Αναγκαία η παράταση για την οικοδόμηση οικοπέδων κατά παρέκκλιση
Δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτησίες και στο Νομό Ηρακλείου, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, κινδυνεύουν με πλήρη απαξίωση καθώς στις 9 Δεκεμβρίου 2022 λήγει η προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες τους, προκειμένου να εκδώσουν οικοδομική άδεια κατά παρέκκλιση, η οποία θα τους έδινε τη δυνατότητα να οικοδομήσουν μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Μετά την ημερομηνία αυτή, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων, μικρότερα των 4 στρεμμάτων που με τις ισχύουσες παρεκκλίσεις του Π.Δ. 24/5/1985 (ΦΕΚ 270Δ/85) ήταν άρτια και οικοδομήσιμα, όπως αυτά που ήταν εντός ζώνης πόλεων και κωμοπόλεων και αυτά που είχαν πρόσωπο σε διεθνείς, εθνικές, επαρχιακές, δημοτικές και κοινοτικές οδούς, δε θα μπορούν να κατοχυρώσουν δικαίωμα να χτίσουν κατά παρέκκλιση. Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα και την απώλεια της δυνατότητας δόμησης και την ταυτόχρονη χρηματική απαξίωση των οικοπέδων αυτών.
Με δεδομένη τη σημασία της στεγαστικής πολιτικής για τη χώρα μας και την ανάγκη για τη νομοθέτηση ισχυρών ρυθμίσεων για την απόκτηση στέγης, ιδιαίτερα από τα νέα ζευγάρια, η εκπνοή της συγκεκριμένης προθεσμίας σύμφωνα με το Ν.4759/2020, ο οποίος ορίζει ότι η κατά παρέκκλιση δόμηση σε οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων, στις εκτός σχεδίου περιοχές ισχύει μέχρι την 9η Δεκεμβρίου 2022, κρίνεται απαραίτητη η παράταση της παραπάνω προθεσμίας, καθώς αντικειμενικές και ανυπέρβλητες συνθήκες εμπόδισαν δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες τέτοιων οικοπέδων να εκδώσουν οικοδομικές άδειες. Εάν δεν δοθεί μια συνολική λύση, οι ιδιοκτήτως αυτών των οικοπέδων θα τα δουν να μετατρέπονται σε ευτελούς αξίας αγροτεμάχια, γεγονός που θα σημάνει την τεράστια οικονομική επιβάρυνση, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες τα απέκτησαν ακόμα και με δανεισμό.
Το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά εντονότερα, τις νησιωτικές περιοχές, τους Δήμους του Ηρακλείου, εκεί όπου υπάρχουν, δηλαδή, πολλές μικρές ιδιοκτησίες και δεν έχουν προχωρήσει τα σχέδια πόλεως.
Η παράταση της δυνατότητας αξιοποίησης τέτοιων οικοπέδων είναι αναγκαία τουλάχιστον μέχρι τη έγκριση των ανά περιοχή Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και την αναγνώριση οδών, ώστε να επέλθει η κανονικότητα στη ζωή των ιδιοκτητών, των επαγγελματιών του κλάδου, αλλά και της αγοράς ακινήτων, όπως αναφέρεται σε κοινή επιστολή των Προέδρων Νησιωτικών Περιοχών Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας. Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση είναι, επίσης, επιβεβλημένη, καθώς πολλοί ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες δεν έχουν καταφέρει να εκδώσουν οικοδομικές άδειες και λόγω της πανδημίας και των σχετικών περιορισμών στη λειτουργία των πολεοδομικών υπηρεσιών, αλλά και εξ αιτίας της ανάρτησης των δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα που δημιούργησε πολλά προβλήματα στις εκτός σχεδίου περιοχές. Κάθε άλλη εξέλιξη θα απορρυθμίσει την κτηματαγορά, θα απαξιώσει την περιουσία χιλιάδων πολιτών, θα οδηγήσει στην ακύρωση επενδυτικά σχέδια, δημιουργώντας ένα νέο κύκλο κόκκινων δανείων και βεβαίως θα δημιουργήσει μια νέα γενιά αυθαιρέτων σε όλη τη χώρα.
πηγή: creta24