Ανεβάζει «ταχύτητες» ο τουρισμός στην Αθήνα προσελκύοντας νέες επενδύσεις
Δυναμική ανάπτυξη εμφανίζει η Αθήνα ως τουριστικός προορισμός ενώ οι εκτιμήσεις για διατήρηση της ανοδικής αυτής πορείας στις επιδόσεις της, τονώνουν και το ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις στις τουριστικές υποδομές της.
Ήδη στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας αυξήθηκε κατά 5% ο αριθμός των ξενοδοχείων και κατά 9% των δωματίων ξενοδοχείων στην Αττική ενώ στον κεντρικό τομέα Αθηνών καταγράφηκε σημαντική ανάπτυξη της τάξεως του 26% και 21% αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΞΕΕ/ΙΤΕΠ. Την ίδια στιγμή, περισσότερα από 2.000 νέα δωμάτια αναμένεται να προστεθούν στην πρωτεύουσα αυξάνοντας τη δυναμικότητα της πόλης σε ξενοδοχειακές κλίνες, χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται, ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλά και η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό.
«Οι ξενοδόχοι της Αθήνας επενδύουν και αναβαθμίζουν τις μονάδες τους, νέα concepts εισέρχονται στην αγορά, τοπικές και εθνικές αλυσίδες επεκτείνονται και διεθνείς επενδυτές μπαίνουν στην αγορά, συχνά σε συνδυασμό με διεθνή ξενοδοχειακά brands» όπως διαπιστώνεται στη 19ης Έρευνας Ικανοποίησης Επισκεπτών Αθήνας – Αττικής η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού και η GBR Consulting σε συνεργασία με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
Την ίδια στιγμή από την εικόνα του τουρισμού στην πρωτεύουσα το 2023 όπως αποτυπώνεται στην έρευνα, επιβεβαιώνεται η ανοδική πορεία που καταγράφει τα τελευταία χρόνια.
Η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της πόλης ξεπέρασε την, έως τώρα, χρονιά-ρεκόρ του 2019, καθώς οι διεθνείς αφίξεις ήταν περισσότερες από 7 εκατ. έναντι των 6,4 εκατ. το 2019. Μάλιστα ως προς την ανάπτυξη που κατέγραψε, βρίσκεται σε κορυφαία θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών αεροδρομίων.
Την ίδια στιγμή ανεβαίνει διαρκώς μέσα στην τελευταία δεκαετία και ο βαθμός ικανοποίησης των τουριστών καθώς από το 7,7 με το οποίο κατά μέσο όρο βαθμολόγησαν την πόλη το 2017, ανέβηκε στο 8,4 το 2022 και το 2023. Παρότι, πάντως, οι επισκέπτες διαπιστώνουν ως «αδύναμα» σημεία της πόλης, το ζήτημα της ασφάλειας, της δημόσιας καθαριότητας και της προσβασιμότητα στα πεζοδρόμια και τις πλατείες της.
Σε σχέση με τις «ανταγωνίστριες» ευρωπαϊκές πόλεις η ελληνική πρωτεύουσα αν και αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό δεν έχει βεβαίως φτάσει τα επίπεδα επισκεψιμότητας της Ρώμης ή της Βαρκελώνης. Ωστόσο σε ό,τι αφορά τα επίπεδα πληρότητας εμφάνισε παρόμοια αποτελέσματα με τις ανταγωνιστικές μεσογειαές πόλεις. Η πληρότητά στην Αθήνα το 2023 δεν ανέκαμψε πλήρως στα επίπεδα του 2019 καθώς μειώθηκε κατά 1,5%, ωστόσο οι τιμές δωματίων βελτιώθηκαν κατά 29% και τα έσοδα ανά διαθέσιμο Δωμάτιο /RevPAR κατά 27,1%, σε σύγκριση με το 2019.
πηγή: creta24