Τουρισμός

Το Πάσχα στη Λευκάδα είναι μια μοναδική εμπειρία της άνοιξης

Λευκάδα. Το μικρό νησί του Ιονίου που απέχει μια ανάσα από την στεριά και για πολλούς, άλλοτε θεωρείται νησί και άλλοτε, όχι. Βέβαια, ό,τι και να πιστεύει κάποιος, η αλήθεια είναι πάντα μία. Η Λευκάδα δεν θα σταματήσει να κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας προσκαλώντας μας να την γνωρίσουμε ξανά και ξανά, μέχρι να μάθουμε καλά τα μυστικά της και πάλι από την αρχή. Και ποια καλύτερη περίοδος για εξερεύνηση, από το ελληνικό Πάσχα που είναι πιο κοντά από ποτέ;

Αρχικά, γιατί Πάσχα στη Λευκάδα; Το στεριανό μικρό νησί του Ιονίου φορά τα ανοιξιάτικα καλά του και ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες, ακόμα και όταν η φύση δεν έχει καλά καλά ξεπεράσει τον χειμώνα. Γεύσεις και αρώματα με φόντο τα καταπράσινα τοπία του νησιού, που κάνουν τους πάντες να αναρωτιούνται πού κρύβεται η θάλασσα, δημιουργούν τον τέλειο συνδυασμό για την ιδανική πασχαλινή απόδραση. Ξεκινώντας τις πασχαλινές διακοπές σας στο μικρό νησί του Ιονίου, θα περάσετε σίγουρα από την πόλη της Λευκάδας, ακριβώς δίπλα στην λιμνοθάλασσα, μια ανάσα από τα κρυστάλλινα νερά του Ιονίου.

Ιστιοφόρα, καΐκια, γλάροι και διάφορα άλλα είδη πτηνών δημιουργούν έναν υδάτινο ορίζοντα που σας οδηγεί στην πόλη της Λευκάδας, που συνδυάζει την βενετσιάνικη αρχιτεκτονική με το ελληνικό χρώμα.

Βέβαια, άπαξ και βρεθείτε εδώ, εννοείται ότι μια επίσκεψη δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένη χωρίς την λευκαδίτικη λαδόπιτα, ένα είδος παραδοσιακού χαλβά που φτιάχνεται με καβουρδισμένο αλεύρι και σουσάμι, ενώ αν θέλετε κάτι πιο σαρακοστιανό, μπορείτε να δοκιμάσετε μπακαλιάρο μπιάνκο, μια τοπική συνταγή για φρέσκα ψάρια που συνδυάζεται άψογα με λεμονάτα βραστά χόρτα -ένα ξεχωριστό πιάτο στη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας.

Την Μεγάλη Εβδομάδα, αξίζει να επισκεφθείτε την Μονή της Παναγίας της Φανερωμένης, ένα από τα μεγαλύτερα μοναστήρια που έχουν κάνει το στεριανό νησί του Ιονίου γνωστό στον υπόλοιπο κόσμο. Εδώ, θα θαυμάσετε τον χώρο της Μονής με την ιστορική εικόνα, ενώ θα μπορέσετε να δείτε από κοντά αρκετά σπάνια χειρόγραφα στην βιβλιοθήκη της Μονής. Φυσικά, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και την εκκλησία του Αγίου Νικήτα με την αλλόκοτη ιστορία ακριβώς μέσα στο ομώνυμο ψαροχώρι δίπλα στον μυχό ενός ήρεμου μικρού κολπίσκου με απίστευτη θέα και βαθιά νερά.

Μιλώντας, όμως, για θάλασσα, μην ξεχνάτε ότι η Λευκάδα θεωρείται, κατά πολλούς, η περιβόητη Ιθάκη του Ομήρου, μιας και το άγριο φυσικό τοπίο στις ακτές του νησιού ταιριάζει απίστευτα με τις ομηρικές περιγραφές των άγριων αφρισμένων κυμάτων που έδιωχναν τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του από την πολυπόθητη πατρίδα. Αν και μπορεί, βέβαια, να μην μάθουμε ποτέ αν τελικά ο Όμηρος αναφερόταν όντως στη Λευκάδα, ένα είναι το σίγουρο. Οι παραλίες της Λευκάδας δεν θα σταματήσουν ποτέ να γεμίζουν τα φωτογραφικά καρέ, τις οθόνες μας, μα πάνω από όλα τις καλοκαιρινές μας αναμνήσεις. ΚάθισμαΕγκρεμνοί, Πόρτο ΚατσίκιΜεγάλη Πέτρα και Άγιος Νικήτας είναι μερικά από τα γνωστότερα hot spots που κάθε καλοκαίρι κερδίζουν τις εντυπώσεις όλων των επισκεπτών που αψηφώντας την δυσκολία των νερών, βουτούν στο κρυστάλλινο γαλάζιο του Ιονίου.

Αν έχετε την τύχη με το μέρος σας, θα πετύχετε σίγουρα και έθιμο «Το Κομμάτι». Το αγαπητό στο Ιόνιο έθιμο με το σπάσιμο πήλινων δοχείων και μικρών αγγείων με σκοπό τον εξαγνισμό του κακού λίγο πριν την Μεγάλη Ανάσταση τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου, αναβιώνει και στη Λευκάδα, οπότε μην απορήσετε αν ξαφνικά ακούσετε «μπαμ» εδώ κι εκεί στον κεντρικό δρόμο ή την πλατεία της πόλης της Λευκάδας. Ακόμη, η ονομασία «Κομμάτι» παραπέμπει στα πήλινα κομμάτια ή θραύσματα που πρέπει απλά να γίνουν χίλια κομμάτια με σκοπό να επιβεβαιωθεί με τον πιο χαρμόσυνο τρόπο το αναστάσιμο χορικό: «Και συντρίψεις αυτούς ως σκεύη κεραμέως».

https://creta24.gr/to-pascha-sti-lefkada-einai-mia-monadiki-ebeiria-tis-anoixis/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button