Τουρισμός | Οι μεγάλοι κερδισμένοι από την ανάκαμψη των ταξιδιών – Η θέση της Ελλάδας
Πρωταθλήτρια στην ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού σε επίπεδο διεθνών αφίξεων αναδείχθηκε η Μεσόγειος, με τους ευρωπαϊκούς προορισμούς να καταγράφουν τους ισχυρότερους ρυθμούς επαναφοράς σε σχέση με τους υπόλοιπους προορισμούς της Γηραιάς ηπείρου.
Στην κορυφή βρέθηκε η Τουρκία, η οποία, χάρη στη διολίσθηση της λίρας, αποτέλεσε ελκυστικό προορισμό για εκατομμύρια ταξιδιώτες, με το Λουξεμβούργο να ακολουθεί και να υπολείπεται μόλις κατά 4% σε σχέση με το 2019.
Στην τρίτη θέση μαζί με τη Σερβία βρέθηκε η Ελλάδα, σημειώνοντας πρώτη 6% συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ την πεντάδα συμπλήρωσε η Πορτογαλία με απόκλιση 7%.
Την πιο αργή ανάκαμψη στα προ πανδημίας νούμερα κατέγραψαν οι προορισμοί της Ανατολικής Ευρώπης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της απουσίας των Ρώσων επισκεπτών από προορισμούς που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη συγκεκριμένη αγορά. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν η Φινλανδία (-38%), η Λιθουανία (-42%), η Λετονία (-42%) και η Ρουμανία (-42%).
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ρεπορτάζ της Ευας Οικονομάκη στο euro2day.gr, σε ένα γενικότερο πλαίσιο και παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, τα ταξίδια με προορισμό την Ευρώπη συνέχισαν να διαγράφουν και το τελευταίο τρίμηνο του 2022 ανοδική τροχιά και να τροφοδοτούνται από την ισχυρή ζήτηση που δεν είχε εκτονωθεί εξαιτίας της πανδημίας. Μάλιστα, οι αποταμιεύσεις κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης εκτιμάται ότι συνέβαλαν στην επιμήκυνση της θερινής περιόδου, καθώς οι ταξιδιώτες είχαν έντονη την επιθυμία να ταξιδέψουν μετά από τρία χρόνια εγκλεισμού λόγω της νόσου Covid-19.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία, βάσει των οποίων, ένας στους δύο ευρωπαϊκούς προορισμούς ανέφεραν ότι έχουν ανακτήσει πάνω από το 80% των διεθνών αφίξεων πριν από την πανδημία, με τις προοπτικές για ταξίδια στην Ευρώπη να παραμένουν ευοίωνες παρά τις πιέσεις που ασκούνται διεθνώς από τον υψηλό πληθωρισμό, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την επακόλουθη ενεργειακή κρίση και την επικείμενη οικονομική ύφεση.
Με βάση την έκθεση «Ευρωπαϊκός Τουρισμός: Τάσεις και Προοπτικές» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (European Travel Commission-ETC), ο αριθμός των ταξιδιών που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη το 2022 αποκαταστάθηκε στο 75% των επιπέδων του 2019, τάση η οποία, αν και με βραδύτερο ρυθμό, αναμένεται να συνεχιστεί και το 2023. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δε, τα διεθνή ταξίδια στην Ευρώπη προβλέπεται ότι θα φτάσουν τα προ-πανδημικά επίπεδα το 2025, ενώ οι αποδράσεις εντός της Γηραιάς Ηπείρου αναμένεται ότι θα ανακάμψουν πλήρως το 2024.
Μα χαμηλότερο ρυθμό αναμένεται να επανέλθουν μετά την πανδημία και τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, κυρίως λόγω του υψηλότερου κόστους, της ανασφάλειας των ταξιδιωτών λόγω Covid-19 και του βραδύτερου ανοίγματος των χωρών της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού. Με βάση τις εκτιμήσεις, πάντως, η ζήτηση ταξιδιών από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού προς την Ευρώπη είναι πιθανό να ανακάμψει σημαντικά το 2023, με τους ειδικούς να προβλέπουν τη σταδιακή επιστροφή και των Κινέζων ταξιδιωτών στη Γηραιά ήπειρο από το β’ τρίμηνο του 2023.
Την ίδια στιγμή, πάντως, σε ό,τι αφορά τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, τα υπερατλαντικά εκτιμάται ότι θα είναι εκείνα που θα συνεχίσουν να ενισχύουν σημαντικά τη ζήτηση για τους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Οι ΗΠΑ πρωτοστατούν στην ανάκαμψη των ταξιδιών μεγάλων αποστάσεων προς την Ευρώπη, χάρη στους ελάχιστους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και στην ισχύ του δολαρίου έναντι του ευρώ. Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, σχεδόν ένας στους τέσσερις προορισμούς σημείωσε αύξηση των αφίξεων από τις ΗΠΑ σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Οι αφίξεις από την εν λόγω αγορά στην Ευρώπη ήταν κατά 25% μειωμένες το 2022 συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα και αναμένεται να ανακτήσουν το 82% των αριθμών του 2019 το 2023. Σε αντίστοιχα επίπεδα κινούνται οι αφίξεις από τον Καναδά και εκτιμάται ότι το 2023 θα καταγράψουν πτώση σε ποσοστό 28% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.
Πηγή: euro2day.gr
Ευα Οικονομάκη
Τουρισμός | Οι μεγάλοι κερδισμένοι από την ανάκαμψη των ταξιδιών – Η θέση της Ελλάδας