Τουρισμός

Το χωριό όπου αφήνεις το αυτοκίνητό σου στην είσοδο

Αρίστη, Πάπιγκο, Βίτσα είναι μερικά από τα πιο γνωστά χωριά στην περιοχή του Ζαγορίου. Υπάρχει και ένα χωριό το ο οποίο μπορεί να μην είναι τόσο γνωστό, όμως σαν υποσχόμαστε ότι είναι το απόλυτο ησυχαστήριο και ένα από τα πλέον γραφικά Ζαγοροχώρια. Ο λόγος για το Δίλοφο που θα σου κλέψει την καρδιά, ειδικά αν έχεις επισκεφθεί την περιοχή για να αποφορτιστείς από την καθημερινότητα.

Δίλοφο: Το χωριό – απόλυτο ησυχαστήριο στο Ζαγόρι

Το Δίλοφο είναι ένας παραδοσιακός οικισμός στο κεντρικό Ζαγόρι, χτισμένο στα 1.000 μέτρα υψόμετρο στις πλαγιές της Τύμφης. Θα καταλάβεις ότι ξεχωρίζει από τα πρώτα λεπτά κι αυτό γιατί μόλις φτάσεις θα πρέπει να παρκάρεις το αυτοκίνητό σου στην είσοδο του οικισμού και έπειτα να συνεχίσεις με τα πόδια. Ο παράδεισος σε περιμένει, χωρίς αυτοκίνητα, κίνηση και βαβούρα. Εσύ, οι ήχοι της φύσης και τα γέλια ανθρώπων που περνούν χαλαρές στιγμές στο βουνό. Σκέφτεσαι κάτι καλύτερο;

Το Δίλοφο από ψηλά
Το Δίλοφο από ψηλά

Το γεγονός ότι είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, το θεωρούμε πλεονέκτημα μιας και θα περάσεις αυθεντικές στιγμές χωρίς την τουριστική κίνηση που ενίοτε σε δυσκολεύει στις αποδράσεις σου. Λιθόκτιστα καλντερίμια, πέτρινα παραδοσιακά κτίρια, ξενώνες παραδοσιακοί και φυσικά πολύ πράσινο, είναι το σκηνικό που θα αντικρίσεις. Όταν λέμε παραδοσιακός οικισμός, το Δίλοφο είναι από τα πρώτα που πρέπει να σου έρχεται στο μυαλό.

Αυτό που κάνει επίσης, το συγκεκριμένο χωριού του Ζαγορίου, έχει και την ψηλότερη κατοικία σε όλο το Ζαγόρι, δηλαδή το αρχοντικό Μακρόπουλου. Όπους βρεθεί στο Δίλοφο, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου έχειέχει την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά την Ζαγορίτικη αρχιτεκτονική και να δει τα καλοδιατηρημένα κτίρια μιας άλλης εποχής. Στο χωριό θα βρείτε ξενώνες και μαγαζιά για καλό και παραδοσιακό φαγητό και πολύ ξεχωριστή φιλοξενία.

Παραδοσιακή Ζαγορίτικη αρχιτεκτονική
Παραδοσιακή Ζαγορίτικη αρχιτεκτονική

Τι άλλο μπορείτε να δείτε κοντά στο χωριό

Παγκάκι με θέα κοντά στο Δίλοφο
Παγκάκι με θέα κοντά στο Δίλοφο

Εκτός από το ίδιο το χωριό που αποτελεί αξιοθέατο παλιάς αρχιτεκτονικής, η περιοχή φημίζεται για τα πολλά και όμορφα αξιοθέατά της. Η χαράδρα του Βίκου είναι αδιαμφισβήτητα κάτι που δεν πρέπει να χάσετε. Η θέα κόβει την ανάσα στο λεγόμενο Γκραν Κάνυον της Ελλάδας. Και φυσικά η περιοχή φημίζεται και για τα πέτρινα γεφύρια της, κάποια από τα οποία μετρούν αιώνες ζωής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που μπορείτε να δείτε σε κοντινή απόσταση από το Δίλοφο είναι το γεφύρι του Κόκκορη ή Νούτσου. Θεωρείται ότι η πρώτη προσπάθεια για την κατασκευή του έγινε το 1750, ενώ η ονομασία του Νούτσου οφείλεται στον ευεργέτη του, Νούτσο Καραμισίνη από το κοντινό χωριό Βραδέτο. Ο γιος του, Αλέξης Νούτσος, επισκεύασε τελικά τη γέφυρα στα τέλη του 18ου με αρχές του 19ου αιώνα. Η νεότερη ονομασία του, δηλαδή Κόκκορη, ήρθε το 1910 από τον Κόκκορο από το χωριό Κουκούλι, ο οποίος διατηρούσε μύλο δίπλα στο γεφύρι και είχε προσφέρει ένα μεγάλο ποσό για την επισκευή του γεφυριού.

Γεφύρι Κόκκορη ή Νούτσου
Γεφύρι Κόκκορη ή Νούτσου
Η περιοχή ενδείκνυται επίσης και για όσους αγαπούν τις πεζοπορίες μιας και υπάρχουν πολλές πεζοπορικές διαδρομές εκπληκτικής ομορφιάς μέσα στη φύση. Το Δίλοφο μπορεί να είναι η βάση σου για μια ξεχωριστή απόδραση στα Ζαγοροχώρια έχοντας επιλέξει ένα χωριό πραγματικό ησυχαστήριο.

πηγή: creta24

to-chorio-opou-afineis-to-aftokinito-sou-stin-eisodo/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button