Xania

Ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση των συντριμμιών του ναυάγιου στην Αγία Ρουμέλη (φωτο)

Τα τελευταία συντρίμμια που είχε προκαλέσει η κακοκαιρία στο ναυάγιο του πλοίου «Απόλλων Κ», απομακρύνθηκαν σήμερα ολοκληρώνοντας την επιχείρηση που είχε στηθεί στην Αγία Ρουμέλη.

Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει μια διερευνητική ακόμα κατάδυση προκειμένου να γίνει αυτοψία στη θαλάσσια περιοχή και να διαπιστωθεί αν η θάλασσα εκβράσει απομεινάρια και υπολείμματα του ναυαγίου που ενδεχομένως να είχαν παρασυρθεί.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων, Δημήτρης Βιριράκης:

«Το θέμα αυτό που προκάλεσε δικαίως το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης λόγω της τουριστικής και προστατευόμενης περιβαντολλογικά περιοχής, κατέληξε βάσει του Νομού 2881/2001 στην επιμέλεια του Λιμενικού Ταμείου Χανίων, αφού ούτε ιδιοκτήτες, ούτε ενοικιαστές, ούτε πιστωτές ενδιαφέρθηκαν.

Είχε τεράστιο βαθμό δυσκολίας τόσο στο νομικό όσο και στο τεχνικό κομμάτι της επιχείρησης καθώς και πολύ μεγάλο κόστος αφού η περιοχή ήταν προσβάσιμη μόνο από θαλάσσης.

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι από την ημερομηνία του ναυαγίου (11 Ιουνίου) μέχρι σήμερα 16 Νοεμβρίου απαιτήθηκαν 10 συνεδριάσεις της Λιμενικής Επιτροπής και πολλές εγκρίσεις από Αποκεντρωμένη Κρήτης και Υπουργείο Ναυτιλίας όπως ο νόμος προβλέπει.
Σας διαβεβαιώνω ότι χρειάσθηκαν 5 μήνες, αλλά όλα έγιναν σε χρόνο ρεκόρ, σύννομα και οικονομικά.

Σε πρόσκληση ενδιαφέροντος με εγκεκριμμένο προϋπολογισμό 100. 000 ευρώ δεν παρουσιάστηκε κανείς. Τα ζητούμενα ποσά σε προφορικές συζητήσεις ήταν πολλαπλάσια. Το πλοίο ήταν ξύλινο και παλιό και δεν μπορούσε να εκποιηθεί ως σκραπ, ενώ οι τιμές του πετρελαίου στα ύψη ώστε το κόστος πλωτού γερανού από Αθηνά να είναι τεράστιο.

Οι πιέσεις ασφυκτικές και μεγάλο το ενδιαφέρον της άμεσης απομάκρυνσης του ναυαγίου πριν τον χειμώνα.

Τελικά καιρού βοηθούντος (κακοκαιρία αρχικά και καλοκαιριά αργότερα) μαζί με τη συνεργασία και βοήθεια πολλών και του Λιμενικού Ταμείου ειδικότερα που ανέλαβε το μάνατζμεντ μέρους της πολύ δύσκολης διαδικασίας, το αποτέλεσμα είναι αυτό που πρέπει.

Ευχαριστώ όλα τα μέλη της Λιμενικής Επιτροπής που συμμετείχαν στη λήψη των κρίσιμων αποφάσεων, τους λιγοστούς υπάλληλους του Λιμενικού Ταμείου Χανίων που υπερέβαλαν εαυτόν και πήγαν πολλές φόρες στην Αγιά Ρουμέλη, τον Λιμενάρχη Χανίων κ. Βαλυράκη και όλο το Λιμεναρχείο, τον ναυπηγό κ Κανακάκη, τη δικηγόρο Νίκη Αποστολάκη, τον δύτη Σπύρο Παπακαστρίτσιο και όλους τους συμμετέχοντες στην εργολαβία. Φυσικά το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος που ενέκριναν την πίστωση και μας παρείχαν πολύτιμες οδηγίες.

Το συνολικό κόστος εκτιμάται ότι θα είναι ευχάριστα χαμηλό (κάτω από 60. 000 συν ΦΠΑ) και αυτό μας δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση διότι σεβόμαστε τα χρήματα του Ελληνα πολίτη.

Εδώ τελείωσε η ιστορία του Απόλλων Κ (ναυπηγήσεως 1976) τουλάχιστον στο κομμάτι της ανέλκυσης, διότι τα δικαστήρια για καταλογισμό θα διαρκέσουν χρόνια.

Ταλαιπωρηθήκαμε, στεναχωρεθήκαμε για την γραφειοκρατία αλλά το τέλος είναι ευχάριστο, η παράλια και η προβλήτα στην Μασχάλη Αγίας Ρούμελης είναι από σήμερα προς χρήση όπως παλιά.
Κι όλοι εμείς σοφότεροι με την απόκτηση πολύτιμης εμπειρίας.

Σειρά έχουν τα ναυάγια στην Παλαιόχωρα και τη Σούδα, που έχουν δρομολογηθεί κι ακολουθούνται οι υπό του νομού διαδικασίες για το πολύ δύσκολο νομικό τους τμήμα.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

πηγή: flashnews

post/579187/oloklirothike-i-apomakrynsi-ton-syntrimmion-tou-navagiou-stin-agia-roumeli-foto/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button