Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Στα “κάγκελα” οι εποχικοί των ξενοδοχείων από τη στάση της νέας υπουργού
Παράπονα ξενοδοχοϋπαλλήλων για την υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου – «Αρνείται τη συνάντηση με το σωματείο τη στιγμή που οι εποχικοί υπάλληλοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης»
«Θα σας δει ο γραμματέας μου» ήταν χθες η απάντηση της υπουργού Εργασίας Δόμνας Μηχαηλίδου, που προκάλεσε την αντίδραση των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου και συνολικότερα της Ομοσπονδίας τους, με τον πρόεδρο του σωματείου και αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Νίκο Κοκολάκη να εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά τους μιλώντας στο neakriti.gr, καθώς, όπως λέει, «από τον Δεκέμβριο ζητούσαμε να τη συναντήσουμε, αλλά δε μας έχει δεχτεί μέχρι σήμερα».
Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, είναι αδιανόητο η υπουργός να παραπέμπει στον γραμματέα της τη διοίκηση της Ομοσπονδίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, αφού υπάρχουν διαχρονικά αιτήματα που πρέπει να εξεταστούν όσο γίνεται πιο γρήγορα, με τους εποχικούς υπαλλήλους να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης!
«Σήμερα με πήρε μία οικογένεια ξενοδοχοϋπαλλήλων και μου είπε πως δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν ούτε νερό στο σπίτι τους. Και την ίδια στιγμή, έχουμε και την απαράδεκτη συμπεριφορά της υπουργού, που αρνείται να μας δει στο γραφείο της και μας παραπέμπει στον γραμματέα της», καταγγέλλει στo neakriti.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης. Συγκεκριμένα, η Δόμνα Μιχαηλίδου απάντησε στους ξενοδοχοϋπαλλήλους ότι θα τους δεχτεί ο γραμματέας της, μαζί με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας.
«Με την έναρξη της τουριστικής περιόδου έχουμε τόσα προβλήματα και να βρίσκουμε αυτή την αντιμετώπιση. Δεν υπάρχουν για μας δικαιολογίες. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ζητήσαμε να τη συναντήσουμε. Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση. Εμείς θέλουμε να έχουμε συναντήσεις που να έχουν αποτέλεσμα. Δε θέλουμε να συναντιόμαστε στο υπουργείο και να φωτογραφιζόμαστε με τους υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων. Δεν είναι αυτός ο σκοπός μας», είπε χαρακτηριστικά στo neakriti.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης.
Μάλιστα, συνεχίζοντας, ο συνδικαλιστής μάς είπε πως «στείλαμε ψήφισμα από τις 14 του Φλεβάρη με τα αιτήματά μας, μαζί με τα άλλα σωματεία της Κρήτης, τα Εργατικά Κέντρα και την Ομοσπονδία. Και ζητήσαμε και τότε ραντεβού με την υπουργό Εργασίας, αλλά δεν είχαμε απάντηση. Και τώρα που μας είπε να μιλήσουμε με τον γραμματέα της, εγώ είπα του προέδρου της Ομοσπονδίας ότι, εάν έχουν να μας δώσουν σαφείς απαντήσεις, να πάμε. Αλλιώς δε θα πάμε να ξαναπούμε τα ίδια και τα ίδια».
«Είμαστε σε δραματική κατάσταση»
Για τα προβλήματα επιβίωσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ο Νίκος Κοκολάκης ανέφερε: «Έχουμε πάγια αιτήματα του κλάδου που τα βάζουμε διαρκώς από το 2019. Όπως είναι η επαναφορά του εφάπαξ στην εικοσαετία. Το κύριο αίτημα βέβαια είναι το ταμείο ανεργίας. Ήδη το ταμείο έχει λήξει τώρα. Υπάρχει πρόβλημα σοβαρό επιβίωσης. Οι περισσότεροι θα ξαναπιάσουν δουλειά τον Μάιο. Άρα θα πληρωθούν τον Ιούνιο. Και σήμερα συγκεκριμένα με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν “πρόεδρε, δεν έχουμε να αγοράσουμε ούτε νερό”. Σήμερα με πήρε μια οικογένεια ξενοδοχοϋπαλλήλων και μου το είπε. Καταλαβαίνετε σε τι κατάσταση έχουν περιέλθει οι εποχικοί εργαζόμενοι», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας του κλάδου Νίκος Κοκολάκης.
