Τουρισμός: Τα ρεκόρ του 2022 φέρνουν νωρίτερα τη σεζόν του 2023
Nωρίτερα, περί τα μέσα Μαρτίου, αναμένεται το ντεμπούτο της θερινής σεζόν του 2023, σε συνέχεια της περυσινής σεζόν που επίσης ξεκίνησε νωρίτερα με αποτέλεσμα και τις πολύ θετικές επιδόσεις σε επίπεδο εσόδων με επιστροφή στις εισπράξεις προ πανδημίας στα πέριξ των 18 δισ. ευρώ.
Με βάση και τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος έως και τον Οκτώβριο του 2022, οι τουριστικές εισπράξεις διαμορφώνονται στο δεκάμηνο στα 17,1 δισ. ευρώ και το αν τελικά θα ξεπεράσουν τα 18,2 δισ. ευρώ του 2019 αναμένεται να φανεί προσεχώς από τα στοιχεία του διμήνου Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου, το οποίο, με βάση τις εκτιμήσεις του κυβερνητικού επιτελείου, έχουν θετικό πρόσημο.
Για την εκκίνηση της σεζόν του 2023, το «στίγμα» φαίνεται ότι δίνουν και φέτος οι αεροπορικές οι οποίες, έχουν προγραμματίσει πολλά από τα θερινά τους δρομολόγια για Ελλάδα, με απευθείας συνδέσεις από το Μάρτιο, συμπεριλαμβανομένων και των αεροπορικών από τις πιο μακρινές αγορές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Συγκυριακά αυτήν την εβδομάδα, στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, ολοκληρώνονται τα δρομολόγια της Delta Airlines, στη σύνδεση με Νέα Υόρκη, που παρατάθηκαν για τη σεζόν του 2022 προκειμένου να καλύψουν και την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, με την εταιρεία να επανέρχεται από το Μάρτιο, όπως και οι American και United, πέραν της Emirates που διατηρεί τα δρομολόγια καθ’ολη τη διάρκεια του έτους.
Eπιπλέον, στις νέες συνδέσεις του «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι και η Air Transat, η οποία από το 2019 επιστρέφει το 2023 ξανά, ενώνοντας την Αθήνα με τον Καναδά.
Παράλληλα, νωρίς μέσα στην άνοιξη, με βάση τον προγραμματισμό του υπουργείου Τουρισμού, αναμένεται να ξεκινήσει φέτος και η καμπάνια για το «ελληνικό καλοκαίρι» στο εξωτερικό που περιλαμβάνει και προγράμματα συνδιαφήμισης με αεροπορικές εταιρείες και tour operators, ενώ συνεχίζονται αυτή την περίοδο και οι καμπάνιες που «τρέχει» ο ΕΟΤ για τους χειμερινούς προορισμούς και το city break, για την προσέλκυση ξένων επισκεπτών στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για σύντομες αποδράσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου γίνεται πράξη σταδιακά, την ίδια στιγμή που συνεχίζονται οι προσπάθειες για 12μηνο τουρισμό και ενίσχυση όλων των προορισμών τόσο από τον εισερχόμενο όσο και τον εγχώριο τουρισμό με το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» να ενισχύει, με βάση τα στοιχεία, σημαντικά τους εναλλακτικούς προορισμούς.
Νέα κλήρωση για 125.000 άυλες ψηφιακές κάρτες
Μάλιστα την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η κλήρωση του Προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» που αφορά 125.000 άυλες ψηφιακές κάρτες και αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τον εσωτερικό τουρισμό τους επόμενους, δύσκολους μήνες της χαμηλής σεζόν.
Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία από το πρόγραμμα για την περυσινή περίοδο έως τα τέλη του 2022 υπήρξε σημαντική ενίσχυση των εναλλακτικών και των μη νησιωτικών προορισμών.
Στις πρώτες θέσεις προτίμησης των ταξιδιωτών έως και τα τέλη του περασμένου έτους ήταν η Κεντρική Μακεδονία, η Πελοπόννησος, η Αττική και η Θεσσαλία, ενώ τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή τους χειμερινούς μήνες πέτυχαν η Δυτική Ελλάδα, η Δυτική Μακεδονία, η Θεσσαλία και το Βόρειο Αιγαίο.
Από προορισμούς ξεχώρισαν οι μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), αλλά και πιο εναλλακτικοί, το Τολό,τα Γιάννενα, η Αιδηψός, η Θάσος, τα Καλάβρυτα και η Καστοριά.
Όσον αφορά την απορροφητικότητα του προγράμματος πρώτη είναι η Κεντρική Μακεδονία, δεύτερη η Πελοπόννησος και ακολουθούν Αττική, Θεσσαλία και Ήπειρος.
Ως προς τους κορυφαίους προορισμούς ανά Περιφέρεια: Στην Κεντρική Μακεδονία, πρώτοι προορισμοί ήταν η Θεσσαλονίκη, η Αριδαία και η Χαλκιδική, ενώ στην Αττική η Αθήνα, η Αίγινα και ο Πειραιάς.
Στην Πελοπόννησο το Τολό και το Ναύπλιο, στη Θεσσαλία ο Βόλος και η Πορταριά, ενώ στο Νότιο Αιγαίο η Νάξος και η Τήνος.
Στη Στερεά Ελλάδα η Αιδηψός και η Αράχωβα. Στην Ήπειρο τα Ιωάννινα και η Πάργα. Στην Κρήτη ξεχώρισαν τα Χανιά και το Ρέθυμνο, ενώ στην Αν. Μακεδονία- Θράκη η Θάσος και η Καβάλα.
Στο Ιόνιο πρώτοι προορισμοί του προγράμματος πέρυσι αναδείχθηκαν η Λευκάδα και η Ζάκυνθος, στη Δυτική Ελλάδα τα Καλάβρυτα και η Πάτρα, στη Δυτική Μακεδονία η Καστοριά και η Φλώρινα, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο η Λέσβος και η Χίος.
πηγή: creta24