Απόψεις

Ακραία λιτότητα πίσω από την ψεύτικη εικόνα του προϋπολογισμού της ΝΔ

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2023 χαρακτηρίζεται από ευσεβείς επικοινωνιακούς πόθους, μοιράζοντας προεκλογικά δωράκια και επιδιώκοντας να παρουσιάσει μια επίπλαστη «μαγική εικόνα» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της σε μια χρονιά με πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, βουλευτικές και δημοτικές, μέσα σε μια συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση διαφθοράς και αναξιοκρατίας.

Ακόμα και ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ φέτος θα είναι πολύ χαμηλότερος απ’ ό,τι προέβλεπε η Κυβέρνηση. Ο στόχος αυτός στηρίχθηκε στην κατανάλωση βασισμένη σε κρατικές ενισχύσεις, που σε ένα πτωχευμένο, χρεοκοπημένο, με τεράστιο δημόσιο χρέος κράτος και ελλείμματα αυτές οι ενέσεις προέρχονται από δάνεια τα οποία δυσχεραίνουν έτι περισσότερο τη θέση μας και δεν προέρχεται η όποια μεγέθυνση του ΑΕΠ από επενδύσεις και παραγωγική διαδικασία.

Ο προϋπολογισμός του 2023 επιφυλάσσει αφ’ ενός περαιτέρω ακραία λιτότητα και φτωχοποίηση μέσω της ακρίβειας, των περικοπών και της φορολογικής αφαίμαξης για τους πολλούς και αφετέρου πλουσιοπάροχες επιδοτήσεις, ενισχύσεις και απευθείας αναθέσεις στους ολιγάρχες χορηγούς της κυβέρνησης.

Στην Ελλάδα, βάσει στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, το 30% περίπου του πληθυσμού απειλείται από ακραία φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό. Η φτώχεια και οι ανισότητες αυξάνονται και είναι τρομακτικά.

Η ιδιωτική κατανάλωση θα επιδεινωθεί και θα μειωθεί το 2023 λόγω απόσυρσης αρκετών μέτρων στήριξης, λόγω του πληθωρισμού, της ακρίβειας, του ρεύματος, των καυσίμων, λόγω αύξησης των ιδιωτικών χρεών και των «κόκκινων» δανείων και της συνεχιζόμενης υπερφορολόγησης για να επιτευχθούν πάλι τα αβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα. Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις αποσκοπεί στην εξάλειψη ενός βασικού χαρακτηριστικού της ελληνικής κοινωνίας, την ιδιοκατοίκηση, την ιδιωτική περιουσία των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.

Όσον αφορά τα κρατικά έσοδα, οι έμμεσοι φόροι, ο ΦΠΑ και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης, που είναι οι πιο ταξικοί και οι πιο άδικοι γιατί μεταφέρουν εμμέσως πλούτο από τους φτωχότερους στους πλουσιότερους, θα ξεπεράσουν το 57% από το 55% που είναι φέτος και θα είναι πάλι οι κύριοι αιμοδότες του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023.

Στον τομέα των επενδύσεων οι πάρα πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 97% των επιχειρήσεων στη χώρα μας, στην απόλυτη πλειοψηφία τους δεν έχουν πρόσβαση στον δανεισμό και την τεχνογνωσία. Είναι αυτές που θα συνεχίσουν να αργοπεθαίνουν και θα επηρεάσουν αρνητικά την ιδιωτική κατανάλωση, την ανεργία και τη φτώχεια. Οι επενδύσεις θα επηρεαστούν αρνητικά επίσης από την αύξηση των επιτοκίων. Το ξεπούλημα ακινήτων από τα «κοράκια» στους ξένους ασφαλώς και δεν αποτελεί παραγωγική επένδυση. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, που έγινε για να μη δημιουργηθεί το ευρωομόλογο, θα πάνε στους πολύ λίγους και πολύ μεγάλους και δεν θα διαχυθούν στην οικονομία ευρέως.

Όλα αυτά που ζούμε σήμερα με τις ελληνικές κυβερνήσεις που λειτουργούν ως εντολοδόχοι της τρόικας είναι παράνομα και αντισυνταγματικά. Το έγραψε στο βιβλίο του ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασίλης Νικόπουλος, ο οποίος και υπογραμμίζει ότι: «Οι δανειακές συμβάσεις έπρεπε να είχαν γίνει από αυξημένη πλειοψηφία των τριών πέμπτων του αριθμού των Βουλευτών. Οι συμβάσεις αυτές είναι νομικώς ανυπόστατες και ως τέτοιες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα».

Τα τονίζω όλα αυτά για να προειδοποιήσω ότι η επόμενη κυβέρνηση, που μπορεί να είναι τρικομματική με άνωθεν και έξωθεν εντολές, να διαθέτει πάνω από εκατόν ογδόντα βουλευτές και να υπογράψει ό,τι θα της φέρουν, το παιχνίδι θα είναι πάλι στημένο και θα βάλει ταφόπλακα στα πάντα.

Έχουμε μια τρόικα που δεν ελέγχουμε, ένα φορολογικό λογισμικό που δεν ελέγχουμε, έχουμε μία δημόσια υπηρεσία που δεν ελέγχουμε, έναν Πρωθυπουργό που δεν ελέγχουμε, μια Ευρωπαϊκή Ένωση σε νομική, οικονομική και πολιτική κατάπτωση, διεφθαρμένη. Ελπίδα μαζί σας έτσι δεν έχουμε. Γι’ αυτό το ΜέΡΑ25 λέει: Ρήξη με όλα αυτά για να υπάρξει προοπτική κι ελπίδα.

πηγή: creta24

akraia-litotita-piso-tin-pseytiki-eikona-proypologismoy-tis-nd/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button