Παρακολουθήσεις: Ξεκινά δύσκολη εβδομάδα για την κυβέρνηση
Το θέμα των υποκλοπών έχει επανέλθει τα τελευταία 24ωρα στο πολιτικό προσκήνιο μετά την επίσκεψη της Επιτροπής Pega, τη δημοσίευση μίας λίστας ονομάτων και τον ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να το κρατήσει στην επικαιρότητα για να σφυροκοπεί την κυβέρνηση. Για την ώρα έχει πετύχει να παραμερίσει τον Νίκο Ανδρουλάκη, παρότι είναι ο μόνος πολιτικός που αποδεδειγμένα παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ και του είχε σταλεί και το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator.
Το Σάββατο ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη επικαλούμενος δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντοκουμέντο».
Η εφημερίδα δημοσίευσε εχθές μία λίστα με ονόματα, πρώην και νυν πολιτικών, αλλά και άλλων δημόσιων προσώπων, για τα οποία ισχυρίζεται ότι έχουν δεχθεί το κατασκοπευτικό λογισμικό.
Σε αυτήν συμπεριλαμβάνει τους Αντώνη Σαµαρά, Νίκο Δένδια, Άδωνη Γεωργιάδη, Βασίλη Κικίλια, Παναγιώτη Αρκουµανέα, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Βαγγέλη Μαρινάκη, Γιάννη Βαρδινογιάννη, Αλέξη Παπαχελά, Γιάννη Κουρτάκη, Λάκη Λαζόπουλο, Όλγα Γεροβασίλη, Τζένη Μπαλατσινού, Αριστοτελία Πελώνη, Γιώργος και Μαρίνα Πατούλη, Αλέξη Πατέλη, Εύα Αντωνοπούλου και μερικοί ακόμα.
Η LiFO επικοινώνησε με δύο από τα πρόσωπα που αναφέρονται στην λίστα, έναν πολιτικό και έναν μη πολιτικό. Και οι δύο απάντησαν ότι δεν έχουν δεχθεί μηνύματα με μολυσμένα λινκ στα κινητά τους. Επίσης και οι δύο μας είπαν ότι είναι από αυτούς που παίρνουν “αντικατασκοπευτικά” μέτρα και αλλάζουν συχνά την τηλεφωνική τους συσκευή.
Η εισηγήτρια Sophie in ‘t Veld, αντιθέτως, δεν πείστηκε καθόλου από την κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ότι είχε και το κίνητρο και την δυνατότητα για να χρησιμοποιεί spyware.
Πρόσωπο που τελευταία δεν έχει καλές σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά είναι σε θέση να γνωρίζει τι συμβαίνει στην κυβέρνηση, είπε στη LiFO ότι η λίστα που δημοσιεύθηκε “περιέχει άτομα με τα οποία ορισμένοι από το Μαξίμου είχαν θέματα” και δεν αποκλείει “να έχει μιλήσει κάποιος από μέσα δίνοντας πληροφορίες, όχι για παρακολουθήσεις, γιατί αυτά πουθενά δεν συζητιούνται ανοιχτά, αλλά για ζητήματα εμπιστοσύνης”.
Ένα από τα πρόσωπα που είναι στη λίστα εκτιμά ότι αυτός που έδωσε τον κατάλογο με τα ονόματα στην εφημερίδα πιθανόν να “επιδιώκει να μας βάλει όλους σε ένα κλίμα καχυποψίας και διενέξεων”. “Εγώ ούτε βρήκα μήνυμα με μολυσμένο λινκ, ούτε έδωσα ποτέ κάπου, ή έδειξα το κινητό μου” μας λέει.
Το Documento, πάντως, έγραψε ότι: «Η λίστα προέρχεται από πηγές πέραν πάσης αµφιβολίας» και ότι δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που έχουν στη διάθεσή τους. Ανέφερε ότι κάποιοι θα πουν ότι “η λίστα δεν είναι πραγµατική ή ότι είναι κατασκευασµένη” αλλά “αν κάποιος υποστηρίζει ότι δεν είναι αυτή η λίστα παρακολουθήσεων, τότε θα γνωρίζει ποια είναι. Γιατί πέρα από κάθε αµφιβολία λίστα παρακολουθήσεων υπάρχει” έγραψε.
Λίστες παρακολουθήσεων, όσον αφορά την ΕΥΠ υπάρχουν με χιλιάδες ονόματα, αφού όπως ενημέρωσαν και ο πρώην και ο νυν διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, παρακολουθήσεις (οι λεγόμενες νόμιμες επισυνδέσεις) γίνονταν και θα γίνονται πάντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επί διακυβέρνησής του είχε κατηγορηθεί από τη ΝΔ επειδή τις είχε αυξήσει, ότι είχε σπάσει το ρεκόρ, αλλά όταν ήρθε στην εξουσία η ΝΔ, κατάφερε να ξεπεράσει και το ρεκόρ του.
