές δουλειές στην εταιρεία που έχει χρηματιστηριακή αξία πάνω από 70 δισ. δολάρια – αλλά, όπως φάνηκε την Παρασκευή, προκαλούν και μια επώδυνη πτώση.
Η Microsoft ανέφερε μάλιστα το Σάββατο ότι το blackout επηρέασε σχεδόν 8,5 εκατομμύρια συσκευές Windows σε όλο τον κόσμο, αριθμός που κατά την εταιρεία αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 1% όλων των συσκευών με αυτό το λειτουργικό σε όλο τον κόσμο. Από τη στιγμή, ωστόσο, που το πρόβλημα εμφανίστηκε σε κρίσιμες υποδομές και τις έφερε στα όρια τους, δεν θα μπορούσε να περάσει απάρατήρητο.
Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της CrowdStrike
«Διεθνώς αναγνωρισμένος ειδικός στην ασφάλεια, συγγραφέας, επιχειρηματίας και ομιλητής»: έτσι περιγράφει τον Τζορτζ Κουρτζ η εταιρεία του.
Γεννήθηκε στο Νιου Τζέρσεϊ πριν από 59 χρόνια και μεγάλωσε σε οικογένεια χωρίς μεγάλο εισόδημα. Σπούδασε λογιστική στο Πανεπιστήμιο Seton Hall και στη συνέχεια πέρασε σχεδόν μια δεκαετία στην εταιρεία συμβούλων PWC και στην Ernst and Young. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της περιόδου εργάστηκε σε ρόλους που σχετίζονταν με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Ήταν, μάλιστα, ένας από τους πέντε πρώτους υπαλλήλους που προσλήφθηκαν με πλήρη απασχόληση σε θέση κυβερνοασφάλειας στην PWC.
Το 1999 ίδρυσε τη δική του εταιρεία συμβούλων ασφαλείας Foundstone. Την ίδια χρονιά έγραψε το βιβλίο «Hacking Exposed», με οδηγίες για την κυβερνοασφάλεια για διαχειριστές ηλεκτρονικών δικτύων, που πούλησε πάνω από 600.000 κομμάτια και μεταφράστηκε σε 30 γλώσσες.
Αργότερα, το 2004, πούλησε την εταιρεία, η οποία στελεχωνόταν από πρώην συναδέλφους της ΕΥ, στον γίγαντα της κυβερνοασφάλειας McAfee έναντι 90 εκατομμυρίων δολαρίων.
Στην McAfee έγινε αντιπρόεδρος, ανέβηκε στην ιεραρχία και, το 2009, έγινε επικεφαλής τεχνολογίας. Σε αυτή τη θέση βρισκόταν όταν ένα μεγάλης έκτασης τεχνικό σφάλμα προκάλεσε κατά λάθος το κλείσιμο των υπολογιστών με Windows XP σε όλο τον κόσμο. Λέγεται μάλιστα ότι το πρόβλημα ήταν τόσο σοβαρό για την άλλοτε κραταιά McAfee που οδήγησε αργότερα στην πώλησή της στην Intel
Ο ρόλος του στις εκλογές του 2016
Από την πλευρά του, ο Κουρτζ ήταν απογοητευμένος για την αργή ανταπόκριση της McAfee στις απειλές του Διαδικτυου, έτσι αποφάσισε να κάνει το επόμενο επαγγελματικό βήμα.
Ίδρυσε την CrowdStrike το 2012 με τον Ντμίτρι Αλπέροβιτς (που αργότερα αποχώρησε) και την εισήγαγε στο Nasdaq το 2019.
Η CrowdStrike έγινε γνωστή, μεταξύ άλλων, για τη διερεύνηση της παραβίασης της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες το 2016.
Η εταιρεία εντόπισε απόπειρες δύο ρωσικών ομάδων, με τις κωδικές ονομασίες Cosy Bear και Fancy Bear, να παραβιάσουν στόχους υψηλής αξίας, όπως ο Λευκός Οίκος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Γενικό Επιτελείο Στρατού.
Οι χάκερ είχαν επίσης κλέψει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τους Δημοκρατικούς και από την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον και τα παρέδωσαν στο Wikileaks.
Πέρα από την ενασχόληση με την εταιρεία του, είναι επιτυχημένος οδηγός αγωνιστικών αυτοκινήτων που κέρδισε την κατηγορία LMP2 στις 24 ώρες του Λε Μαν το 2019.
Σήμερα ο Κουρτζ ζει στην Αριζόνα με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους. Το 2021 έχασαν πάντως την έφηβη κόρη τους, Αλέγκρα, λόγω σοβαρών προβλημάτων στον εγκέφαλό της.
Τα προβλήματα υποχωρούν
Η πρώτη του αντίδραση του Κουρτζ στο X ήταν να γράψει ότι «η CrowdStrike εργάζεται ενεργά με τους πελάτες που επηρεάστηκαν από ένα ελάττωμα» στην ενημέρωση των Windows και «διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται για περιστατικό ασφαλείας ή κυβερνοεπίθεση».
Ειδικοί εξηγούν ότι «είναι μία από τις σπάνιες φορές όπου ένα λογισμικό ασφαλείας είναι η αιτία μιας τόσο μεγάλης βλάβης».
Το εύρος αυτής της βλάβης δεν έχει προηγούμενο και θα περάσει χωρίς αμφιβολία στην Ιστορία, υπογράμμισε ο Τζουνάντε Άλι, ειδικός στην κυβερνοασφάλεια, με τον οποίο μίλησε τo AFP.
Ο Καϊσάρ Νταέρ, άλλος ειδικός στην κυβερνοασφάλεια με τον οποίο επίσης μίλησε το Γαλλικό Πρακτορείο, είπε ότι το εύρος του φαινομένου εξηγείται από το γεγονός πως «τα Windows είναι εξαιρετικά διαδεδομένα, όπως και η CrowdStrike».
Σταδιακά, πάντως, αποκαθίστανται τα προβλήματα και σε κρίσμους τομείς, όπως οι αερομεταφορές.
Πολλά ασιατικά αεροδρόμια έκαναν λόγο από το βράδυ της Παρασκευής (τοπική ώρα) για «κανονική» ή «σχεδόν κανονική» λειτουργία, κυρίως στη Νότια Κορέα, στη Σιγκαπούρη, στη Νέα Ζηλανδία, στο Χονγκ Κονγκ ή στις Φιλιππίνες. Το διεθνές αεροδρόμιο του Βερολίνου, εκείνο που επλήγη περισσότερο στη Γερμανία, λειτουργεί εκ νέου σχεδόν κανονικά.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, επηρεάστηκαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε τουλάχιστον τρεις πολιτείες και 2.400 πτήσεις ακυρώθηκαν την Παρασκευή.
Τέλος, το blackout επηρέασε κάποια στιγμή τη λειτουργία των συστημάτων πληροφορικής των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024, μεταξύ των οποίων το σύστημα διαπίστευσης αλλά όχι και των εισιτηρίων.