Αεροδρόμια: «Απογειώνονται» τον Φεβρουάριο – Κερδισμένοι και χαμένοι
Υψηλές αποδόσεις κατέγραψαν τα περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece (Ακτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος).
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στα 14 αεροδρόμια της Fraport Greece σημειώθηκε τον Φεβρουάριο αύξηση 13,9% στην επιβατική κίνηση σε σχέση με το αντίστοιχο μήνα του 2023. Διακινήθηκαν 636.866 επιβάτες έναντι 558.903 πέρυσι, με όλα τα αεροδρόμια να κινούνται σε θετικό πρόσημο.
Η κίνηση εσωτερικού τον δεύτερο μήνα του έτους αυξήθηκε σε ποσοστό 15% συγκριτικά με πέρυσι, με τη διεθνή κίνηση να καταγράφει επίσης ανοδική τροχιά στο συν 12,1% σε σχέση με το 2023.
Τριψήφιο ποσοστό αύξησης κατέγραψαν Άκτιο (212%) και Κέρκυρα (114%), ενώ τη μικρότερη ποσοστιαία διαφορά σε σχέση με πέρυσι κατέγραψαν τα αεροδρόμια της Σάμου στο 1,9% και της Καβάλας στο 2,8%.
Στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και σε επίπεδο διμήνου, η συνολική επιβατική κίνηση διαμορφώνεται σε 1,27 εκατ. έναντι 1,15 εκατ. το 2023, αντιπροσωπεύοντας μια αύξηση της τάξης του 10,6%.
Η διεθνής κίνηση σημείωσε μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στο 11,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
Οριακή πτώση σε ποσοστό 0,6% σημείωσε μόνο το αεροδρόμιο της Σάμου. Όλα τα υπόλοιπα κατέγραψαν αύξηση, με εκείνα σε Άκτιο (71%) και Κέρκυρα (52%) να έχουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο. Σε απόλυτους αριθμούς ηγήθηκαν και πάλι οι αερολιμένες σε Θεσσαλονίκη, Χανιά και Ρόδο.
Την ίδια στιγμή, διάχυτη είναι η αισιοδοξία μεταξύ των ξενοδόχων για την φετινή τουριστική σεζόν από τα μηνύματα που εισέπραξαν από την συμμετοχή τους στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ITB. Όλοι σχεδόν οι προορισμοί καταγράφουν άνοδο στις προκρατήσεις μέχρι και 10% σε σύγκριση με πέρυσι την ίδια περίοδο, μια τάση που αν συνεχιστεί σημαίνει νέο ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό τόσο σε αφίξεις όσο και έσοδα.
πηγή: creta24