Ξενοδόχοι: «Ηπια» αύξηση στις κρατήσεις – «Είναι ώρα στρατηγικού σχεδιασμού»
«Ηπια» αύξηση στις κρατήσεις φέτος σε ένα γενικότερο πλαίσιο βλέπουν οι ξενοδόχοι ανά την Ελλάδα, οι οποίοι ζητούν σε αυτή τη συγκυρία ενίσχυση και των μικρότερων μονάδων, από 1- 3 αστέρια, συνολικής δυναμικότητας 220.000 δωματίων.
Αυτό επεσήμανε χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Χατζής στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της ΠΟΞ, όπου το παρών έδωσαν και οι πρώην πρόεδροι- θεσμικοί του κλάδου οι Γιάννης Ρέτσος και Γρηγόρης Τάσιος, αλλά και η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Αγάπη Σμπώκου.
«Φέτος οι κρατήσεις σε γενικό επίπεδο φαίνονται να κινούνται σε ήπια αύξηση από το 2023, ωστόσο η ώρα της αυξημένης ζήτησης δεν είναι ώρα εφησυχασμού αλλά είναι ώρα στρατηγικού σχεδιασμού», δήλωσε ο κ. Χατζής.
«Σήμερα θα έπρεπε να έχει γίνει πράξη η δέσμευση για μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή. Κι αντί αυτού, βρεθήκαμε να πληρώνουμε το τέλος ανθεκτικότητας. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε την αίσθηση πως τιμωρούμαστε επειδή πετυχαίνουμε. Μέσα στο σκληρό διεθνή ανταγωνισμό, προτεραιότητα έπρεπε να είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και όχι η αποδυνάμωσή της. Όταν μάλιστα το ξενοδοχειακό προϊόν είναι εκτεθειμένο στον αθέμιτο ανταγωνισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων που παραμένουν ανεξέλεγκτες αφού οι όποιες ρυθμίσεις έχουν ήπιο εισπρακτικό χαρακτήρα μόνο».
Ζητείται ενίσχυση των μονάδων 1- 3 αστεριών
Ο κ. Χατζής αναφέρθηκε και στις προκλήσεις της βιωσιμότητας και της τεχνολογικής αναβάθμισης «Θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα η ενίσχυση της ικανότητας προσαρμογής όλων των ξενοδοχειακών μανάδων, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις στα 220.000 δωμάτια στις κατηγορίες 1 – 2 και 3 αστεριών», ανέφερε σχετικά.
«Αντί ενός υποστηρικτικού πλαισίου, μέσα από μια συγκροτημένη στρατηγική για το ξεκλείδωμα της τουριστικής δυναμικής, γίνεται τεχνηέντως θέμα της δημόσιας ατζέντας ο δήθεν «υπερτουρισμός». Μια επινόηση πίσω από την οποία κρύβονται τόσο οι μεγάλες ελλείψεις υποδομών όσο και η φθίνουσα απόδοση αυτών που υπάρχουν. Αλλά είναι κόντρα στην κοινή λογική να γίνεται συζήτηση για τον περιορισμό της ζήτησης αντί της αναβάθμισης της προσφοράς, ώστε να είναι σε θέση οι προορισμοί να διαχειριστούν σωστά την καθημερινότητά τους. Το σύνολο των ξενοδοχείων της χώρας μπορεί και πρέπει να συμβάλει στον επιθυμητό μετασχηματισμό του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας μας με αξιοποίηση των πραγματικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας, με τεχνολογική αναβάθμιση και σταθερή δέσμευση σε ένα πράσινο και βιώσιμο τουρισμό. Κι αυτό πρέπει να γίνει τώρα. Με τους διαθέσιμους υπερπολύτιμους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υπάρχει σήμερα η ευκαιρία να γίνουν μεγάλα βήματα. Αφενός όμως πρέπει να ξεπεραστούν αγκυλώσεις που υπάρχουν στην απορρόφηση και αφετέρου πρέπει επιτέλους να υπάρξει περισσότερη εμπιστοσύνη στην ικανότητα του ξενοδοχειακού κλάδου να δώσει νέες υπεραξίες στην ελληνική οικονομία».
Την ανάγκη να αρχίσει να αντιμετωπίζεται ο τουρισμός στη χώρα όχι ως ανάγκη αλλά ως συνειδητή επιλογή τόνισε η αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Σμπώκου. «Αυτήν την στιγμή οι παράγοντες που καθορίζουν την πορεία του παγκόσμιου και κατ΄ επέκταση του ελληνικού τουρισμού είναι η ορθολογική διαχείριση πόρων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η βιώσιμη ανάπτυξη και η αειφορία, η ασφάλεια και η διαχείριση κρίσεων. Η επιτυχής εφαρμογή του σχεδίου για τον τουρισμό που έχει εκπονήσει ο ΣΕΤΕ -πέρα και πάνω από όλα- προϋποθέτει συνέργεια και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών, κεντρικής διοίκησης, τοπικής αυτοδιοίκησης, κατοίκων, φορέων».
Ακριβώς στην εθνική στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, αναφέρθηκε και ο κ. Ρέτσος προσθέτοντας ότι ο κλάδος θα πρέπει σε να είναι σε θέση κανείς να προλαμβάνει καταστάσεις με σωστά επιχειρήματα και σχέδιο- «η μεμψιμοιρία δεν οδηγεί πουθενά, δεδομένου ότι οι εποχές έχουν αλλάξει».
Εμφαση στην ενότητα του κλάδου που είναι κι ένα σημαντικό ζητούμενο έδωσε από την πλευρά του ο κ. Τάσιος, τονίζοντας παράλληλα ότι ο κλάδος θα πρέπει να ανοίξει περισσότερο το διάλογο.
Πηγή: newmoney.gr
Στεφανία Σούκη
Ξενοδόχοι: «Ηπια» αύξηση στις κρατήσεις – «Είναι ώρα στρατηγικού σχεδιασμού»