Τουρισμός: Άλμα (σχεδόν) 50% στις τιμές των πακέτων στην Ευρώπη – Ποιες αγορές “φέρνουν” ανθεκτικότητα το 2024
Παρά τις πιέσεις του πληθωρισμού, ο ευρωπαϊκός τουρισμός κατά τους τελευταίους μήνες του 2023 προσέγγισε της προπανδημικά επίπεδα, με τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις να υπολείπονται μόλις κατά 1,6% έναντι των επιπέδων του 2019 και τις διανυκτερεύσεις 0,6%. Η ανθεκτικότητα αυτή της ζήτησης για την Ευρώπη θα παραμείνει και μέσα στο 2024.
Αυτό προκύπτει από την πιο πρόσφατη τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων, ETC, με τίτλο «European Tourism Trends & Prospects» για το τελευταίο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς.
Η ανάκαμψη τους τελευταίους μήνες του 2023 πυροδοτήθηκε από τα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια, κυρίως από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, ενώ οι αφίξεις από μακρινούς προορισμούς ανέκαμψαν επίσης αλλά σε μικρότερο βαθμό και μια διαφορετική δυναμική, από Ασία-Ειρηνικό και Β. Αμερική.
Τα δύο τρίτα των Ευρωπαϊκών προορισμών κατέγραψαν είτε πλήρη ανάκαμψη είτε αφίξεις και/ή διανυκτερεύσεις αυξημένες κατά 10% έναντι του 2019.
Οι προορισμοί της Ν. Ευρώπης προηγήθηκαν λόγω καλών καιρικών συνθηκών που διήρκησαν και μέχρι την shoulder season, με τη Σερβία να σημειώνει την μεγαλύτερη αύξηση αφίξεων (+15%). Ακολούθησαν η Πορτογαλία (+11%), το Μαυροβούνιο (+10%), η Τουρκία (+9%) και η Μάλτα (+8%). Οι προορισμοί αυτοί είναι δημοφιλείς για τις διακοπές all in που προσφέρουν και για τις προσιτές τιμές.
Άλλες χώρες που είχαν αύξηση ήταν η Ισλανδία (12% σε αφίξεις), η Ολλανδία (16% σε διανυκτερεύσεις, παρά την αύξηση 2% σε αφίξεις, ένδειξη ταξιδιών μεγαλύτερης διάρκειας).
Στον αντίποδα, μικρότερη ανάκαμψη κατέγραψαν χώρες της Α. Ευρώπης που γειτνιάζουν με τη Ρωσία, όπως η Λιθουανία (-32%), η Λετονία (-29%), η Εσθονία (-27%) και η Φινλανδία (-24%).
Ο πληθωρισμός κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023 αυξήθηκε κατά 23% έναντι των επιπέδων του 2019, προκαλώντας μεγάλες αυξήσεις στις δαπάνες που σχετίζονται με τον τουρισμό όπως οι διεθνείς πτήσεις (+49%), τα πακέτα διακοπών (+47%) και οι τιμές ξενοδοχείων (+35%). Ωστόσο, η ανθεκτικότητα του τουρισμού έγκειται στο γεγονός ότι οι επιπτώσεις αυτές δεν εμπόδισαν την πλειονότητα των καταναλωτών να ταξιδέψουν. Οι πιέσεις τιμών υποχώρησαν ελαφρώς κατά τους τελευταίους μήνες του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όσον αφορά το κόστος των υπηρεσιών που σχετίζονται με τον τουρισμό, όμως παραμένουν αυξημένες σε σχέση με τα προπανδημικά επίπεδα.
Όσον αφορά τις μακρινές αγορές, οι Κινέζοι τουρίστες αποτέλεσαν το 13% των αφίξεων μακρινών αγορών στην Ευρώπη το 2019, ενώ το 2023 η ανάκαμψη ήταν αργή και τις διαμόρφωσε στο 67% των προπανδημικών επιπέδων, έναντι 22% του μέσου όρου για όλες τις υπόλοιπες μακρινές αγορές.
Σύμφωνα με την έκθεση του ETC, οι Ευρωπαϊκοί προορισμοί αναμένεται να καταγράψουν περαιτέρω ανάκαμψη από την κινεζική αγορά μέσα στο 2024, η οποία αναμένεται να φτάσει σε επίπεδα 39% χαμηλότερα έναντι του 2019. Παράλληλα, εκτιμάται ότι οι αλλαγές γενεών και οι επιδράσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα αλλάζουν όλο και περισσότερο τις ταξιδιωτικές προτιμήσεις των Κινέζων, οδηγώντας σε στροφή προς την πολυτέλεια και σε πιο αυθεντικές εμπειρίες.
Αντίθετα, οι αγορές της Β. Αμερική, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, σημειώνουν σημαντική ανάκαμψη. Τα δύο τρίτα των Ευρωπαϊκών προορισμών κατέγραψαν ανάπτυξη αφίξεων και/ ή διανυκτερεύσεων από τις ΗΠΑ, ενώ πάνω από τους μισούς αντίστοιχη τάση από τον Καναδά. Επιπλέον, Αμερικανικοί και Καναδικοί αερομεταφορείς ανακοίνωσαν συνδυαστικά προγράμματα κράτησης με σιδηροδρομικά ταξίδια στην Ευρώπη, προσφέροντας πιο αειφόρες επιλογές ταξιδιών.
πηγή: creta24