Ο Τσίπρας δεν αποκλείει να λειτουργούσε το Pegasus στην Ελλάδα όταν κυβερνούσε
Η αγανάκτηση και η ευαισθησία για την λειτουργία του Predator στην Ελλάδα είναι αυτονόητες για κάθε δημοκρατικό πολίτη, αλλά αναρωτιέται κανείς εύλογα γιατί δεν υπήρχαν και για το εξίσου επικίνδυνο κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus, του οποίου την λειτουργία στην Ελλάδα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε το ίδιο εργαστήριο που ανίχνευσε και το Predator πριν από λίγο καιρό. Η κατασκοπευτική λειτουργία του Pegasus στην Ελλάδα από το 2016 αναφέρεται στις εκθέσεις του καναδικού Citizen Lab, αλλά για κάποιον λόγο κανείς δεν τις δημοσίευε και δεν μιλούσε τότε για αυτό και ακόμα και σήμερα οι περισσότεροι το αποσιωπούν.
Η δημοσιογράφος του Star πάντως προχθές έθεσε το ερώτημα στον Αλέξη Τσίπρα: “Εσείς είχατε στοιχεία για λειτουργία παράνομου λογισμικού στη χώρα μας όταν εσείς ήσασταν πρωθυπουργός; Σας το ρωτώ γιατί το Citizen Lab είπε ότι λειτουργούσε το Pegasus το 2018 (σ.σ από το 2016 αναφέρουν οι εκθέσεις του). Εσείς έτυχε ποτέ να ενημερωθείτε γι` αυτό;” του είπε.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείει να λειτουργούσε το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus στην Ελλάδα όταν ήταν πρωθυπουργός, όπως έχει αποκαλύψει το citizenlab από το 2018, αλλά κανείς δεν το είχε αναφέρει. “Δεν έτυχε να ενημερωθώ, αλλά δεν αποκλείω την πιθανότητα να υπήρχε” απάντησε όταν τον ρώτησε η Μάρα Ζαχαρέα.
Ο Αλέξης Τσίπρας της απάντησε ότι δεν έτυχε να ενημερωθεί, αλλά δεν το αποκλείει. Αντιγράφουμε την ακριβή απάντηση του από το σάιτ του ΣΥΡΙΖΑ: “ Όχι, δεν έτυχε να ενημερωθώ, αλλά δεν αποκλείω την πιθανότητα να υπήρχε. Όμως εδώ έχουμε κάτι άλλο. Εδώ δεν έχουμε τη λειτουργία ενός παράνομου λογισμικού από έναν ιδιώτη, όπως πιθανόν να συνέβαινε και παλαιότερα, αλλά έχουμε τη λειτουργία του παράνομου λογισμικού σε συνέργεια με ένα κέντρο που είχε διασύνδεση με την ΕΥΠ και το Μέγαρο Μαξίμου. Όπου πολιτικός προϊστάμενος αυτού του κέντρου ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Άρα, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Εάν ο κ. πρωθυπουργός δεν γνώριζε όλα αυτά τα οποία συνέβαιναν, τότε πρόκειται για έναν πρωθυπουργό μειωμένου καταλογισμού. Άρα, για έναν πρωθυπουργό ανεπαρκή να κυβερνά τη χώρα. Εάν γνώριζε, πρόκειται για έναν πρωθυπουργό πραγματικά ανασφαλή, αδίστακτο και επικίνδυνο, κ. Ζαχαρέα”.
Τα περί διασυνδέσεων με την ΕΥΠ και το Μαξίμου που λέει ο Αλέξης Τσίπρας, εμείς δεν μπορούμε να τα αποκλείσουμε, αλλά για να είμαστε σωστοί πρέπει να αναφέρουμε ότι τίποτα από αυτά δεν έχει αποδειχθεί ως τώρα. Κατά τ’ άλλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν γνώριζε, είναι μειωμένου καταλογισμού και ανεπαρκής για να κυβερνά την χώρα. Αν γνώριζε, είναι ανασφαλής και επικίνδυνος. Αλλά κάθε πολίτης πλέον δικαιούται να αναρωτιέται και για τον Τσίπρα αν γνώριζε ότι το Pegasus παρακολουθούσε στόχους στην Ελλάδα όταν ήταν πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρα είπε και άλλα άξια επισήμανσης στην συνέντευξη αυτή όπως όταν αναρωτήθηκε αν “Υπάρχει και άλλο πολιτικό πρόσωπο από τα 31 αυτά, τα οποία ήταν υπό παρακολούθηση” μιλώντας σαν να έχει αποδειχθεί ότι τα πρόσωπα της λίστας που δημοσιεύθηκε είχαν παγιδευτεί όντως από το Predator. ‘Oποτε όμως η δημοσιογράφος τον ρωτούσε αν έχει στοιχεία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντούσε ότι δεν είναι ντετέκτιβ.
