Τουρισμός

Πρωτιά της Κρήτης στις τουριστικές εισπράξεις με αύξηση κατά 42%

Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο και στην τρίτη θέση το Βόρειο Αιγαίο αποτελούν το top 3 των Περιφερειών με βάση τη δαπάνη ανά επίσκεψη των τουριστών της χώρας, την ίδια στιγμή που το tοp 3 των αγορών εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα, με βάση τον αριθμό επισκέψεων είναι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, και στην τρίτη θέση η Βουλγαρία.

Τα στοιχεία προέρχονται από την τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝSΕΤΕ) με τίτλο «Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Α’ Μέρος – Ανάλυση στοιχείων εισερχόμενου τουρισμού ανά Περιφέρεια 2023» που χαρτογραφεί τα χαρακτηριστικά του ελληνικού τουρισμού το 2023 ανά Περιφέρεια και ανά αγορά.

Βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η αύξηση επισκέψεων, διανυκτερεύσεων και εσόδων από τον εισερχόμενο τουρισμό το 2023 σε σχέση με το 2022 για το σύνολο της Ελλάδας δεν κατανέμεται ομοιόμορφα μεταξύ των Περιφερειών, που παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ τους, με αρκετές από τις μη ανεπτυγμένες τουριστικά Περιφέρειες να παρουσιάζουν μειώσεις.

Επισκέψεις

Οσον αφορά τις επισκέψεις, το 2023 στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 36,136 εκατ. επισκέψεις στις 13 Περιφέρειες της χώρας, παρουσιάζοντας αύξηση 15,2% σε σύγκριση με το 2022 οπότε είχαν πραγματοποιηθεί 31,367 εκατ. επισκέψεις.
Ο αριθμός των επισκέψεων είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των επισκεπτών που το 2023 διαμορφώθηκε σε 32,735 εκατ. (+17,6% σε σχέση με το 2022) καθώς ένας επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί περισσότερες από μία Περιφέρειες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ελλάδα.

Κατά μέσο όρο, ο κάθε επισκέπτης της Ελλάδας (που αντιστοιχεί σε μια άφιξη) επισκέφτηκε 1,1 Περιφέρειες το 2023 ενώ το 2022 επισκεπτόταν 1,13 Περιφέρειες. Σημαντική διαφοροποίηση παρατηρείται στους επισκέπτες από τις πιο μακρινές αγορές, καθώς σε ένα ταξίδι στην Ελλάδα τείνουν να επισκέπτονται σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό Περιφερειών. Ενδεικτικά: Αυστραλία (1,76 επισκέψεις ανά επισκέπτη), Η.Π.Α. (1,5) και Καναδάς (1,38).

Η πλειοψηφία των Περιφερειών παρουσίασε αύξηση στον αριθμό των επισκέψεων, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κατά +58,1% καταγράφηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Στην πρώτη θέση κατάταξης των χωρών, με βάση τον αριθμό των επισκέψεων το 2023, ανέβηκε η Γερμανία με 5,027 εκατ. επισκέψεις ενώ στη δεύτερη θέση υποχώρησε το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην τρίτη θέση ανέβηκε η Βουλγαρία κερδίζοντας δύο θέσεις στον πίνακα κατάταξης και ακολούθησε η Ιταλία κερδίζοντας επίσης δύο θέσεις στον πίνακα κατάταξης. Αντίθετα, δύο θέσεις στην κατάταξη υποχώρησαν η Γαλλία και οι ΗΠΑ.

Οι διανυκτερεύσεις των ταξιδιωτών στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στις 227,938 εκατ. το 2023 παρουσιάζοντας αύξηση 5,1% σε σχέση με το 2022. Η πλειοψηφία των Περιφερειών παρουσίασε μείωση στον αριθμό των διανυκτερεύσεων, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κατά +35,9% καταγράφηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Εισπράξεις

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 19,746 δισ. ευρώ το 2023 παρουσιάζοντας αύξηση +14,4% σε σχέση με το 2022 (17,257 δισ. ευρώ), με την πλειοψηφία των Περιφερειών να παρουσιάζει αύξηση των εισπράξεων.

