Απόψεις

Κροτίδες, δήθεν παράδοση και ψευτοπαλικαριές

Παρότι δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο πώς και πότε προέκυψε, η ρίψη πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών τη βραδιά της Ανάστασης είναι πράγματι ένα παλιό έθιμο που υποτίθεται ότι ξορκίζει τα κακά πνεύματα και μεταδίδει το αναστάσιμο μήνυμα σε κάθε γωνιά της χώρας.

Και ως γνωστόν την παράδοση μας πρέπει να τη διαφυλάττουμε, σωστά;

Λάθος. Όταν πρόκειται για εντελώς προβληματική, στρεβλή και επικίνδυνη “παράδοση” , ουδείς λόγος υπάρχει να διατηρηθεί.

Η ελληνική Μεγάλη Εβδομάδα και το ελληνικό Πάσχα έχουν πολλά, πραγματικά όμορφα έθιμα που είτε φθίνουν, είτε απλώς έχουν εξαφανιστεί. Το συγκεκριμένο, παρά το γεγονός ότι έχει κάπως “μαζευτεί” τα τελευταία χρόνια, παραμένει αρκετά ακμαίο.

Γιατί; Γιατί αφήσαμε πίσω άλλα κι άλλα και διατηρούμε αυτό;

Ίσως επειδή κάποια ξεχασμένα και “δύσκολα” έθιμα απαιτούν προσπάθεια, νοιάξιμο, ουσιαστική σύνδεση με τη φύση και τον συμβολισμό της γιορτής. Ενώ τα πυρομαχικά απαιτούν μονάχα χρήματα και προμηθευτή.

Ή ίσως επειδή ταιριάζουν περισσότερο με την ψυχοσύνθεσή μας: φασαριόζοι, πανηγυρτζήδες και παντελώς ανεύθυνοι, διαχρονικά και αθεράπευτα.

Ίσως για άλλους λόγους που μου διαφεύγουν.

Δεν μπορώ να γνωρίζω και για να είμαι ειλικρινής δεν με ενδιαφέρει κιόλας.

Εκείνο που με ενδιαφέρει ότι άνθρωποι και ζώα (δεσποζόμενα και αδέσποτα) κινδυνεύουν και υποφέρουν κάθε χρόνο τέτοιες μέρες.

Ούτε η παράδοση, ούτε το έθιμο, ούτε το ξόρκι των κακών πνευμάτων δικαιολογεί πλέον κάτι τέτοιο.  Είναι απλώς επιμονή σε μια ξεπερασμένη ανοησία που θα έπρεπε να έχει απαγορευτεί. Ευτυχώς τουλάχιστον που υπάρχουν και τα αθόρυβα πυροτεχνήματα (όλο και περισσότεροι φορείς τα προτιμούν) για όποιον θέλει να το γιορτάσει με λάμψη και σχετική σύνεση.

Για τους υπόλοιπους, ξέρω φυσικά ότι τίποτα από όσα γράφω δεν έχει σημασία. Όσοι θέλουν να κάνουν το γνωστό μπούγιο (το οποίο εδώ στην Κρήτη δεν το τσιγγουνεύμαστε κιόλας και αφορμής δοθείσης , γάμοι, βαφτίσεις, γλέντια ή έτσι, απλώς επειδή έτσι γουστάρουμε, μετατρέπουμε κάθε περίσταση σε Γάζα), θα το κάνουν.

Απλώς, παιδιά, μεταξύ μας, πάψτε να το αποδίδετε στην παράδοση.

Η μόνη παράδοση που συνεχίζετε (και συνεχίζεται) με όλο ετούτο είναι της ψευτοπαλικαριάς, του κουτσαβασκισμού και των δήθεν “καπεταναίων”.

Και αυτή ουδεμία σχέση έχει με την Ανάσταση.

Χρόνια Πολλά. 

https://creta24.gr/krotides-dithen-paradosi-kai-pseftopalikaries/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button