Τουρισμός

4.512 σπίτια στην Airbnb στα Χανιά, μόλις 944 στο Ηράκλειο! – Η εικόνα σε όλη τη χώρα

Πάνω από 1 στα 3 σπίτια στη Μύκονο διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση στην υψηλή σεζόν, πάνω από 1 στα 4 στη Σαντορίνη και 1 στα 10 σπίτια στην Κέρκυρα, τρείς προορισμοί που αναδεικνύνονται «πρωταθλητές» πανελλαδικά όσον αφορά την αναλογία καταλυμάτων τύπου Airbnb σε σύγκριση με το σύνολο των κατοικιών. Στον Δήμο Αθηναίων το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις λίγο πάνω από το 2%, με μεγαλύτερη συγκέντρωση, όπως είναι εύλογο, στα πέριξ της Ακρόπολης και του ιστορικού τριγώνου, στη Θεσσαλονίκη λίγο πάνω από το 1% και στα Χανιά λίγο κάτω από το 8%.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Στεφανίας Σούκη στο newmoney.gr, τα στοιχεία προέρχονται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.), ο οποίος την περασμένη Παρασκευή συγκέντρωσε τα μέλη του στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών παρουσιάζοντας τα τελευταία στατιστικά στοιχεία για τη βραχυχρόνια διαμονή στην Ελλάδα και καταθέτοντας παράλληλα και τις δικές του προτάσεις στη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με τη ρύθμιση της αγοράς, την οποία ζητούν έντονα το τελευταίο διάστημα οι ξενοδόχοι και έχει εξαγγείλει και η ίδια η κυβέρνηση (ειδικά για όσους μισθώνουν μεγαλύτερο αριθμό ακινήτων με πιο επαγγελματικό χαρακτήρα, εξαιρουμένων των μεμονωμένων ιδιωτών που μπορεί να μισθώνουν 1-2 σπίτια).

Με βάση την ανάλυση του ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α. συνολικά το 2022 έχουν εμφανιστεί στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb, booking, VRBO κ.α.) 144.857 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, από 136.658 το 2019 (+6%) με σημαντικές αυξομειώσεις ανάλογα με την περίοδο λόγω και της υψηλής εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού.

Τα νούμερα δείχνουν και τη μεγέθυνση της αγοράς, ενώ ειδικά για την περιοχή της πρωτεύουσας ο ανώτατος αριθμός καταχωρήσεων κυμάνθηκε στο peak πάνω από τις 12 χιλιάδες καταλύματα, με μία μέση τιμή στα 95 ευρώ ανά διανυκτέρυεης. Ζάππειο, Πολύγωνο, Εμπορικό Τρίγωνο – Πλάκα – Ακρόπολη ήταν εκεί που καταγράφηκαν οι υψηλότερες μέσες τιμές, από 148 ευρώ έως 126 ευρώ, ενώ με βάση την ανάλυση από την εξειδικευμένη εταιρεία Tourix, ο μεγαλύτερος αριθμός καταλυμάτων φέτος καταγράφηκε στο Εμπορικό Τρίγωνο και την Πλάκα, με 2.145 καταχωρήσεις, στο Νέο Κόσμο με 1.167, το Κουκάκι με 968 και ακολουθεί το Μουσείο – Εξάρχεια με 835. Ενδεικτικό και της εντονης εποχικότητας είναι ότι το γ’ τρίμηνο του έτους οι καταχωρήσεις αγγίζουν τις 12.200, ενώ στο τελευταίο, δ’ τρίμηνο πέφτουν κάτω από τις 10.000. Σε σχέση με αυτούς που έχουν πολλαπλές καταχωρήσεις, αντιστοιχούν σε πάνω από 6 στους 10, ενώ περίπου το 37% έχει μονή καταχώρηση.

Ως προς τα στατιστικά ανά περιοχή, με βάση πάντα τα στοιχεία του ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α., από τις σχεδόν 428 χιλιάδες κατοικίες στον Δήμο Αθηναίων λίγο πάνω από 9,5 χιλιάδες διατίθενται για βραχυχρόνια διαμονή ή αλλιώς ποσοστό 2,24%, στον Δήμο Θεσσαλονίκης από τις 205,4 χιλιάδες οι 2.250 περίπου ή ποσοστό 1,14% στο Ηράκλειο το 1,02% ή 944 κατοικίες, στα Χανιά το 7,67% ή πάνω από 4,5 χιλιάδες σπίτια, στην πόλη της Ρόδου το 1,45%, στην Κέρκυρα κοντά στα 7,7 χιλιάδες κατοικίες ή το 9,11%, με τα πλέον εντυπωσιακά τα νούμερα της Μυκόνου και της Σαντορίνης: Στο νησί των Ανέμων από το σύνολο των 9.591 κατοικιών οι 3.547 διατίθενται για βραχυχρόνια διαμονή (36,98%) στην υψηλή σεζόν και στη Σαντορίνη το 26,5% ή αλλιώς 4.637 κατοικίες.