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κατά 41,9% καταγράφηκε στην Περιφέρεια Κρήτης.

Ως προς τη δαπάνη ανά επίσκεψη ανά Περιφέρεια στις 13 Περιφέρειες της χώρας το 2023 διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 546 ευρώ έναντι 550 ευρώ το 2022, παρουσιάζοντας μείωση κατά -0,7%.

Η μείωση αυτή, παρά την αύξηση της μέσης δαπάνης ανά διανυκτέρευση κατά +8,9% (από 80 ευρώ σε 87 ευρώ), οφείλεται στη μείωση της μέσης διάρκειας παραμονής κατά -8,8% (από 6,9 σε 6,3 διανυκτερεύσεις) και μετατόπισης της ζήτησης προς Περιφέρειες με χαμηλότερη Μέση Δαπάνη ανά Επίσκεψη όπως η Αττική και η Ήπειρος (480 ευρώ και 193 ευρώ αντίστοιχα έναντι 546 ευρώ για το σύνολο των Περιφερειών).

Η αύξηση της δαπάνης διαφοροποιείται ανά Περιφέρεια με τέσσερις Περιφέρειες (Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Βόρειο Αιγαίο, Πελοπόννησο και Θεσσαλία) να παρουσιάζουν αύξηση ενώ οι υπόλοιπες εννέα παρουσιάζουν μείωση.

Σημαντική διαφοροποίηση παρατηρείται στους τρείς δείκτες (Δαπάνη ανά επίσκεψη- Δαπάνη ανά διανυκτέρευση- Μέση Διάρκεια Παραμονής) μεταξύ των Περιφερειών:

 υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη καταγράφηκε στην Περιφέρεια Κρήτης με 941 ευρώ, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με το 2022, τόσο ποσοστιαία όσο και σε απόλυτες διαφορές κατά +31,5%/+225 ευρώ. Αντίθετα, στην Περιφέρεια Ηπείρου καταγράφηκε η χαμηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη η οποία διαμορφώθηκε σε 193 ευρώ καταγράφοντας μείωση -19,7%. Μόλις πέντε Περιφέρειες (Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Βόρειο Αιγαίο, Πελοπόννησο και Θεσσαλία) παρουσιάζουν αύξηση ενώ οι υπόλοιπες εννέα παρουσιάζουν μείωση.

-Η υψηλότερη δαπάνη ανά διανυκτέρευση καταγράφηκε στην Περιφέρεια Κρήτης με 113 ευρώ παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση τόσο ποσοστιαία όσο και σε απόλυτες διαφορές κατά +29,7%/+6 ευρώ. Αντίθετα, η χαμηλότερη μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση με 47 ευρώ καταγράφηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σημειώνοντας αύξηση +5,4%. Μόνο στις Περιφέρειες Κρήτης (113 ευρώ) και Νοτίου Αιγαίου (105 ευρώ) η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση ήταν υψηλότερη από το μέσο όρο της Ελλάδας (85 ευρώ) ενώ οι υπόλοιπες 10 κινήθηκαν κάτω του μέσου όρου.

 υψηλότερη μέση διάρκεια παραμονής το 2023 καταγράφηκε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με 9,8 διανυκτερεύσεις παρουσιάζοντας μείωση -10,2%. Η χαμηλότερη μέση διάρκεια παραμονής ήταν 2,5 διανυκτερεύσεις και σημειώθηκε στην Περιφέρειας Ηπείρου καταγράφοντας μείωση -14,0%. Η μέση διάρκεια παραμονής μόνο στις Περιφέρειες Κρήτης και Ιονίων Νήσων παρουσίασε αύξηση.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

© Copyright 2024 Flashnews.gr – All Rights Reserved

design by WebOlution

powered by

Πρωτιά της Κρήτης στις τουριστικές εισπράξεις με αύξηση κατά 42%

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button