Oι καταλήψεις των πανεπιστημιακών σχολών
Παρακολουθώντας τις τελευταίες ημέρες τα ρεπορτάζ βλέπουμε τις φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις των φοιτητών στις καταλήψεις σε διάφορες πανεπιστημιακές σχολές της χώρας, με τους καταληψίες να αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει νομοσχέδιο για την λειτουργία στην Ελλάδα ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει αναταραχή στα ελληνικά πανεπιστήμια αφού συμβαίνει διαχρονικά, κάθε λίγο και λιγάκι, για διάφορους λόγους ή αιτίες, με οποιαδήποτε αφορμή, έχει σχεδόν παγιωθεί, μικρές μειοψηφίες φοιτητών να επιβάλλουν την άποψη τους απαιτητικά και διαμαρτυρόμενοι να κλείνουν τις πανεπιστημιακές σχολές.
Έχουν δικαίωμα να αντιδρούν οι φοιτητές;
Φυσικά και έχουν το δικαίωμα αυτό , όπως το έχουν όλοι οι Έλληνες για οποιοδήποτε θέμα που τους αφορά, όμως αυτό πρέπει να ασκείται με νόμιμους τρόπους και μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες.
Σύμφωνα με δημοσιοποιημένα στοιχεία υπάρχουν καταγγελίες για τραμπούκικη συμπεριφορά κουκουλοφόρων φοιτητών οι οποίοι υφαρπάζουν με διάφορους τρόπους ακόμη και με τη βία αποφάσεις γενικών συνελεύσεων υπέρ των καταλήψεων, συνεπικουρούμενοι προφανώς και από άλλα ύποπτα εξωπανεπιστημιακά στοιχεία.
Αυτές τις ημέρες κρίνεται η τύχη της εξεταστικής περιόδου και δεκάδες χιλιάδες φοιτητές βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.
Οι μικρές ομάδες φοιτητών που έχουν καταλάβει τα πανεπιστήμια εμποδίζουν την είσοδο των φοιτητών ή ακόμη και την συμμετοχή των στις γενικές συνελεύσεις που παίρνονται οι αποφάσεις κι ας λένε ότι η ΔΑΠ έχει την πλειοψηφία στις περισσότερες πανεπιστημιακές σχολές της χώρας.
Οι καταληψίες μπορεί να έχουν στόχο να εμποδίσουν την κυβέρνηση να καταθέσει το νομοσχέδιο για την λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, αλλά στην πραγματικότητα λειτουργούν σε βάρος της αναβάθμισης των κρατικών Α.Ε.Ι. προκαλώντας πρωτόγνωρες για τα ευρωπαϊκά δεδομένα συνθήκες μπαχαλοποίησης στη λειτουργία των σχολών.
Η επιλογή που δίνει το υπουργείο Παιδείας για την δυνατότητα εξ ’αποστάσεως εξέτασης ώστε να μην χαθεί το εξάμηνο, είναι μια λύση που αμφισβητείται για την αντικειμενικότητα της που δεν μπορεί να συγκριθεί με την εξέταση δια ζώσης και δεν είναι βέβαιο ότι θα εφαρμοστεί με επιτυχία στις πανεπιστημιακές σχολές.
Εύστοχη, βαρύνουσα και επιτυχημένη ήταν η δήλωση του Πρύτανη Πανεπιστημίου Πατρών που βλέπει με αγωνία ότι μπορεί να χαθεί ένα εξάμηνο σπουδών για τους φοιτητές του, απευθύνοντας έκκληση σε όλα τα κόμματα, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι:
<<Δεν μπορεί το δημόσιο Πανεπιστήμιο να γίνεται πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε πολιτικά κόμματα τα οποία πρέπει επιτέλους να καταδικάσουν τις καταλήψεις.
Εγώ ρωτάω τα πολιτικά κόμματα στηρίζουν τις καταλήψεις;
Αυτή η στήριξη ωθεί κομμάτια της νεολαίας σε παράνομες ενέργειες.
Δεν μπορεί οι ίδιοι να μιλάνε για σεβασμό στο Σύνταγμα και στους νόμους.
Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους δεν είναι αλα καρτ, υπάρχουν φοιτητικές ομάδες που δεν σέβονται τον νόμο αλλά πάρα πολλοί σιωπούν.
Αυτοί που σήμερα βάζουν αλυσίδες για να κλείσουν τις σχολές είναι οι καλύτεροι υποστηρικτές των ιδιωτικών πανεπιστημίων>>.
Ο πρύτανης είναι βέβαιο ότι μίλησε απλά, λογικά λέγοντας τα αυτονόητα.
Ζήτησε από τους αρμόδιους να στηρίξουν το δημόσιο πανεπιστήμιο οικονομικά με υποδομές και απαραίτητο προσωπικό, λέγοντας όχι στα λουκέτα από εκείνους που παρανομούν σε βάρος της πλειοψηφίας των φοιτητών.
Τα προβλήματα στην παιδεία δεν λύνονται ούτε με προπηλακισμούς ούτε με καταλήψεις.
Μόνο στην Ελλάδα εξακολουθούν να συμβαίνουν καταλήψεις μοναδικό φαινόμενο στην Ευρώπη.
Σε όλο τον κόσμο λειτουργούν δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια απρόσκοπτα, ανεπαίσχυντα και ειρηνικά χωρίς ιδιαίτερα λειτουργικά προβλήματα.
Στην Κύπρο για παράδειγμα που λειτουργούν παράλληλα και κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια, η ποιότητα της παρεχόμενης ανώτατης εκπαίδευσης έχει βελτιωθεί σημαντικά.
Η λειτουργία των ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία γιατί θα λειτουργήσουν ανταγωνιστικά υπέρ της ποιότητας σπουδών και της δημιουργίας προϋποθέσεων αναδιάρθρωσης, βελτίωσης των κρατικών πανεπιστημίων.
Η κυβέρνηση το αποφάσισε αφού εξάλλου το ζήτημα της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων υπήρξε προεκλογική της δέσμευση και ψηφίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, γι’ αυτό είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει μαζί με τις άλλες μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε στην υλοποίηση τους.
πηγή: creta24