Όσον αφορά τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator, κανείς δεν ξέρει ακόμα ποιος το χρησιμοπούσε (ή χρησιμοποιεί) για ποιους και με ποιον τρόπο. Υπάρχουν εκτιμήσεις, υπαρχουν εύλογες εικασίες, υπάρχουν ενδείξεις αλλά αποδείξεις δεν υπάρχουν.
Αυτό το επισήμαναν και οι ευρωβουλευτές της Εξεταστικής Επιτροπής Pega, που διερευνά το Pegasus και άλλα λογισμικά κατασκοπείας και οι οποίοι επισκέφθηκαν την Κύπρο και την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα.(Δείτε το δελτίο τύπου μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης)
Η Επιτροπή δεν βρήκε νέα στοιχεία αλλά η εισηγήτρια, Σόφι ιντ Βελντ, μια σφοδρή επικρίτρια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όχι μόνο τώρα, αναρωτήθηκε «αν όχι η κυβέρνηση, τότε ποιος». «Ποιος έχει τα κίνητρα, τα μέσα και τη δυνατότητα». Σε κάπως διαφορετική κατεύθυνση ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της Επιτροπής, που κατέδειξε και τις πολιτικές διαφορές που υπήρχαν μεταξύ τους. Ο πρόεδρος Jeroen Lenaers στάθηκε στο ότι δεν βρέθηκαν νέα στοιχεία, που να αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα παράνομα λογισμικά.
Ο Lenaers δήλωσε ότι δεν βρήκαν «ευθείες αποδείξεις διαφθοράς ή αυταρχικές πρακτικές» που είδαν στην Πολωνία και «που φέρονται να συμβαίνουν στην Ουγγαρία», αλλά «πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για να διασφαλιστεί η διαφάνεια». Είπε ότι «οποιοσδήποτε ισχυρισμός για κατάχρηση των παρακολουθήσεων, πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικά» και δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας κατέβαλαν προσπάθειες να συνεργαστούν ενεργά με την Επιτροπή PEGA και εκαναν προτάσεις για μεταρρυθμίσεις για διαφάνεια.
🇬🇷🇨🇾 MEPs concluded their visit to Cyprus and Greece.
Key points:
– Allegations of spyware need to be thoroughly investigated
– Reforms to bolster transparency needed
– Surveillance must be subject to proper judicial oversight— PEGA Committee Press (@EP_PegaInquiry) November 4, 2022
Η εισηγήτρια Sophie in ‘t Veld, αντιθέτως, δεν πείστηκε καθόλου από την κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ότι είχε και το κίνητρο και την δυνατότητα για να χρησιμοποιεί spyware.
Η Ολλανδή ευρωβουλευτής υποστήριξε τόσο στην συνέντευξη τύπου που έδωσε η Pega, όσο και μετά σε συνέντευξη που έδωσε στο “Ντοκουμέντο” ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης είχε σχέση με τον Ανδρέα Λοβέρδο που ήταν αντίπαλος του Ανδρουλάκη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και αυτό ίσως είναι η εξήγηση γιατί τον παρακολουθούσαν. Αργότερα, μιλώντας στο “Ντοκουμέντο” είπε: “Μετά είναι ο Ανδρουλάκης και σκεφτόμουν γιατί αυτός; Κοιτάζοντας τους τέσσερις υποψηφίους ήταν ο μόνος (σ.σ.: Λοβέρδος) που είπε “οκ αν χρειαστεί ας συνεργαστούμε με τη ΝΔ, όχι όμως με τον Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό”… Ακολούθως έμαθα πως ο Δημητριάδης και ο Λοβέρδος σχετίζονται ακόμη. Άρα ένα συν ένα κάνουν δύο. Υπάρχει ένα προφανής κίνητρο εδώ. Αυτοί θα είχαν συμφέρον να κερδίσει ένας υποψήφιος που θα ήταν ανοιχτός σε μια συνεργασία με τον Μητσοτάκη. Δεν είναι αυτό προφανές;” αναρωτήθηκε, μάλλον ρητορικά γιατί φαινόταν ότι έχει βγάλει τα συμπεράσματά της.
Δεν έλειψαν μάλιστα και οι διενέξεις με την ευρωβουλευτή της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ και την ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. H Βόζεμπεργκ με τουίτ της την κατηγόρησε ότι υιοθέτησε το δημοσίευμα του “Ντοκουμέντου” πριν δημοσιευτεί.
