Κρήτη: Προς νέο ρεκόρ αφίξεων την ερχόμενη τουριστική σεζόν
Η χρονιά της Κρήτης αναμένεται να είναι η φετινή, βάσει και της εικόνας που διαμορφώθηκε στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα. Οι προκρατήσεις ξεπερνούν αυτές του 2019 και του 2022, επομένως δημιουργούν προσδοκίες για μια χρονιά με νέο ρεκόρ αφίξεων. Άλλωστε κι η έναρξη της σεζόν θα γίνει νωρίτερα φέτος, με το δεδομένο ότι το Καθολικό Πάσχα είναι αρχές Απριλίου.
Οι «early booking» προσφορές ολοκληρώνονται τον Απρίλιο κι από κει κι έπειτα το «στοίχημα» είναι να διατηρηθεί ο ρυθμός κρατήσεων κατά τη διάρκεια της σεζόν. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο ζενίθ είναι οι προκρατήσεις και στις ανταγωνιστικές Τουρκία, Αίγυπτο, Ισπανία, που επίσης πάνε για νέο ρεκόρ. Αυτό σημαίνει ότι η «πίτα» των τουριστών έχει μεγαλώσει κι είναι ικανή να καλύψει πολλές χώρες.
Το «αγκάθι» για την Κρήτη είναι η έλλειψη προσωπικού. Στο παρά πέντε της έναρξης της σεζόν, χιλιάδες θέσεις εργασίες παραμένουν κενές και το ερώτημα είναι πως θα εξυπηρετηθούν περισσότεροι τουρίστες, δίχως «εκπτώσεις» στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ώστε να διατηρηθεί το brand name του νησιού.
«Ενδέχεται να δρομολογηθεί η έλευση αλλοδαπών εργαζομένων. Το ταπεραμέντο όμως του Έλληνα κι η αίσθηση φιλοξενίας που προσφέρει, δεν μπορούν να αντικατασταθούν από κανένα αλλοδαπό εργαζόμενο που θα κληθεί εξ ανάγκης να εργαστεί στο ξενοδοχείο. Το αποτέλεσμα δε θα είναι το ίδιο, ακόμη κι αν εκπαιδευτούν από εμάς» σχολίασε στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος Εταιρείας Διαχείρισης Ξενοδοχείων Ζαχαρίας Χνάρης.
«Πρέπει πέρα από τις υψηλότερες αμοιβές από πλευράς ξενοδοχείων, να γίνουν και θεσμικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα μεγαλύτερη διάρκεια του ταμείου ανεργίας, ώστε οι συντοπίτες μας που εγκατέλειψαν τον κλάδο εν μέσω της πανδημίας, να επιστρέψουν. Αυτή είναι η λύση κι όχι η αναζήτηση αλλοδαπών» συμπλήρωσε ο κ. Χνάρης και στάθηκε στο εξής παράδειγμα: «Εγώ το 2019 είχα 180 άτομα προσωπικό σε ένα ξενοδοχείο. Το 2020 πήραμε τους 80. Τα υπόλοιπα 100 άτομα έπαιρναν 500 περίπου ευρώ επίδομα από το Νοέμβριο του 2019 έως και τον Απρίλιο του 2021. Πως να ζήσουν την οικογένειά τους με αυτά τα χρήματα; Επομένως στράφηκαν σε άλλους επαγγελματικούς χώρους, όπως super market και delivery, στα οποία η ζήτηση αυξήθηκε κι είναι σε δωδεκάμηνη βάση. Συνομιλώντας μαζί τους μου έχουν δηλώσει την πρόθεση τους να επιστρέψουν, εφόσον όμως αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα.» Μεταξύ των θέσεων εργασίας που μένουν ακάλυπτες στα ξενοδοχεία είναι αυτές του σερβιτόρου, του βοηθού και της καμαριέρας.
πηγή: creta24