Εκατομμύρια Κινέζοι τουρίστες ετοιμάζονται να ταξιδέψουν ανά τον κόσμο
Από την Κυριακή που η Κίνα άνοιξε και πάλι τα σύνορά της, εκατομμύρια Κινέζοι τουρίστες ετοιμάζονται να κατακλύσουν τους τουριστικούς προορισμούς ανά τον κόσμο.
Στα χρόνια πριν από την πανδημία του κορωνοϊού η Κίνα ήταν η σημαντικότερη στον κόσμο χώρα προέλευσης τουριστών, καθώς το 2019 περίπου 115 εκατ. Κινέζοι δαπανούσαν πάνω από το 250 δισ. δολάρια σε ταξίδια τους εκτός συνόρων.
Οι δαπάνες αυτές έχουν εκλείψει τα τελευταία τρία χρόνια καθώς η Κίνα έκλεισε τα σύνορά της. Κι ενώ η τουριστική κίνηση από την Κίνα ίσως να μην επανέλθει άμεσα στα προ πανδημίας επίπεδα, επιχειρήσεις, βιομηχανίες και χώρες αναμένεται να δεχθούν μεγάλη τόνωση μέσα στο 2023 χάρη στους Κινέζους τουρίστες. Το 2019, περίπου 12 εκατ. Κινέζοι ταξίδευαν ως επιβάτες αεροσκαφών μηνιαίως.
Σύμφωνα, όμως, με τον Στιβ Σάξον, συνεργάτη της McKinsey στη Σεντζέν, ο αριθμός αυτός μειώθηκε κατά 95% στη διάρκεια της πανδημίας. Ο ίδιος προβλέπει ότι φέτος το καλοκαίρι θα έχουν φτάσει περίπου στα 6 εκατ. τον μήνα οι Κινέζοι που θα ταξιδεύουν με αεροπλάνο στο εξωτερικό, δεδομένου ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ταξίδια στο εξωτερικό από ευκατάστατους νέους Κινέζους που εργάζονται σε καλοπληρωμένες θέσεις.
Από τη στιγμή που το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα άρει τους περιορισμούς και την υποχρεωτική καραντίνα, έχει σημειώσει άλμα το ενδιαφέρον για διεθνείς πτήσεις και για ξενοδοχεία, όπως καταγράφεται σε αναζητήσεις στην ταξιδιωτική ιστοσελίδα Trip.com. Οι κρατήσεις για ταξίδια στο εξωτερικό στη διάρκεια των αργιών του κινεζικού Νέου Ετους, κάπου ανάμεσα στις 21 και στις 27 Ιανουαρίου, έχουν εκτοξευθεί κατά 540% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, σύμφωνα με τις ταξιδιωτικές ιστοσελίδες της Κίνας. Η μέση δαπάνη για μια κράτηση έχει αυξηθεί κατά 32%.
Σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs, θα επωφεληθούν τα μέγιστα οι οικονομίες ορισμένων χωρών που είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμοί για τους Κινέζους τουρίστες. Το Χονγκ Κονγκ, για παράδειγμα, έχει τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση από οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο και κατέγραψε 56 εκατ. αφίξεις το 2019, οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονταν από την Κίνα. Εκτιμάται πως θα τονωθεί το ΑΕΠ του κατά 7,6% από την αύξηση του τουρισμού από την Κίνα και τις εξαγωγές του. Είχε δεχθεί μείζον πλήγμα όταν έκλεισαν τα σύνορά του με την Κίνα και επλήγησαν κυρίως ο τουρισμός και η αγορά ακινήτων.
Υπολογίζει πως μέσα στο 2022 το ΑΕΠ του συρρικνώθηκε κατά 3,2%. Επίσης, το ΑΕΠ της Ταϊλάνδης ενδέχεται να ενισχυθεί κατά 2,9% για τους ίδιους λόγους και της Σιγκαπούρης κατά 1,2%.Κυριότεροι προορισμοί για τους Κινέζους ταξιδιώτες είναι η ευρύτερη περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Ταϊλάνδης, της Ιαπωνίας και του Χονγκ Κονγκ. Συγκαταλέγονται, άλλωστε, ανάμεσα στους πρώτους 10 προορισμούς οι ΗΠΑ και η Βρετανία.
Μιλώντας στο CNN, ο Αλεξ Λου, συνεργάτης των TD Securities, τονίζει πως «έχουν αυξηθεί ραγδαία οι καταθέσεις στις τράπεζες στη διάρκεια του περασμένου έτους και αυτό σημαίνει πως τα νοικοκυριά στην Κίνα έχουν συγκεντρώσει σημαντικό όγκο μετρητών». Ενδεχομένως θα υπάρξει και από τους Κινέζους το αντίστοιχο κύμα εκτεταμένων δαπανών που υπήρξε στις ανεπτυγμένες οικονομίες, με τους καταναλωτές να κάνουν «δαπάνες εκτόνωσης και εκδίκησης» για να υπερκαλύψουν τις στερήσεις στις οποίες υποβλήθηκαν λόγω της πανδημίας.
Πηγή: cnn.com / kathimerini.gr
Εκατομμύρια Κινέζοι τουρίστες ετοιμάζονται να ταξιδέψουν ανά τον κόσμο