Xania

Σύλλογος Γυναικών Χανίων: Εκδήλωση για την εξάλειψη της βίας

Ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων πραγματοποίησε την Κυριακή 20/11, προβολή ταινίας– εκδήλωση για τα ζητήματα της υγεία και της εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών με αφορμή την 25η Νοεμβρίου , ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε κάθε γυναίκα της βιοπάλης που είναι θύμα βίας με όποια μορφή και αν εκφράζεται αυτή. Είμαστε στο πλευρό κάθε γυναίκας που βιώνει τη βία εκεί που εργάζεται, εκεί που ζει, που σπουδάζει, που αθλείται, που περνάει τον ελεύθερο χρόνο της.

H πρόεδρος του Συλλόγου Άντζελα Αλαμάνου τόνισε : «Κόντρα στην αντιδραστικοποίηση και την οπισθοδρόμηση που απειλούν τη ζωή μας, λοιπόν, η ΟΓΕ και ο σύλλογος γυναικών νομού Χανίων, υπερασπιζόμαστε τις κατακτήσεις που έχουν τη σφραγίδα των εργατικών και γυναικείων κοινωνικών αγώνων, διεκδικούμε για τις γυναίκες, με βάση τις πρόσθετες και εξειδικευμένες ανάγκες που αυτές έχουν, μέτρα πρωτογενούς πρόληψης, παλεύουμε για ένα σύστημα δημόσιας και δωρεάν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες τις δικές μας και των οικογενειών μας στην πρόληψη, στην θεραπεία, στην αποκατάσταση, στην προαγωγή της υγείας». Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με ομιλία από την Αλεξάνδρα Πατεράκη μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών Χανίων όπου όπως επισήμανε: «Ο Σύλλογος γυναικών Χανίων, μέλος της ΟΓΕ αγωνίζεται στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα αποκαλύπτοντας όλα τα πρόσωπα της βίας, και ταυτόχρονα φωτίζοντας τη ρίζα της κατά των γυναικών. Η σεξουαλική βία και κακοποίηση, η περίπτωση της 12χρονης από τον Κολωνό, των γεγονότων στο Νοσοκομείο Παίδων και στη ΜΚΟ η «Κιβωτός του Κόσμου», οι δολοφονίες των γυναικών αποτελούν σίγουρα την πιο ακραία, αποκρουστική και πιο χυδαία μορφή. Και δε μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά που οφείλονται απλά στην προβληματική προσωπικότητα του κάθε δράστη. Αλλά για ένα πρόβλημα που η ρίζα του φτάνει πιο βαθειά, στην ανισότιμη θέση της γυναίκας στη σημερινή εκμεταλλευτική κοινωνία.

Γιατί η ατομική εγκληματικότητα δεν αναπτύσσεται σε “κοινωνικό κενό”. Η δολοφονία, η σεξουαλική κακοποίηση και ο βιασμός πηγή τους έχουν το «δίκαιο» που επιβάλλει η σημερινή εκμεταλλευτική κοινωνία, τις αξίες που εκπορεύονται από την ίδια τη φύση της: Την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον ανελέητο ανταγωνισμό, τον ατομισμό, τον εγωιστικό τρόπο ζωής και σκέψης, που διαπερνούν και τις διαπροσωπικές σχέσεις, τις οικογενειακές σχέσεις. Αυτά τα “μαθήματα ζωής” μας μαθαίνουν από το σχολείο ακόμα, στο πανεπιστήμιο, στο χώρο δουλειάς, όπου “ο θάνατός σου η ζωή μου” γίνεται κυρίαρχο δόγμα. Σε αυτό το έδαφος γεννιούνται η αλαζονεία, η υποτίμηση της φίλης ή του φίλου, του συναδέλφου, του συντρόφου, η απαξίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η υποτίμηση της ίδιας της ανθρώπινης ζωής και από τα δύο φύλα. Σε αυτό το έδαφος αναπτύσσονται συμπεριφορές επιθετικές και εχθρικές ακόμα και μεταξύ ανθρώπων που έχουν τις ίδιες έγνοιες, τα ίδια προβλήματα, τα ίδια συμφέροντα.»

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά όλους όσοι παρευρέθηκαν στη χθεσινή εκδήλωση. Δυναμώνουμε το συλλογικό αγώνα ενάντια στη βία των εκμεταλλευτών μας. Το θάρρος, η τόλμη απέναντι στη βία μπορεί να αναπτυχθεί στο έδαφος της συλλογικότητας, της συναδελφικότητας, της αλληλεγγύης. Η δράση στο γυναικείο σύλλογο, στο σωματείο είναι η καλύτερη “ασπίδα προστασίας” της γυναίκας για να βρει τη δύναμη και το κουράγιο να αλλάξει τη ζωή της μαχόμενη.

πηγή: apokoronaslife

%cf%83%cf%8d%ce%bb%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%bf%cf%82-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%b9%ce%ba%cf%8e%ce%bd-%cf%87%ce%b1%ce%bd%ce%af%cf%89%ce%bd-%ce%b5%ce%ba%ce%b4%ce%ae%ce%bb%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button