Κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χανίων στο εμβληματικό φρούριο του Ιτζεδίν
Πολυμελές κλιμάκιο, υποψηφίων με την Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης με επικεφαλής τον Αλέκο Μαρινάκη, παραβρέθηκε στην επίσκεψη – ξενάγηση στο εμβληματικό φρούριο του Ιτζεδίν που διοργάνωσε το πρωί της Κυριακής 17/9, το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν ο Μπάμπης Λουτσέτης, υποψήφιος Δήμαρχος Χανίων, ο Νικήτας Μελισσάκης, υποψήφιος Δήμαρχος Αποκορώνου, οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Νίκος Βουρλάκης και Καντηλιεράκης Γιώργος, οι υποψήφιες στον Δήμο Χανίων, Σταυρούλα Σφακιωτάκη και Ιωάννα Νικήτα και ο Αγριμάκης Σπύρος , γραμματέας της Τ.Ε Χανίων του ΚΚΕ.
Το πλήθος του κόσμου που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για την ξενάγηση, ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών. Η συμμετοχή του κόσμου έδειξε το ενδιαφέρον και την έγνοια των Χανιωτών για το σημαντικό αυτό μνημείο που έχει εγκαταλειφθεί από το Υπ. Πολιτισμού. Αίσθηση προκάλεσε η απουσία εκπροσώπων της Δημοτικής και Περιφερειακής αρχής , την στιγμή μάλιστα που το μνημείο καταρρέει και είναι κρίσιμο η στάση του κράτους για την διάσωσή του.
Τους επισκέπτες υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας κ. Κ. Μουτζούρης ενώ την ξενάγηση στο χώρο έκανε ο κ. Μ. Μανούσακας οπτικός, ιστορικός ερευνητής και η κ. Ειρήνη Καλαϊτζάκη εκπαιδευτικός, που μίλησαν για την ιστορία του φρουρίου. Το φρούριο Ιτζεδίν κατασκευάσθηκε το 1872 επί Τουρκοκρατίας και το 1899 μετατράπηκε από τον Ελ. Βενιζέλο σε φυλακές, που αργότερα φιλοξένησαν και τον ίδιο για σύντομο χρονικό διάστημα. Την περίοδο 1930-1931 υπάρχουν οι καταγγελίες 40 κομμουνιστών πολιτικών κρατουμένων, που είχαν διωχθεί με βάση τον νόμο του 1929 περί «Ιδιώνυμου» που ψήφισε η κυβέρνηση Βενιζέλου. Αργότερα, από το 1948 μεταφέρθηκαν σε αυτές τις φυλακές εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι,κάποιοι καταδικασμένοι σε θάνατο. Μέσα στις φυλακές του Ιτζεδίν οι πολιτικοί κρατούμενοι, κατάφεραν παρά τις αντιξοότητες, να οργανώσουν την ζωή τους, να μετατρέψουν τις φυλακές , σε χώρους όπου διδάσκονταν, γραφή, ανάγνωση, μια σειρά από τέχνες ακόμα και ξένες γλώσσες. Στις φυλακές αυτές βρήκε τραγικό θάνατο από εγκεφαλικό , ο Γιώργης Ερυθριάδης, μέλος του Π.Γ της Κ.Ε του ΚΚΕ, αφού οι δεσμώτες του , τον έκλεισαν για 17 μήνες στην απομόνωση. Αντίστοιχα την περίοδο 1949-1951 εκτελέστηκαν οι μαχητές του ΕΛΑΣ: Θωμόπουλος Δημήτρης από τα Καλάβρυτα, Καρυώτης Παναγιώτης από την Νεμέα, Κολόκας Δημήτρης από την Ζαχάρω, Κούρος Δημήτρης από το Άργος, Μιχόπουλος Γεώργιος από τον Βόλο, Πρόβος Βλάσης από το Κιάτο, Φρούσιος Ανδρέας από την Νεμέα.
Το φρούριο Ιτζεδίν είναι ένας τόπος που έχει συνδεθεί με την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Εδώ και πολλά χρόνια με δεκάδες παρεμβάσεις οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο Χανίων και στην Περιφέρεια , οι βουλευτές του ΚΚΕ στην Βουλή έχουν διεκδικήσει να συντηρηθεί και να παραδοθεί στην τοπική κοινωνία. Πιο πρόσφατη είναι η επερώτηση που έκανε ο κομμουνιστής Βουλευτής Μανώλης Συντυχάκης προς την Υπουργό Πολιτισμού. Για ακόμα μια φορά το Υπουργείο Πολιτισμού δήλωσε αναρμόδιο να δώσει λύση στην συντήρηση του φρουρίου και συνέχισε το βολικό “πινγκ – πονγκ” ευθυνών για την τύχη του Ιτζεδίν μεταξύ της ΕΤΑΔ(Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου) και του Δήμου Χανίων. Η εγκατάλειψη του μνημείου του Ιτζεδίν είναι ένα ακόμα παράδειγμα της απαξίωσης που έχουν περιέλθει μια σειρά ιστορικοί τόποι στην χώρα μας, αλλά και στα Χανιά. Είναι η απόδειξη ότι το κεντρικό και τοπικό κράτος είναι αποτελεσματικό μόνο όταν είναι να λειτουργήσει για τα κέρδη των λίγων. Αυτή είναι η πολιτική που ακολουθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν, τόσο στην Βουλή, όσο και οι εκλεγμένοι τους σε Δήμους και Περιφέρειες.
Μετά το πέρας της ξενάγησης, η πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΛΑΣΥ επισκέφθηκε το παρακείμενο κοιμητήριο και απέδωσε φόρο τιμής στους 7 αγωνιστές του ΕΛΑΣ που βρίσκονται εκεί.
https://creta24.gr/klimakio-tis-laikis-syspeirosis-chanion-sto-emvlimatiko-frourio-tou-itzedin/