Τουρισμός

Τουρισμός: Δημιουργείται νέα ψηφιακή πλατφόρμα

Την περαιτέρω ψηφιοποίηση του τουριστικού κλάδου έχει ως στόχο το έργο, συνολικού ύψους 16,3 εκατ. ευρώ, που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η Κοινωνία της Πληροφορίας. Ειδικότερα, προβλέπεται η δημιουργία της πλατφόρμας «mydigitaltourism», η οποία θα «επικοινωνεί», δηλαδή θα διαλειτουργεί με άλλα μητρώα και εφαρμογές του υπουργείου Τουρισμού που βρίσκονται υπό δημιουργία προκειμένου ό,τι αφορά την τουριστική δραστηριότητα (αδειοδότηση νέων επιχειρήσεων, διερεύνηση καταγγελιών, εξαγωγή στατιστικών στοιχείων) να πραγματοποιείται με ενιαίο τρόπο. Προς την κατεύθυνση αυτή, η νέα πλατφόρμα, όπου θα μεταπέσουν τα δεδομένα και οι λειτουργίες του υφιστάμενου Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΜΗΤΕ), θα διαλειτουργεί με μητρώα και συστήματα στα οποία τηρούνται στοιχεία για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Κι αυτό προκειμένου το υπουργείο Τουρισμού να έχει αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης για το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων. Θα αντλούνται και στοιχεία που αφορούν όλες τις νομίμως λειτουργούσες τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ η διαδικασία υποβολής στοιχείων για την αρχική αδειοδότηση ή την ανανέωση της αδειοδότησης αυτών θα παραμείνει αρμοδιότητα των τρίτων συστημάτων.

Παράλληλα, θα ενταχθεί ο έλεγχος των επιχειρήσεων από τις περιφερειακές ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου στο πλαίσιο της διερεύνησης τυχόν καταγγελιών, που επίσης θα υποβάλλονται μέσω του νέου συστήματος.

Ευρύτερα, στόχος της πλατφόρμας «mydigitaltourism» είναι η μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων και η βελτίωση της διαθεσιμότητας έγκαιρων και αξιόπιστων στατιστικών δεδομένων σχετικά με τις τουριστικές οικονομικές δραστηριότητες, αλλά και η παροχή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα (π.χ. διαμονή εκτός καταλυμάτων σε άλλου είδους εγκαταστάσεις όπως κάμπινγκ, σκάφη αναψυχής κ.α.), τη στιγμή που αυτά θα γίνονται διαθέσιμα από τις επιχειρήσεις σχετικά με τις αφίξεις τουριστών.

Το «mydigitaltourism» θα συσχετίζεται και με την ηλεκτρονική πλατφόρμα ελέγχου της λειτουργίας του συνόλου των τουριστικών επιχειρήσεων (e-ΜΗΤΕ) μέσω της οποίας, σε κεντρικό επίπεδο, θα καταγράφονται, θα παρακολουθούνται, θα τίθενται υπό διαχείριση και θα επικαιροποιούνται διαρκώς τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν κάθε τουριστική επιχείρηση που αδειοδοτείται και ελέγχεται από το υπουργείο Τουρισμού και τους φορείς που εποπτεύονται από αυτό. Για να διασφαλίζεται η αποτελεσματική λήψη στατιστικών, θα αντλούνται δεδομένα αφίξεων – αναχωρήσεων σε πραγματικό χρόνο από το σύνολο των καταλυμάτων της χώρας. Αυτά θα προέρχονται είτε από τις πλατφόρμες διαχείρισης κρατήσεων είτε μέσω χρήσης βασικού διαχειριστικού περιβάλλοντος που θα δημιουργηθεί και θα παρέχεται στις τουριστικές επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν πλατφόρμα κρατήσεων.

πηγή: creta24

toyrismos-dimioyrgeitai-nea-psifiaki-platforma/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button