Χθες το πρωί ώρα 10.36 υιοθετεί άκριτα δημοσίευμα π ΠΡΟΦΑΝΩΣ δεν έχει διαβάσει, αφού δημοσιεύτηκε ΣΗΜΕΡΑ … Τόσο «αμερόληπτη»! Τα συμπεράσματα δικά σας! pic.twitter.com/EXJiwjxVYh
— Eliza Vozemberg MEP (@vozemberg) November 6, 2022
Είχε προηγηθεί η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου που όταν την είδε να επικαλείται το “Ντοκουμέντο” της έγραψε: “Προσοχή: αυτό είναι το μέσο ενημέρωσης του οποίου ο εκδότης συνδέθηκε με τη χρηματοδότηση Ρώσων ολιγαρχών για την αγορά τηλεοπτικών καναλιών στην Ελλάδα…”. Σε ερώτηση του “Ντοκουμέντου” για αυτό εκείνη απάντησε: “Είδα το tweet. Είναι εντελώς βλακώδες και δε νιώθω την ανάγκη να απαντήσω σ’ αυτό”.
@SophieintVeld You must have a crystal ball!
Heads up: this is the media outlet whose publisher was linked to Russian oligarch funding to buy TV channels in #Greece…#spyware https://t.co/YVSr74WFi6— Anna Michelle Asimakopoulou MEP (@AnnaAsimakopoul) November 5, 2022
Η απάντηση και η ευθύνη της κυβέρνησης
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με ανακοίνωση του το Σάββατο ισχυρίστηκε ότι δεν προκύπτει καμία τεκμηρίωση του δημοσιεύματος με την λίστα παρακολουθήσεων και ότι «χωρίς το παραμικρό στοιχείο αποδίδει στον πρωθυπουργό την φαιδρή κατηγορία ότι παρακολουθούσε υπουργούς του, τις συζύγους τους, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και πολιτικούς αντιπάλους». Ο κ. Οικονόμου είπε, αυτό που πιστεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι με αυτή την λίστα κάποιοι θέλουν να πλήξουν την κυβέρνηση και να δημιουργήσει πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία, καθώς δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους για την σταθερότητα που υπάρχει και κάποια κέντρα «θα προτιμούσαν μια άλλη κυβέρνηση, πιο βολική, και έναν άλλο πρωθυπουργό, αδύναμο και ελέγξιμο».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι «λογισμικά παρακολούθησης υπάρχουν στην Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά δεν τα αγόρασε και δεν τα χρησιμοποιεί καμία δημόσια αρχή». Ωστόσο, αν τα λογισμικά αυτά τα χρησιμοποιούν ιδιώτες – και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για αυτό- το πρόβλημα για την πολιτική ζωή της χώρας είναι ακόμα μεγαλύτερο, καθώς οι ιδιώτες είναι ανεξέλεγκτοι. Η κυβέρνηση πάντως, δεν έχει πείσει ότι κάνει κάθε δυνατή ενέργεια για να διαπιστώσει ποιοι τα έχουν και πως τα χρησιμοποιούν. Δεσμεύτηκε όμως ότι θα προχωρήσει στην καθολική απαγόρευση της εμπορίας τους, πράξη η οποία «θα καταστήσει την Ελλάδα την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα απαγορεύεται η κυκλοφορία κακόβουλων λογισμικών στην επικράτεια της».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο μόνος πολιτικός ως τώρα που επιβεβαιωμένα παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ και προσπάθησαν να μολύνουν το κινητό του και με το Predator, αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει το θέμα των παρακολουθήσεων διαφορετικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να αναδείξει το θεσμικό πρόβλημα. Ο Ανδρουλάκης σχολίασε ότι τις τελευταίες μέρες διακινούνται ονόματα πολιτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων, που φέρονται να έχουν πέσει θύματα παράνομων παρακολουθήσεων, αλλά το «απόρρητο» που επικαλούνται διαρκώς οι κυβερνητικοί φορείς, επιτρέπει τίποτα να μην μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί, συντηρώντας μια δυσώδη κατάσταση. Επισήμανε επίσης ότι οι πρωταγωνιστές δεν έχουν εξεταστεί γιατί η κυβερνητική πλειοψηφία τους προστάτευσε και δήλωσε ότι τώρα το βάρος πέφτει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διερευνήσει ενδελεχώς την υπόθεση και ότι «δε νοείται να τελεί η πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου στο έλεος άθλιων πρακτικών».
Τις τελευταίες ώρες η κατάσταση έχει γίνει πιο εκρηκτική καθώς επιχειρηματίας και παράγοντας του ποδοσφαίρου που φέρεται δυσαρεστημένος από τον πρωθυπουργό, του κήρυξε και δημόσια τον πόλεμο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα είναι μια πολύ δύσκολη εβδομάδα για την κυβέρνηση αυτή ξεκινάει.
πηγή: lifo