Οι τρεις μεγάλες προκλήσεις του τουρισμού για τη φετινή σεζόν
Η φετινή τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει με πολύ θετικές προοπτικές και οι επιχειρηματίες του χώρου αισιοδοξούν πως η χρονιά θα είναι καλύτερη από την περσινή, βλέποντας την πορεία της ζήτησης μέχρι στιγμής και την ανοδική τροχιά των προκρατήσεων. Τρεις είναι οι μεγάλες προκλήσεις για την τουριστική χρονιά, όπως σημειώνουν φορείς της αγοράς, προκειμένου η δυναμική των ελληνικών προορισμών να έχει συνέχεια: η αύξηση των εσόδων μέσω επισκεπτών υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου, η διατήρηση των αφίξεων όλους τους μήνες του χρόνου, και η συνέχιση των προσπαθειών για απευθείας αεροπορικές συνδέσεις με μακρινές αγορές, αλλά πολύ σημαντικές από πλευράς εισπράξεων.
Το μεγάλο στοίχημα των εσόδων
Οι πρώτες προβλέψεις για το ύψος του φετινού τουριστικού καλαθιού λένε πως τα έσοδα θα είναι περισσότερα, όχι μόνο συγκριτικά με πέρσι, αλλά και με τη χρονιά ρεκόρ του 2019.
Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, βασική επιδίωξη για το 2023, είναι οι εισπράξεις να υπερβούν τουλάχιστον κατά 10% τα αντίστοιχα του 2022.
Τα έσοδα που μπήκαν πάντως στο ταμείο το πρώτο δίμηνο της χρονιάς σκόρπισαν χαμόγελα στην τουριστική αγορά. Σύμφωνα με την ΤτΕ, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οι εισπράξεις ήταν κατά 200 εκατ. ευρώ υψηλότερες σε σύγκριση με τη χρονιά που πέρασε. Συγκεκριμένα, τα έσοδα έφτασαν τα 465 εκατ. ευρώ, από 263 εκατ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2022 και 67 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Όπως αναφέρει επίσης η ΤτΕ, την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2023, οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 76,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, ενώ οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 83,5%.
Υπενθυμίζεται πως πέρσι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 67,9% σε σύγκριση με το 2021 και διαμορφώθηκαν στα 17.6 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 89,3% και διαμορφώθηκε σε 27.835,5 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 14.704,9 χιλ. ταξιδιωτών το 2021. Σε σχέση με το 2019, το 2022 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 3%, καθώς και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση κατά 11,2%, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 9,7%.
Την εκτίμηση ότι η τουριστική χρονιά του 2023 για την Ελλάδα θα είναι καλύτερη εκείνης του 2022 εξέφρασε σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι, με βάση τις διεθνείς τάσεις, και τα επόμενα χρόνια αναμένεται άνοδος των τουριστικών μεγεθών. Υπογράμμισε ότι υπάρχει αισιοδοξία πως ο ελληνικός τουρισμός το 2023 θα εισφέρει στην ελληνική οικονομία πέραν των 18,2 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας δηλαδή το τουριστικό εισόδημα ρεκόρ της χρονιά του 2019. “Το “πόσο” θα φανεί στην πορεία της χρονιάς”, σημείωνε ο κ. Ρέτσος, αλλά ευελπιστεί όλα να εξελιχθούν ομαλά φέτος, καθώς και πέρσι υπήρξε εκτίμηση πως τα έσοδα θα κυμαίνονταν πέραν των 18,2 δισ. ευρώ, αλλά τελικά η τουριστική βιομηχανία ουσιαστικά κινήθηκε από τις αρχές του καλοκαιριού.
Η επέκταση της σεζόν
Η εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού αποτελούσε για χρόνια μια από τις μεγαλύτερες “πληγές”, με την τουριστική σεζόν να ξεκινά ουσιαστικά το Μάιο και να ολοκληρώνεται στα μέσα του Οκτωβρίου.
Πέρσι για πρώτη φορά οι τουριστικοί προορισμοί έμειναν ανοικτοί σχεδόν μέχρι και τα τέλη του Νοεμβρίου, ενώ όσον αφορά την Αθήνα, η τουριστική κίνηση διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.
Η διάρκεια της τουριστικής περιόδου (με την Ελλάδα για χρόνια να έχει συνδεθεί κατά βάση με το μοντέλο “Ήλιος- Θάλασσα”) θα ενισχύσει τις επιδόσεις της τουριστικής αγοράς (καταλύματα, εστίαση κτλ), όπως επίσης αναμένεται να δώσει πλεονεκτήματα στις διαπραγματεύσεις των ξενοδόχων με τους tour operators για τις τιμές των τουριστικών πακέτων.
Οι αεροπορικές συνδέσεις
Όπως αναφέρει το υπουργείο Τουρισμού, φέτος έχουμε ανοιχτές τις αγορές της Κίνας και της Αυστραλίας, το Ισραήλ αυξάνει τις πτήσεις για τη χώρα μας, προχωρούν σημαντικές συμφωνίες με τις αεροπορικές εταιρείες της Σαουδικής Αραβίας, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για την Ινδία και τη Νότια Κορέα για την προσέλκυση τουριστών.
Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της προσπάθειας για ακόμα μεγαλύτερη επέκταση της τουριστικής σεζόν στη χώρα μας, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας σε συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Κίνας Hu Heping πρότεινε αύξηση των απευθείας πτήσεων ακόμη και εκτός της περιόδου αιχμής.
Την ίδια ώρα, περισσότερους από 1 εκατομμύριο ταξιδιώτες και πολύ πάνω από 1 δισ. ευρώ έσοδα αναμένεται να φέρουν στην Ελλάδα φέτος οι απευθείας πτήσεις από ΗΠΑ. Μέχρι τώρα έχουν ήδη ανακοινωθεί 56 πτήσεις την εβδομάδα από ΗΠΑ και Καναδά.
https://creta24.gr/oi-treis-megales-prokliseis-toyrismoy-ti-fetini-sezon/