Τουρισμός

Ακρίβεια | Οι Ευρωπαίοι κόβουν τα μπάτζετ των διακοπών – Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Τις πρώτες ενδείξεις ότι το κύμα ακρίβειας επηρεάζει τις δαπάνες των Ευρωπαίων για ταξίδια, εντόπισε η Trivago, η εταιρεία που ειδικεύεται στις online κρατήσεις δωματίων.

Τα στοιχεία για την περίοδο Νοεμβρίου-Ιανουαρίου δείχνουν μια αυξημένη στροφή προς τα φθηνότερα ξενοδοχεία και τα συντομότερα ταξίδια, με την πλατφόρμα να διαπιστώνει αυξημένα κλικς στις επιλογές χαμηλότερης τιμής σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, όπως δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της Trivago, Matthias Tillmann, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Την ίδια στιγμή, οι κρατήσεις μέσω της Trivago για αυτό το τρίμηνο κινούνται στο επίπεδο όπου βρίσκονταν πριν από την κρίση του κορωνοϊού.

Οι τάσεις δείχνουν ότι ενώ οι Ευρωπαίοι σκέφτονται περισσότερο το κόστος, μέχρι στιγμής δεν εγκαταλείπουν εντελώς τις διακοπές και τα ταξίδια.

Σύμφωνα με τον Tillman, οι ταξιδιώτες αναζητούν φθηνότερες επιλογές και κάνουν περισσότερη έρευνα, ώστε να μετριάσουν το κόστος. Φαίνεται επίσης να μειώνουν τη διάρκεια της διαμονής τους κατά 10% κατά μέσο όρο.

Όμως, σύμφωνα με την Trivago, οι συνθήκες αυτές ευνοούν την Ελλάδα και άλλους προορισμούς της Μεσογείου, όπου η διαμονή είναι λιγότερο ακριβή.

Οι μεσογειακές πόλεις αποδεικνύονται ιδιαίτερα δημοφιλείς, είπε ο Tillmann, «κάτι που μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι οι άνθρωποι αναζητούν καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής». Η Ελλάδα και η Ισπανία παραμένουν δημοφιλείς, ενώ η Κωνσταντινούπολη έχει αναρριχηθεί από την πρώτη εικοσάδα των προορισμών, στην πρώτη πεντάδα.

Πάντως, καθώς οι κρατήσεις μέσω της Trivago τείνουν να γίνονται 30 έως 60 ημέρες πριν από το check-in, η εταιρεία δεν έχει ιδιαίτερες ενδείξεις για τις τάσεις που θα επικρατήσουν το επόμενο έτος και άρα και το κρίσιμο για την Ελλάδα επόμενο καλοκαίρι.

Την τάση μείωσης στα μπάτζετ των διακοπών επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του διαδικτυακού ταξιδιωτικού γραφείου eDreams, του οποίου η πλατφόρμα προσφέρει πτήσεις, πακέτα διακοπών και ενοικίαση αυτοκινήτου. Σύμφωνα με τo Bloomberg, η πλατφόρμα έχει διαπιστώσει ότι το μέσο έσοδό της ανά χρήστη μειώθηκε κατά 4 ευρώ, στα 80 ευρώ αυτό το τρίμηνο. Η CEO του eDreams, Dana Dunne, ανέφερε ότι βλέπει επίσης τους καταναλωτές να κάνουν μικρότερα ταξίδια, να ταξιδεύουν πιο κοντά στο σπίτι και να κάνουν κράτηση πιο κοντά στην ώρα αναχώρησης. Ωστόσο, οι κρατήσεις τον Οκτώβριο και την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου αυξήθηκαν κατά 45% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019.

Η κρίση ακρίβειας πλήττει τους καταναλωτές έπειτα από ένα καλοκαίρι που χαρακτηρίστηκε από το λεγόμενο «revenge tourism», στο οποίο ο κόσμος ξόδεψε αφειδώς σε ταξίδια και διακοπές, μετά από δύο χρόνια πανδημίας.

Η στροφή σε φθηνότερες επιλογές ευνοεί, πέραν των πιο οικονομικών προορισμών, όπως είναι η Ελλάδα, και τις αεροπορικές χαμηλού κόστους, όπως για παράδειγμα η Ryanair.

Πάντως, οι αεροπορικές επιμένουν ότι η ζήτηση παραμένει ισχυρή. Ο CEO της Virgin Atlantic, Shai Weiss, εκτίμησε προ ημερών ότι μετά τον κορωνοϊό, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να ξοδέψουν χρήματα για διακοπές παρά να αγοράσουν ένα νέο ψυγείο.

Πηγή: moneyreview.gr 

Ακρίβεια | Οι Ευρωπαίοι κόβουν τα μπάτζετ των διακοπών – Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button