Στο σημείο αυτό, ο συνδικαλιστής λέει: «Οι εργαζόμενοι είναι περήφανοι και δε μιλάνε. Όμως, υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι που είναι σε τόσο μεγάλη απόγνωση, που επικοινωνούν μαζί μας και μας ζητάνε βοήθεια. Εμείς δε δίνουμε χρήματα, αλλά τους βοηθάμε με άλλους τρόπους, αγοράζοντάς τους τρόφιμα στην προσπάθειά μας να τους βοηθήσουμε».
Μάλιστα, ο Νίκος Κοκολάκης εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι οι κυβερνώντες γνωρίζουν πάρα πολύ καλά την κατάσταση αυτή, αλλά αδιαφορούν. «Άλλωστε, εμείς το κοινό μας ψήφισμα το στείλαμε και στους βουλευτές. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το ΚΚΕ το έφεραν με ερώτησή τους στη Βουλή, αλλά απαντήσεις δεν πήραμε μέχρι σήμερα. Το στείλαμε και στον διοικητή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, που η απάντησή του ήταν… για τους νόμους που ισχύουν. Μα, αυτά τα ξέρουμε εμείς»…
Στο σημείο αυτό, ο Νίκος Κοκολάκης μάς είπε πως ο προηγούμενος υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης τούς είχε φερθεί πολύ καλύτερα, αφού από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του δέχτηκε τους ξενοδοχοϋπαλλήλους στο γραφείο του.
«Και μάλιστα, είχαμε δύο συναντήσεις με τον Άδωνι Γεωργιάδη στο γραφείο του. Και είχαμε και μια συνάντηση στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου. Και μάλιστα, είχαμε και κάποιο αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τις 12 μέρες που μπορεί να δουλεύει ο εργαζόμενος, γιατί παλιότερα κόβονταν από το ταμείο. Αλλά κι αυτό ακόμα δεν έχει σήμερα προχωρήσει. Δεν έχει υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση, ούτως ώστε να εφαρμοστεί. Και αυτό το μέτρο που ψηφίστηκε τότε, καλό μεν αλλά δε φτάνει».
Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, ανάλογη συμπεριφορά με αυτήν της κ. Μιχαηλίδου είχαν συναντήσει ξανά οι εκπρόσωποι των ξενοδοχοϋπαλλήλων, από τον παλιότερο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.
«Δε μας δεχόταν ούτε εκείνος. Μόνο μία τηλεδιάσκεψη είχαμε κάνει μαζί του»…
Τέλος του μήνα ανοίγουν τα πρώτα ξενοδοχεία
Στο μεταξύ, είναι ζήτημα ημερών, όπως λέει ο συνδικαλιστής, να ανοίξουν τα πρώτα ξενοδοχεία στον νομό Ηρακλείου και να καλέσουν τους πρώτους εργαζόμενους, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίοι καθαρισμοί και να προχωρήσει η ανάλογη προετοιμασία.
«Τέλος του μήνα είναι ελάχιστα αυτά που θα ανοίξουν. Τα περισσότερα θα ανοίξουν στο τέλος του Απρίλη. Και η μάζα των εργαζομένων θα επαναπροσληφθεί μετά τις 15 του Μάη».
Καταλήγοντας, ο Νίκος Κοκολάκης επισημαίνει: «Υπάρχουν περιπτώσεις μεμονωμένες, όπως συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια, που στο άνοιγμα και στο κλείσιμο των ξενοδοχείων έχουν τους εργαζόμενούς τους ανασφάλιστους. Υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις. Αλλά δυστυχώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι αποδεκατισμένοι. Δεν έχουν εργατικό δυναμικό. Και δε γίνονται οι ουσιαστικοί έλεγχοι που πρέπει να γίνονται».
πηγή: apokoronaslife