Συγκοινωνούντα δοχεία: Πολίτες-πολιτικό προσωπικό
Στην τραγωδία των Τεμπών, στο Μάτι, στη Μάνδρα, η κρατική ανεπάρκεια, η έλλειψη υποδομής και η αδυναμία εκσυγχρονισμού συντονίστηκαν με ακρίβεια με την έλλειψη ευθύνης και επιμέλειας του ανθρώπινου παράγοντα.
Στην αναζήτηση των υπευθύνων, αγνοούμε μια πολύ βασική παράμετρο σχετικά με τη διαμόρφωση των προσδοκιών μας από ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Πέραν από την οικονομική δυσκαμψία που για χρόνια ταλανίζει τη χώρα μας, ένα ακόμα ζήτημα που αναζητά ερμηνείας είναι η μετριοκρατία που φαίνεται να έχει επικρατήσει στο σύνολο των δομών και των λειτουργιών του κράτους.
Σε κάθε είδους κρίση, οι πολίτες αγανακτούν με τις διάσπαρτες εστίες ανεπάρκειας, αναξιοκρατίας και υστέρησης που κατακλύζουν τη δημόσια διοίκηση, τα κυβερνητικά όργανα και εν γένει το πολιτικό σύστημα. Μετατρέπονται σε διαμαρτυρόμενους και αναποφάσιστους που αναζητούν υπεύθυνους για την κακοδαιμονία τους.
Ωστόσο υπάρχει ένα εμφανές συγκοινωνούν δοχείο με το πλήθος των ακατάλληλων ατόμων που βρέθηκαν σε θέσεις ευθύνης και άσκησης πολιτικής: Οι πολίτες. Η τοποθέτηση των ανεπαρκών αρμοδίων έγινε υπό την απόλυτη σύμπνοια των διαμαρτυρόμενων πολιτών. Η κουλτούρα της εύνοιας και του ρουσφετιού στην πολιτική ζωή διατρέχει τα κριτήρια επιλογής του πολιτικού προσωπικού και τις προσδοκίες των πολιτών από αυτό. Την εικόνα της δυστοκίας των πολιτών για αξιολογική επιλογή, έρχεται να συμπληρώσει η διαρκώς αυξανόμενη επιρροή της επικοινωνίας.
Τα πολιτικά πρόσωπα λοιπόν αποτελούν αδιαμφισβήτητη επιλογή της εκάστοτε κοινωνίας. Απαντούν στις απαιτήσεις, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, στις προϋποθέσεις ικανότητας που οι πολίτες πρωτίστως ιεραρχούν. Άτομα χωρίς σοβαρότητα, χωρίς όραμα, χωρίς συνέπεια, αλλά με ερίσματα στις κοινωνίες των εν δυνάμει ευνοημένων και ισχυρά teams επικοινωνιολόγων, τοποθετούνται στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής.
Όχι από κάποια απροσδιόριστη δύναμη, αλλά από τη δύναμη που αναπτύσσει η λαϊκή βούληση.
Κάθε δύσκολη συνθήκη φέρνει την απαίτηση για αλλαγή. Πώς όμως θα έρθει η αλλαγή, αν δεν σταματήσει η τροφοδοσία του πολιτικού συστήματος με ανθρώπους που έχουν ως μοναδικό μέλημα να κατοχυρώσουν τη θέση τους σε αυτό; Αν οι πολίτες δε θέσουν ψηλά τον πήχη των προσδοκιών τους; Αν δεν υπολογίσουν με ακρίβεια τα χαρακτηριστικά των ατόμων που θα διαμορφώσουν την πολιτεία που απαιτούν;
Είναι καιρός λοιπόν οι πολίτες να πάψουν να επιλέγουν influencers της πολιτικής. Γιατί, όπως φαίνεται ότι η ευνοιοκρατία και η επικοινωνία δε μας γλίτωσαν από τραγωδίες.
Μαρία Δαφέρμου
Γραμματέας Τομέα Ισότητας @pasok, Founder http://isotis.eu, Εκπαιδευτικός (c)Phd
πηγή: creta24