Έντονο «άρωμα» Κρήτης σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την τοπική αυτοδιοίκηση
Έντονο «άρωμα» Κρήτης είχε η εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την τοπική αυτοδιοίκηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Το σχέδιο και οι προτάσεις του κόμματος για την τοπική αυτοδιοίκηση, κατατέθηκαν στην διάρκεια της εσπερίδας για τις σύγχρονες προκλήσεις για τους δήμους και τις περιφέρειες, που διοργανώθηκε από το ινστιτούτο In Social και το ΠΑΣΟΚ.
Μεταξύ των ομιλητών και ο Πρόεδρος, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ υπηρετεί μια ισχυρή και ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση.
«Δικό μας όραμα είναι η κεντρική κυβέρνηση να αφουγκράζεται τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και να σχεδιάζει για τις πόλεις και τις περιφέρειες του αύριο μαζί σας και όχι ερήμην σας» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.
«Στις εκλογές του Οκτωβρίου είδαμε την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να ποδηγετήσει την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρούσε –και το έλεγε δημόσια- ως προαπαιτούμενο την πολιτική συγγένεια περιφερειαρχών και δημάρχων με τη Νέα Δημοκρατία για να εξασφαλίζεται, όπως δήλωνε κυνικά, ο καλύτερος συντονισμός κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης. Ξέχασε, όμως, ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα αυτή η συνεργασία δεν εναπόκειται στη διακριτική του ευχέρεια. Είναι υποχρέωσή του. Οι πολίτες αποδοκίμασαν στην κάλπη αυτήν την αλαζονική και βαθιά παλαιοκομματική νοοτροπία, δίνοντας σε πολλές περιπτώσεις πρόκριμα σε αυτοδιοικητικά σχήματα, που απαντούσαν στις σύγχρονες απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών, για πόλεις και περιφέρειες ανθρώπινες, ανθεκτικές και βιώσιμες», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
«Στο ερώτημα αν χρειαζόμαστε περισσότερη ή λιγότερη τοπική αυτοδιοίκηση, θα απαντήσω χωρίς περιστροφές: ναι, χρειαζόμαστε πιο ισχυρή και οικονομικά αυτόνομη αυτοδιοίκηση, που θα κάνει πράξη το νέο κύμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που έχει ανάγκη η χώρα. Μια αυτοδιοίκηση που θα πρωταγωνιστήσει στην ψηφιακή σύγκλιση, την ενεργειακή δημοκρατία, την ανθεκτικότητα και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Και θέλω από αυτό εδώ το βήμα να σας καλέσω να διαμορφώσουμε μαζί το εθνικό σχέδιο για την ενδυνάμωση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης» προσδιόρισε ως κεντρικό στόχο ο κ. Ανδρουλάκης.
Με οδηγό την ορθή αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι οι δύο βαθμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να πρωταγωνιστήσουν:
– στην υλοποίηση του «πράσινου» μετασχηματισμού των πόλεων με αιχμή ένα ολοκληρωμένο, διατομεακό πρόγραμμα για την πράσινη μετάβαση, ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε όλες τις πόλεις – ανεξαρτήτως μεγέθους ή πληθυσμού – να έχουν πρόσβαση στα κατάλληλα χρηματοδοτικά και υποστηρικτικά εργαλεία. Με έμφαση στην ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας και της ηλεκτροκίνησης, στην εξοικονόμηση και παραγωγή ενέργειας μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων.
– ενδυνάμωση της αστικής ανθεκτικότητας μέσα από την υλοποίηση έργων και δράσεων, που θα καθιστούν τις υποδομές των πόλεων περισσότερο ασφαλείς και ανθεκτικές, ιδίως τώρα που οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μεγαλώνουν και εμφανίζονται συχνότερα.
–προώθηση σύγχρονων μοντέλων διαχείρισης των απορριμμάτων με προτεραιότητα στην ανακύκλωση αλλά και την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων.
– αναδιάρθρωση του συστήματος κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο, μέσα από την περαιτέρω ενίσχυση, ανάπτυξη και αναβάθμιση των δημοτικών κοινωνικών δομών και υπηρεσιών και τη λειτουργική διασύνδεση τους με τις κρατικές προνοιακές δομές και τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ώστε η πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση να καθίσταται ο κύριος φορέας παροχής κοινωνικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.
– εκσυγχρονισμός σημαντικών δικτύων και υποδομών (ύδρευσης, άρδευσης, οπτικών ινών, οδικού δικτύου κλπ) των δήμων και των περιφερειών.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, υπογράμμισε ότι «οι περιφέρειες είναι αναπτυξιακοί μοχλοί γι’ αυτό και χρειαζόμαστε περιφερειακές αναπτυξιακές ταυτότητες. Δήμοι και περιφέρειες δεν είναι παραρτήματα του κράτους, αλλά παίρνουν δύναμη από την αποκέντρωση και την εγγύτητα με τις τοπικές κοινωνίες».
Ο κ. Αρναουτάκης τόνισε ότι «η Κρήτη μπήκε σε πορεία μετασχηματισμού», εκτίμησε ότι ως «το 2030 θα έχουν ολοκληρωθεί τα μεγάλα έργα υποδομής» και ανέφερε ότι η έννοια της βιωσιμότητας, των έξυπνων πόλεων και της πράσινης μετάβασης είναι καίριες προτεραιότητες.
Το παρών έδωσαν πολλοί δήμαρχοι της Κρήτης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, που τόνισαν την ανάγκη συνεργασίας και σύμπραξης δυνάμεων, για να αποκτήσει η τοπική αυτοδιοίκηση ισχυρότερο ρόλο.
Ο Δήμαρχος Χερσονήσου, Ζαχαρίας Δοξαστάκης υπογράμμισε τη σημασία της διαφάνειας, ώστε «να διασφαλίζεται η ισότητα μεταξύ των πολιτών, να κατοχυρώνεται το δημόσιο τοπικό συμφέρον, να εδραιώνονται και να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των πολιτών».
Στο ζήτημα της κατάργησης δεκάδων ΔΕΥΑ, με το κυβερνητικό σχέδιο για τη δημιουργία 13 μεγαλύτερων φορέων, χωρίς να υπάρχει όμως κείμενο προς διαβούλευση, εστίασε ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, προειδοποιώντας πως «όταν φτιάχνονται μεγάλα σχήματα, άρα και τα πακέτα είναι μεγάλα, οι προνομιακοί συνομιλητές του συστήματος είναι συγκεκριμένες λίγες εταιρείες».
«Το σύστημα έχει εγκλωβίσει τους δημάρχους και τις δημοτικές αρχές, με τις ευθείες σχέσεις εξάρτησης σε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο, εξαιτίας της έλλειψης κριτηρίων», σημείωσε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, αναδεικνύοντας την κρισιμότητα της αυτονομίας και της αυτοτέλειας στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στην διάρκεια της εσπερίδας, τονίστηκαν επίσης οι ιστορικοί δεσμοί του ΠΑΣΟΚ με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε την ανάγκη, η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι κοντά στον πολίτη και σε πρωταγωνιστικό ρόλο για θέματα πολιτικής προστασίας, ενεργειακής μετάβασης και υψηλών υπηρεσιών κοινωνικής πολιτικής.
πηγή: creta24