Τουρισμός

Πότε θα κάνουμε μπάνιο στο κέντρο του Ηρακλείου – Δρομολογείται εκ νέου η δημιουργία αστικής παραλίας στον Δερματά

Σε τροχιά υλοποίησης έχει μπει ξανά η δημιουργία αστικής παραλίας τόσο στον Κόλπο του Δερματά όσο και στην περιοχή αριστερά του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Σύμφωνα μάλιστα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιώργο Σισαμάκη, ο οποίος μίλησε το πρωί της Τετάρτης 17 Ιουλίου στον ΣΚΑΙ Κρήτης 92.1 και στην εκπομπή των Σωτήρη Μεταξά – Κώστα Κεφαλογιάννη, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά με τις αδειοδοτήσεις, το έργο της «Αντιδιαβρωτικής Προστασίας της παράκτιας ζώνης της παλιάς Ηλεκτρικής» στο πλαίσιο του οποίου θα δημιουργηθούν οι δύο παραλίες, θα μπορεί να δημοπρατηθεί σε περίπου ένα χρόνο.

Η σχετική ακτοτεχνική μελέτη που είχε ανατεθεί το 2022 από την προηγούμενη δημοτική αρχή (και σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό είχε μπλέξει στο Υπουργείο Υποδομών με αποτέλεσμα να χρειαστεί προσπάθεια για να απεμπλακεί από εκεί, μόλις πριν από λίγες εβδομάδες) παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στο δημοτικό συμβούλιο.

Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατασκευή 2 ύφαλων κυματοθραυστών μήκους 200 μέτρων και 250 μέτρων καθώς και τεχνητή αναπλήρωση ακτής μήκους περίπου 650 μέτρων, ανατολικά και δυτικά του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν οι δυο παραλίες που θα αλλάξουν δραστικά το τοπίο της περιοχής και συνολικά θα αναβαθμίσουν το Ηράκλειο σε πολλά επίπεδα.

Όπως εξήγησε ο κ. Σισαμάκης στον ΣΚΑΙ Κρήτης, κατά το πρώτο διάστημα μετά την ολοκλήρωση του έργου, έχει υπολογιστεί ότι θα χρειαστεί  να αναπληρώνεται η άμμος στο σημείο, με ετήσιο κόστος περίπου 16.000 ευρώ. Σταδιακά αναμένεται η φύση να “φτιάξει” τις παραλίες με φυσικό τρόπο.

Η ποιότητα του νερού, όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος είναι πολύ καλή κατά τους θερινούς μήνες και ελέγχεται συστηματικά ενώ κατά τον χειμώνα, εκβάλει εκεί ο αγωγός ομβρίων της ΔΕΥΑΗ.

Το έργο προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ έχει ενταχθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή στην Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου και θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Κρήτης. Ο κ. Σισαμάκης εκτίμησε ότι με βάση τους χρόνους που απαιτούνται για τα δημόσια έργα, μια λογική πρόβλεψη είναι ότι θα αρχίσει να εκτελείται στο τέλος της παρούσας δημοτικής θητείας, δηλαδή το 2028, παρότι θα καταβληθούν προσπάθειες να ξεκινήσει και νωρίτερα, καθώς και η σημερινή δημοτική αρχή το θεωρεί στρατηγικής σημασίας.

Το επόμενο βήμα προς το παρόν είναι η υποβολή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος προς έγκριση, κάτι που πρέπει να γίνει μέχρι τις 29 Ιουλίου. Για αυτόν τον λόγο το θέμα μπήκε ως κατεπείγον στο τελευταίο Δ.Σ.

Ακούστε εδώ όσα είπε στον ΣΚΑΙ Κρήτης ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιώργος Σισαμάκης:

Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία παραλίας στον Κόλπο του Δερματά ως μέρος της δεύτερης φάσης της αντιδιαβρωτικής θωράκισης του σημείου (κατά την πρώτη είχε αποκατασταθεί  η κατάρρευση του πρανούς), είχε ξεκινήσει από το 2018 και σταμάτησε το 2019 μετά από παρέμβαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Παρότι στη συνέχεια ο Δήμος Ηρακλείου δικαιώθηκε  από το πόρισμα των ελεγκτών δημόσιων έργων που επέρριπτε την αποκλειστική ευθύνη για την διακοπή του έργου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και παρότι επίσης τυπικά το έργο θα μπορούσε να συνεχιστεί, ο ανάδοχος διέκοψε τις εργασίες. Η τότε δημοτική αρχή και ο τ. Δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός δεσμεύτηκαν ότι δεν θα εγκατέλειπαν το έργο και μετά τον αποχαρακτηρισμό του Κόλπου από Τουριστικό Λιμένα,  προχώρησαν στην ανάθεση της μελέτης, η οποία παρουσιάστηκε την περασμένη Δευτέρα.

https://creta24.gr/pote-tha-kanoume-banio-sto-kentro-tou-irakleiou-dromologeitai-ek-neou-i-dimiourgia-astikis-paralias-ston-dermata-poia-einai-ta-epomena-vimata/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button