Οταν αναφέρθηκε στην εισαγγελέα της ΕΥΠ, την κατηγόρησε ότι “ήρθε με θράσος στο ναό της Δημοκρατίας, στη Βουλή των Ελλήνων, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και μας είπε ότι «έχω ανέλεγκτη κρίση και άμα γουστάρω μπορώ να παρακολουθώ, να υπογράφω διάταξη να παρακολουθείται και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας», αλλά αυτή σύμφωνα με τα ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκαν, από την συγκεκριμένη συνεδρίαση, είναι η ερμηνεία του Αλέξη Τσίπρα και όχι η ακριβής μεταφορά όσων είπε. Η ακρίβεια δεν είναι το πιο δυνατό στοιχείο πολλών Ελλήνων πολιτικών και ο Τσίπρας σίγουρα δεν είναι ο μόνος.
Ενδιαφέρον είχε και η απάντηση του για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα με τις οποίες οι παρακολουθήσεις έγιναν πλημμέλημα από κακούργημα. Παραθέτουμε από το σάιτ του ΣΥΡΙΖΑ πάλι, χωρίς σχόλιο:
“Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θέλω να μου απαντήσετε και σε κάτι άλλο και το συνδέετε: Η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι πριν τις εκλογές του ’19 τροποποιήθηκε το άρθρο 370Α του Ποινικού Κώδικα και οι παρακολουθήσεις παγιδεύσεις κτλ.,έγιναν πλημμέλημα από κακούργημα. Θα ήθελα το σχόλιό σας σε αυτό. Και επίσης, αν μπορείτε να μου απαντήσετε, όταν έρθουν οι πιο αυστηρές διατάξεις, θα τις ψηφίσετε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και γιατί δεν το άλλαξαν λοιπόν; Αυτή η καραμέλα σε οτιδήποτε έρχεται, σε οτιδήποτε συμβαίνει στον δημόσιο βίο, για όλα φταίει ένας Ποινικός Κώδικας, τον οποίο η Νέα Δημοκρατία τον έχει αλλάξει 4 φορές από τότε που τον ψηφίσαμε εμείς.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Τις πιο αυστηρές διατάξεις θα τις ψηφίσετε που λέει η κυβέρνηση ότι θα φέρει;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα δούμε τι θα φέρει η κυβέρνηση και θα δούμε τι θα ψηφίσουμε. Όμως, κ. Ζαχαρέα, ας μιλήσουμε τώρα για την ουσία του προβλήματος, διότι εδώ έχουμε έναν ελέφαντα στο δωμάτιο και εσείς μου λέτε για τις διατάξεις. Εδώ έχουμε έναν ελέφαντα. Έχουμε την κατάλυση της δημοκρατικής λειτουργίας, αυτό έχουμε…”
ΟΤΑΝ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ανέφερε ότι “αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αυτό το παράνομο λογισμικό, το Predator, συνεχίζει να παρακολουθεί” και ρώτησε “Αν θα πάμε σε εκλογές με το Predator να συνεχίζει να είναι σε λειτουργία” η δημοσιογράφος τον ρώτησε πως το γνωρίζει αυτό. Τότε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι το γνωρίζει “Διότι δεν υπάρχει καμία διαδικασία μέσω της οποίας να υπάρχει εξάρθρωση της συμμορίας που το έχει θέσει σε λειτουργία. Δεν υπάρχει καμία εξάρθρωση, κανένα φως δεν έχει πέσει. Άρα λοιπόν, υποθέτω ότι δεν σταμάτησε ξαφνικά από ντροπή, συνεχίζει να λειτουργεί”.
Ο Αλέξης Τσίπρας πολύ σωστά επισημαίνει διαρκώς και επίμονα ότι δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές με το Predator να συνεχίζει να είναι σε λειτουργία. Τώρα που πληροφορηθήκαμε όμως ότι παρόμοιο κατασκοπευτικό λογισμικό λειτουργούσε και το 2016 στην Ελλάδα και έχει ανιχνευθεί σε λειτουργία και το 2018, θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε αν πήγαμε στις προηγούμενες εκλογές με το Pegasus ενεργό, καθώς ούτε τότε υπήρξε εξάρθρωση της “συμμορίας που το είχε θέσει σε λειτουργία”.
Η έκθεση του citizenlab του 2018
Ολόκληρη η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο Star
πηγή: lifo