Τουρισμός

Έβερεστ: Περίοδος «συνωστισμού» με ουρές ορειβατών και προβληματισμό για τον υπερτουρισμό

Τα βίντεο με τις ουρές ορειβατών στο Έβερεστ, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η ιδανικότερη εποχή για την ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου – προκαλούν προβληματισμό.

Καθώς η περίοδος αναρρίχησης στο Έβερεστ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, δύο ορειβάτες έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι δύο αγνοούνται.

Ο Ινδός ορειβάτης Rajan Dwivedi μοιράστηκε τις απόψεις του για τον συνωστισμό στο βουνό, με μία viral ανάρτηση στο Instagram. Ο Rajan έδειξε εκατοντάδες ορειβάτες με ειδικές στολές, να στέκονται ουσιαστικά ακίνητοι. «Είδα πολλούς ορειβάτες σε αρκετά επισφαλή κατάσταση να κρέμονται στο σχοινί ενώ οι Σέρπα τους αγωνίζονταν να τους τραβήξουν κάτω», έγραψε. Περιέγραψε ακόμη ότι είδε ορειβάτες σε κατάσταση «υπνηλίας» – «ζόμπι»: «Έτρεμαν και έκλαιγαν προκαλώντας ‘μποτιλιάρισμα’», γράφει.

Οι ουρές αυτές των ορειβατών έχουν κάνει πολλούς ορειβάτες να ξανασκεφτούν την αναρρίχηση στο Έβερεστ.

Το Νεπάλ ήδη εξετάζει τη μείωση του αριθμού των αδειών που χορηγούνται για την ανάβαση στο Έβερεστ και σε άλλες κορυφές των Ιμαλαΐων. Επί του παρόντος, χορηγούνται άδειες σε όσους θέλουν να ανεβούν στο Έβερεστ και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν 11.000 δολάρια. Πέρυσι χορηγήθηκαν 478 άδειες – αριθμός ρεκόρ. Σύμφωνα με περίληψη σχετικής απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Νεπάλ, πρέπει να καθοριστεί ένα «πλαφόν» στις άδειες για αναρρίχηση.

Σχολιάζοντας το γεγονός, ο δικηγόρος Ντεεπάκ Μπικράμ Μίσρα είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι με την απόφαση αυτή το Δικαστήριο ανταποκρίθηκε στις ανησυχίες του πληθυσμού σε σχέση με την προστασία της φύσης στο Νεπάλ, στο οποίο υπάρχουν οκτώ από τις δέκα υψηλότερες κορυφές του πλανήτη. Εκτός από τη μείωση του αριθμού των ορειβατών, το δικαστήριο συνέστησε τη λήψη μέτρων για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος στις ορεινές περιοχές.

https://creta24.gr/everest-periodos-synostismou-me-oures-oreivaton-kai-provlimatismo-gia-ton-ypertourismo/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button