Τουρισμός

Σε επισκέπτες με μεγαλύτερο πορτοφόλι ποντάρει φέτος η τουριστική αγορά

Στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά τουρίστα, που επί του παρόντος (σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το πρώτο δίμηνο βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με πέρσι) ποντάρουν οι επιχειρηματίες της τουριστικής αγοράς. Η αύξηση της δαπάνης κατά 20% σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν είναι το μεγάλο στοίχημα και οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί, κυρίως λόγω του ανοίγματος του τουρισμού σε μακρινές αγορές με τουρίστες με μεγαλύτερο “πορτοφόλι” (ΗΠΑ, Κίνα Αυστραλία) που λόγω του κορονοϊού παρέμεναν κλειστές.

Την περίοδο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μη κατοίκων στην Ελλάδα έφτανε στα 384 ευρώ, από 399 ευρώ το 2022, 390 ευρώ το 2021 και 367 ευρώ το 2019.

Τη χρονιά που πέρασε, όπως φαίνεται και στο διάγραμμα που ακολουθεί, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι κυμάνθηκε στα 591 ευρώ, μειωμένη κατά 14,1% σε σχέση με το 2021 και αυξημένη κατά 10,7% σε σχέση με το 2019, που ήταν η χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.

  

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, αναφορικά με την κατανομή της ταξιδιωτικής δαπάνης μη κατοίκων στην Ελλάδα ανά λόγο ταξιδιού, ο κύριος όγκος των εισπράξεων σχετίζεται με ταξίδια για προσωπικούς λόγους, των οποίων το μερίδιο στο σύνολο των ταξιδιωτικών εισπράξεων διαμορφώθηκε σε 94,6% το 2022, έναντι 95,7% το 2021, ενώ οι συνολικές εισπράξεις των ταξιδιών για προσωπικούς λόγους αυξήθηκαν κατά 66,4%. Εντός της κατηγορίας αυτής, το μεγαλύτερο μερίδιο στο σύνολο των εισπράξεων έχουν τα ταξίδια αναψυχής (2022: 85,3%, 2021: 87,6%), των οποίων οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 63,8% έναντι του προηγουμένου έτους και διαμορφώθηκαν στα 15.070,1 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, τα ταξίδια για επίσκεψη σε συγγενείς/οικογένεια αντιστοιχούν στο 6,1% του συνόλου των ταξιδιωτικών εισπράξεων, ποσοστό αυξημένο έναντι του αντίστοιχου 5,8% κατά το προηγούμενο έτος, ενώ άνοδο κατά 77,2% παρουσίασαν οι  συναφείς εισπράξεις. Αύξηση κατά 173,2% παρουσίασαν και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για λόγους υγείας και διαμορφώθηκαν στα 61,7 εκατ. ευρώ. Τέλος, οι εισπράξεις από ταξίδια για επαγγελματικούς λόγους εμφάνισαν άνοδο κατά 111,9%, ενισχύοντας τη συμμετοχή τους επί του συνόλου των ταξιδιωτικών εισπράξεων (2022: 5,4%, 2021: 4,3%).

“Οι φετινές επιδόσεις θα είναι αυξημένες από 10% έως 20% συγκριτικά με πέρυσι”

“Το 2022, η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη στην Ευρώπη και σημείωσε ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία – τόσο από τις αφίξεις και τα έσοδα όσο και από τις κρατήσεις που έχουν γίνει για τους επόμενους μήνες – καταδεικνύουν ότι οι φετινές επιδόσεις θα είναι αυξημένες από 10% έως 20% συγκριτικά με πέρυσι” ανέφερε εντωμεταξύ σε συνέντευξή του ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας. “Θυμίζω ότι το 2022 η Ελλάδα ήταν η χώρα με τη μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη στην Ευρώπη, με την έλευση ταξιδιωτών να αυξάνεται από πολύ σημαντικές αγορές στις οποίες προστέθηκαν και νέες μετά από επωφελείς συμφωνίες που συνάψαμε με αεροπορικές εταιρείες και tour operators. Για τη φετινή σεζόν, λοιπόν, περιμένουμε περαιτέρω αύξηση των τουριστικών ροών από μεγάλες αγορές, όπως για παράδειγμα αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου” συμπλήρωσε.

https://creta24.gr/se-episkeptes-megalytero-portofoli-pontarei-fetos-toyristiki-agora/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button