Απόψεις

H ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα

Η ίδρυση των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων συζητήθηκε στη Βουλή τις προηγούμενες ημέρες και υπερψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Από τη διεξαχθείσα συζήτηση που έλαβε χώρα σχετικά με το αναφερόμενο θέμα κυβέρνησης και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, προέκυψαν κατά την άποψή μας πολλαπλές διαπιστώσεις και χρήσιμα συμπεράσματα. Η κυβέρνηση τόλμησε και προχώρησε αποφασιστικά στην υλοποίηση μιας από τις πλέον εμβληματικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, με την οποία συμφωνούσε η πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας.

Οι αντιδράσεις μεγάλης μερίδας φοιτητών, εκπαιδευτικών, πανεπιστημιακών παραγόντων και άλλων, με πανσπουδαστικά συλλαλητήρια σε διάφορες πόλεις και καταλήψεις πανεπιστημιακών σχολών δεν απέδωσαν καρπούς, απλά έδωσαν την ευκαιρία στους πολίτες να διερωτηθούν γιατί συγκρούονται αρνούμενοι τη νέα ιστορική μεταρρυθμιστική πραγματικότητα.

Οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων κατά τη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια της Βουλής, ανέδειξε με ξεκάθαρο τρόπο την πολιτική υποκρισία που χαρακτηρίζει την επιχειρηματολογία και την αντιπολιτευτική των διάθεση, όπως αυτή εκφράστηκε στην τοποθέτησή των.

Δεν είναι μόνο ότι κορυφαίοι συνταγματολόγοι, όπως ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο καθηγητής Νίκος Αλεβιζάτος που δεν προέρχονται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, έχουν γνωμοδοτήσει θετικά για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης υπέρ της ίδρυσης μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας. Είναι το γεγονός ότι δεκάδες βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης έχουν σπουδάσει οι ίδιοι ή είναι καθηγητές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων και πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Καμίνης, δήλωσε σε άρθρο του την σύμφωνη γνώμη του για το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων είναι συνταγματικός αναχρονισμός που θέτει τη χώρα μας στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως ήταν αναμενόμενο, καταψήφισε το νομοσχέδιο παραμένοντας προσκολλημένος στην ιδεοληπτική φιλοσοφία του « όχι σε όλα » πλην του νόμου για τον γάμο των ομοφύλων. Θεωρείται λογικό από ένα κόμμα που ουδέποτε έχει καταδικάσει κάθε είδους καταλήψεων στα δημόσια πανεπιστήμια και τους ταραχοποιούς που σπάνε και καίνε τα πάντα εντός κι εκτός των ανώτατων ιδρυμάτων. Το ΠΑΣΟΚ έχασε την ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι εδώ, μακριά από αναχρονιστικές ιδεοληπτικές τακτικές του παρελθόντος και μπορεί να αποτελέσει την επόμενη αξιόπιστη κυβερνητική εναλλακτική πρόταση, την ώρα που αρκετοί βουλευτές του κόμματος δήλωσαν δημόσια την αντίθεσή τους και η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης. Στην ίδια αντιπολιτευτική στάση, αρνητική για την ψήφιση του νομοσχεδίου, κινήθηκαν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ η πρόταση της Νέας Αριστεράς για κατάθεση μομφής κατά της κυβέρνησης για τα μη κρατικά ΑΕΙ δεν βρήκε ανταπόκριση.

Είναι γνωστό ότι μη κρατικά πανεπιστήμια με καλή ή κακή φήμη υπάρχουν στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ και σε όλες σχεδόν τις γειτονικές μας χώρες: Κύπρο, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία και άλλες. Γιατί δεν πρέπει και δεν μπορεί μέχρι τώρα να υπάρχουν και στην Ελλάδα, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει φοιτητές, επιστημονικό δυναμικό, έσοδα, επενδύσεις, να παράγει έρευνα και να αποτρέψει τη φυγή των Ελλήνων φοιτητών στα ξένα πανεπιστήμια. Το πρόβλημα είναι ότι όλο και περισσότερα παιδιά ακόμη και αν πετύχουν την είσοδό τους σε ελληνικό πανεπιστήμιο, επιλέγουν να σπουδάσουν σε καλύτερο ίδρυμα άλλης χώρας για να βελτιώσουν ή να συμπληρώσουν τις σπουδές των.

Μετά από τα παραπάνω, εύκολα γίνεται αντιληπτό γιατί συνεχίζεται η πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας μετά από πέντε χρόνια παραμονής στην εξουσία. Φυσικά δεν συμβαίνει αυτό επειδή όλα γίνονται τέλεια, χωρίς λάθη, αστοχίες, κακές συμπεριφορές στην εκτέλεση του πολιτικού, οικονομικού και αναπτυξιακού κυβερνητικού έργου. Συμβαίνει όμως γιατί οι πολίτες αναγνωρίζουν την προσπάθεια μαζί με τα θετικά δείγματα γραφής στην διαχείριση των δύσκολων καταστάσεων και των πολυάριθμων εξωγενών κρίσεων.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της κυβέρνησης είναι η αποφασιστικότητά της να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που βασίζονται στην απλή λογική και θεωρούνται αυτονόητες, με ρεαλισμό και αυτοσχεδιασμό, όπως συνέβη με και με το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην Ελλάδα.

https://creta24.gr/h-idrysi-mi-kratikon-panepistimion-stin-ellada/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button