Αγία Πελαγία vs Κακοκαιρία «Εva»: Λάθος προγνώσεις ή ανεπαρκής ενημέρωση;
Τους εσφαλμένους συναγερμούς και τις ανεπαρκείς ενημερώσεις σχολίασε ο μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, μιλώντας στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, μετά το πέρασμα από το νησί της κακοκαιρίας «Εva», για την οποία υπήρξε κινητοποίηση, χωρίς ωστόσο να εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα.
«Ίσως και να βοήθησε τελικά η κινητοποίηση στο να μην έχουμε σοβαρά προβλήματα. Ήταν όμως σαφές από την αρχή ότι αναμένονταν έντονα και όχι ακραία καιρικά φαινόμενα. Κι ίσως θα πρέπει να αποφασίσει η πολιτεία πόσο συχνά αποστέλλεται το μήνυμα από το 112, ώστε να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Ή θα μπορούσαν να αποστέλλονται δύο ειδών μηνύματα. Ένα προειδοποιητικό για εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων κι ένα για εκδήλωση ακραίων», σημείωσε ο κ. Λαγουβάρδος, ο οποίος στον απόηχο των μεγάλων καταστροφών στην Αγία Πελαγία και τη Σητεία στις 15 Οκτωβρίου και την απώλεια δυο ανθρώπινων ζωών, συνέταξε μια ανάλυση, συνοδευόμενη από προτάσεις, ώστε η ενημέρωση αρχών και πολιτών να είναι ακριβέστερη.
Δεδομένου ότι στις περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων αυτά εκδηλώνονται σε πολύ μικρό εύρος, ο κ. Λαγουβάρδος ξεκαθάρισε πως οι μετεωρολογικές προγνώσεις δεν μπορούν να είναι εξ αρχής τόσο ακριβείς ως προς τα μέρη που θα πληγούν περισσότερο. «Αυτό όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον εξής τρόπο: Πρέπει όταν πλησιάζει η κακοκαιρία μια συγκεκριμένη περιοχή, να χρησιμοποιούμε τους δορυφόρους μας, τους σταθμούς μας, οποιαδήποτε άλλη αναφορά έχουμε, για να δούμε πως τελικά εξελίσσεται η κακοκαιρία και να δίνουμε και ειδοποιήσεις σε μικρότερο χρονικό ορίζοντα. Τις επόμενες 2 με 3 ώρες. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε. Προϋποθέτει όμως ότι θα λειτουργούν τέτοια συστήματα, σε συνεργασία με τις περιφέρειες, με τους τοπικούς φορείς. Δεν μπορούν να ρυθμιστούν κεντρικά από μια πολιτική προστασία.»
Συσκέψεις για τον καιρό … χωρίς μετεωρολόγο!
Μάλιστα, ο Διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου τόνισε πως οι συσκέψεις σε επίπεδο Περιφέρειας γίνονται χωρίς την παρουσία μετεωρολόγου και όλα τα προληπτικά μέτρα λαμβάνονται βάσει γενικών προγνώσεων της Ε.Μ.Υ. «Είναι σα να συζητάμε για τον covid και να μην υπάρχει στην ομάδα κανένας γιατρός. Επίσης όταν γίνονται συσκέψεις που συμμετέχει μετεωρολόγος στην κεντρική πολιτική προστασία, προφανώς δεν μπορούν να δοθούν εξειδικευμένες προγνώσεις για κάθε περιφέρεια, στο μικρό χρονικό διάστημα που κρατάνε οι συσκέψεις. Αποστέλλεται σε όλους ένα γενικό κείμενο, αυτό το οποίο δημοσιεύεται στη συνέχεια από το ΑΠΕ, χωρίς χάρτες κι αναφορά πιθανοτήτων.»
«Στη φονική κακοκαιρία τον Οκτώβριο, η Κρήτη ήταν… εκτός κάδρου!»
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τον Οκτώβριο, εν αναμονή της κακοκαιρίας, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δεν είχαν κληθεί στελέχη από την περιφέρεια Κρήτης, αλλά από τη Δυτική Ελλάδα, το Ιόνιο και την Ήπειρο.
Πολιτική Προστασία βασισμένη … στη «φωνή ενός ανθρώπου»
Ιδιαίτερη δε αναφορά έκανε και στο γεγονός ότι σε κεντρικό επίπεδο, η μόνη πρόγνωση που λαμβάνεται υπόψη, είναι αυτή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αφού από το 2019 έχει κυκλοφορήσει οδηγία ότι μετεωρολογικά προϊόντα που παράγουν εκπαιδευτικά ιδρύματα κι άλλα ερευνητικά κέντρα κι ινστιτούτα, έχουν ερευνητικό κι ενημερωτικό χαρακτήρα, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν θεσμικά από την πολιτεία. «Σκοπός είναι να δουλέψουμε όλοι μαζί και να βάλει ο καθένας το λιθαράκι του, την υπηρεσία του, για να μπορέσουμε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Δε θα αποφύγουμε ή θα σταματήσουμε την πλημμύρα και πιθανόν και να μην προβλέψουμε τα πάντα με ακρίβεια, αλλά αν το κάνουμε οργανωμένα και σε τοπικό επίπεδο, αυτό θα βοηθήσει ώστε να δοθεί καλύτερη ενημέρωση στις αρχές και τους πολίτες. Δεν περισσεύει κανένας σε αυτά τα πράγματα. Αλλιώς, μιλάμε για τη φωνή ενός ανθρώπου, που όσο ικανός και να είναι στο αντικείμενό του, δεν μπορεί ν’ανταπεξέλθει σε λεπτομέρειες.»
Το (μικρό) ενδιαφέρον των Δήμων
Κλείνοντας, ο κ. Λαγουβάρδος έκανε λόγο και για χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το «Αντώνης Τρίτσης» και το Πρόγραμμα Ψηφιακών Πόλεων, μέσω των οποίων Δήμοι μπορούν να αγοράσουν μετεωρολογικό εξοπλισμό. «Ξέρετε πόσοι Δήμοι έχουν έρθει σε συνεργασία μαζί μας για να κάνουν κάτι τέτοιο; Μόνο το Κιλκίς, το Νευροκόπι και το Ρέθυμνο. Δε θα μπορούσε να γίνει σε κάθε Δήμο, ας το κάνουμε όμως σε επίπεδο περιφέρειας, όπως γίνεται και στο εξωτερικό. Κι αποκτάς με αυτά τα συστήματα έναν πλούτο δεδομένων που είναι χρήσιμος και για πολλές άλλες εφαρμογές, όπως στον πρωτογενή τομέα. Μιλάμε για προϋπολογισμούς της τάξης των 100.000 ευρώ για μεγάλες περιοχές. Το κόστος είναι μικρό, συγκριτικά με το τι δαπανάται σε περιφερειακό ή δημοτικό επίπεδο για πολλά άλλα έργα.»
πηγή: creta24