Πάσχα στην Κύθνο: Χαλαρή διάθεση και παράδοση
Τα τελευταία χρόνια, η Κύθνος μπαίνει δυναμικά στον τουριστικό χάρτη με πολύ προσεγμένα μικρά ξενοδοχεία. Σίγουρα δεν είναι το νησί των ολοήμερων beach party. Εδώ, θα έρθετε για την ηρεμία και τη χαλαρή ατμόσφαιρα.
Έχει διατηρήσει την αυθεντικότητα του τοπίου της και τα έθιμά της και αυτό την κάνει να ξεχωρίζει. Οπότε, εάν θέλετε να περάσετε τις ημέρες του Πάσχα σε ένα χαλαρό νησί, χωρίς προσποιητή χαρά, η Κύθνος είναι ο προορισμός σας.
Το Πάσχα στην Κύθνο, όπως και σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, είναι ιδιαίτερη υπόθεση. Προστάζει πνευματικότητα και εσωτερικότητα και οι χαλαροί ρυθμοί αυτού του νησιού συμβάλλουν πολύ στο να τις νιώσετε.
Εδώ, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, η προετοιμασία για το Πάσχα ξεκινά από νωρίς. Μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα, το πρωί είναι αφιερωμένο σε διάφορες εργασίες και το απογευματάκι με την πρώτη καμπάνα, ο κόσμος κατευθύνεται στην εκκλησία για τις ακολουθίες.
Από τις πρώτες δουλειές είναι το ασβέστωμα στους εξωτερικούς τοίχους των σπιτιών και στις μάντρες. Στη συνέχεια, βάφονται οι γλάστρες και καθαρίζεται το σπίτι. Παράλληλα, φτιάχνονται τα λαμπριάτικα κουλούρια, ζυμώνονται τα τσουρέκια, και την Μεγάλη Πέμπτη βάφονται τα αυγά και συλλέγονται λουλούδια από αυλές και κήπους για να στολιστεί ο Επιτάφιος, το βράδυ, μετά το πέρας της ακολουθίας των 12 Ευαγγελίων. Οι Κυθνιώτες, μάλιστα, φτιάχνουν τα δικά τους κεριά για την περιφορά του Επιταφίου και την Ανάσταση, από φυσικό κερί, που προμηθεύονται από τους ντόπιους μελισσοκόμους.
Το Μεγάλο Σάββατο, τώρα, το πρωί, φτιάχνονται οι θερμιώτικες πίτες. Στη Δρυοπίδα, είναι μικρές ατομικές, γλυκές και αλμυρές, (με ντόπιο τυρί, ανάλατο και μαλακό -το «ξινό»), αυγά και άνηθο, ενώ στη Χώρα τις κάνουν λίγο μεγαλύτερες, αλλά μόνο αλμυρές.
Στη Χώρα, έχουν ένα ακόμα ιδιαίτερο έθιμο. Μετά την Ανάσταση, προσφέρεται στους πιστούς έξω από την εκκλησία, στην μνήμη των αποθανόντων συγγενών τους, το «συγχώριο», που είναι ψητό κατσίκι στο φούρνο. Στη συνέχεια, συγκεντρώνονται στο σπίτι όπου το έθιμο θέλει να σερβίρεται σούπα από κατσικάκι ή αρνάκι ή ψητό στο φούρνο. Την Κυριακή του Πάσχα, το μενού στην Κύθνο έχει παραδοσιακά αρνί ή κατσίκι στο φούρνο με πατάτες λεμονάτες, αν και θα δείτε πλέον να ψήνουν και στη σούβλα. Για κατανυκτική ατμόσφαιρα, προτιμήστε να ακολουθήσετε την περιφορά του Επιταφίου και να παρακολουθήσετε την λειτουργία της Ανάστασης, στη Χώρα ή στη Δρυοπίδα.
Το πιο ιδιαίτερο έθιμο του νησιού, όμως, είναι το έθιμο της «κούνιας» ή «μαμούνι» που γίνεται τη Δευτέρα του Πάσχα στη Χώρα. Μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1970, γινόταν και στη Δρυοπίδα, πλέον όμως μόνο στη Χώρα. Το έθιμο της «κούνιας» γινόταν για την επισημοποίηση ενός δεσμού αλλά και για να γίνουν τα προξενιά στο χωριό, να γνωριστεί και να φλερτάρει η νεολαία, καθώς οι κοπέλες κάθονταν στην κούνια και οι νεαροί τις κουνούσαν. Ανάμεσα στα τραγούδια που έλεγαν, έπιαναν και την κουβέντα. Πλέον, γίνεται αναπαράσταση του εθίμου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Χώρας, όπου νέοι και νέες, με παραδοσιακές στολές, κάθονται στην κούνια λέγοντας τα ανάλογα τραγούδια. Στη συνέχεια, ακολουθεί χορός με παραδοσιακή μουσική. Επίσης, την Τετάρτη μετά το Πάσχα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Χώρας καλεί συλλόγους από άλλα νησιά και παρουσιάζει ο καθένας τους χορούς του. Η δράση κρατά τρεις μέρες, με αποτέλεσμα το νησί να έχει γιορτινή διάθεση σχεδόν όλη την εβδομάδα.
Όσο είστε στο νησί, αφιερώστε λίγο χρόνο να δείτε τις ομορφιές του. Αν σας αρέσει το περπάτημα, η Κύθνος αυτή την εποχή που τα βοτάνια μοσχοβολάνε είναι ιδανικός προορισμός. Αξίζει να πάτε μέχρι το Βρυόκαστρο που ταυτίζεται με την αρχαία πρωτεύουσα του νησιού. Η θέα είναι μοναδική. Επίσης, καταπληκτική θέα που φθάνει μέχρι απέναντι στη Τζιά, έχετε και από το Κάστρο της Ωριάς ή Κατακεφάλου, που αποτελούσε τη μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού (7ος-16ος αι. μ.Χ.), η οποία μεταφέρθηκε εκεί μετά το Βρυόκαστρο. Η πρόσβαση γίνεται μέχρι ενός σημείου με το αυτοκίνητο και μετά, φυσικά, με πεζοπορία. Μην παραλείψετε το σπήλαιο Καταφύκι, δίπλα στο χωριό της Δρυοπίδας, που αφηγείται την μεταλλευτική ιστορία του νησιού. Σημειώστε ότι είναι προσβάσιμο μόνο κατόπιν οργανωμένης επίσκεψης.
Επειδή οι μέρες το ζητούν, θα επισκεφθείτε και την Παναγία την Κανάλα, την πιο σημαντική εκκλησία του νησιού, η οποία χτίστηκε το 1869 μετά από εικόνα που βρήκαν ψαράδες στο κανάλι μεταξύ Κύθνου και Σερίφου. Η Κύθνος όμως είναι γνωστή και για τα θερμά λουτρά της, γι’ αυτό εξάλλου λέγεται και Θερμιά. Στο χωριό Λουτρά, υπάρχουν δύο θερμές πηγές, αυτή των Αγίων Αναργύρων, η οποία είναι αλατούχα και φτάνει στους 36°C και ενδείκνυται για αρθρίτιδες, ρευματοπάθειες και σπονδυλοαρθρίτιδες και η πηγή Κάκαβου, που η θερμοκρασία της φθάνει τους 52°C, το νερό της περιέχει βρωμιούχο, ιωδιούχο και χλωριούχο νάτριο και είναι κατάλληλη για δερματοπάθειες κ.ά.
https://creta24.gr/pascha-stin-kythno-chalari-diathesi-kai-paradosi/