Οι προτάσεις

Σε αυτή τη συγκυρία, από την πλευρά τους, οι διαχειριστές και ο ΠΑ.ΣΥ.ΔΑ κάνουν λόγο για γενικευμένη επίθεση από πλευράς των Ελλήνων ξενοδόχων και θεωρούν ότι «είναι καιρός να αντιδράσουμε δυναμικά και να αποδείξουμε ότι η βραχυχρόνια μίσθωση ήρθε για να μείνει οριστικά και να προσθέσει στο τουριστικό μας προϊόν μια διαφορετική μορφή διαμονής που προσαρμόζεται σε αυτό που αναζητούν οι ταξιδιώτες παγκοσμίως», έχοντας ζητήσει συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο.

«Πιστεύουμε ότι αντί να περιορίζουμε την ανάπτυξη ενός ολόκληρου κλάδου που συνεισφέρει με μεγάλο ποσοστό στο τουριστικό προϊόν (15% το 2022) και με έσοδα σύμφωνα με την ΑΑΔΕ πάνω από 3,5 δισ. ευρώ το 2022, καλό θα ήταν να δίναμε κίνητρα για περαιτέρω εξέλιξη και προσέλκυση επενδυτών. Η βραχυχρόνια μίσθωση ήρθε για να μείνει και είναι το περισσότερο αναπτυσσόμενο τουριστικό προϊόν παγκοσμίως. Η χώρα μας ήδη βρίσκεται μέσα στους 10 καλύτερους προορισμούς και θα ήταν πραγματικά άδικο αντί να αξιοποιήσουμε αυτή την δυναμική να την αποτρέπουμε με περιοριστικά μέτρα. Δεν θα δεχθούμε κανένα μέτρο που θα επιφέρει μείωση για έστω και έναν επισκέπτη στη χώρα μας. Η επισκεψιμότητα σε προορισμούς πόλης, όπως η Αθήνα, αυξήθηκε σχεδόν στο διπλάσιο δίχως να υπάρχει αντίστοιχη αύξηση δωματίων σε ξενοδοχεία τα οποία λειτουργούν με πληρότητα 100%. Αυτό σημαίνει ότι η επιπλέον άφιξη των επισκεπτών οφείλεται στα καταλύματα βραχυχρόνιας διαμονής. Αν δεν υπήρχαν αυτά, απλά οι επισκέπτες θα προτιμούσαν άλλη χώρα για τη διαμονή τους».

Στις προτάσεις των διαχειριστών περιλαμβάνεται το αίτημα να σχεδιαστεί άμεσα από την Πολιτεία μια σωστή και αντικειμενική Κοινωνική Πολιτική Στέγασης «για να στηρίξει όσους πραγματικά έχουν ανάγκη εύρεσης οικονομικής κατοικίας. Υπάρχουν δεκάδες, εκατοντάδες και σε μεγάλες πόλεις, χιλιάδες εγκαταλελειμμένα ακίνητα ιδιοκτησίας των Δήμων ή του Δημοσίου γενικότερα που μένουν αναξιοποίητα ακόμα και σήμερα με δεδομένη τη μεγάλη ζήτηση για στέγαση από φοιτητές, εργαζόμενους και επαγγελματίες. Επίσης, στις τουριστικές περιοχές που υπάρχει έντονο φαινόμενο έλλειψης κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση, οι ξενοδόχοι να εξασφαλίζουν διαμονή στους χιλιάδες υπαλλήλους που μεταφέρουν από άλλες περιοχές για να εργαστούν στα ξενοδοχεία τους».

Οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης λένε «ναι» σε standards καλής λειτουργίας: «Είναι επιβεβλημένο να υπάρχει τουλάχιστον μια υποχρεωτική ασφάλεια αστικής ευθύνης για κάθε ακίνητο. Επίσης πρέπει να ορισθούν υποχρεωτικά μέτρα ασφαλείας, όπως ένας πυροσβεστήρας, ανιχνευτής καπνού, σημάνσεις εξόδων διαφυγής κ.λπ.».

Πηγή: newmoney.gr
Στεφανία Σούκη

4.512 σπίτια στην Airbnb στα Χανιά, μόλις 944 στο Ηράκλειο! – Η εικόνα σε όλη τη χώρα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button