Xania

Το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων σε Παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής! (φωτο)

Μάλιστα, το σχολείο των Χανίων που πήγε με μια ομάδα 8 μαθητών (5 της ομάδας μαραθωνίου και 3 της ομάδας πάλης), ήταν το μοναδικό δημόσιο σχολείο που συμμετείχε στον διαγωνισμό.

O Διαγωνισμός Robotex International διεξάγεται από το 2001 στο Ταλίν της Εσθονίας. Φέτος , στην 21η φορά της διοργάνωσης που διεξήχθει στις 25 & 26 Νοεμβρίου φιλοξένησε 2.894 διαγωνιζόμενους από 28 χώρες και την επισκέφτηκαν πάνω από 4.000 θεατές.

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει εκτός από το διαγωνιστικό κομμάτι στην αθλητική ρομποτική, πολλά σεμινάρια , workshops ,ομιλίες και παρουσιάσεις που αφορούν τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και λειτουργεί ως φεστιβάλ τεχνολογίας φέρνοντας κοντά όλους όσους ενδιαφέρονται για τις νέες τεχνολογίες και εφαρμογές της ρομποτικής . Μια διοργάνωση που τα τελευταία χρόνια θεωρείται ως ο μεγαλύτερος διαγωνισμός ρομποτικής στον κόσμο.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

Ως Σύλλογος Γονέων του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων θέλουμε να καλωσορίσουμε και λεκτικά την ομάδα των παιδιών του ομίλου της ρομποτικής που συμμετείχε στον Παγκόσμιο διαγωνισμό της Robotex στην Εσθονία στις 25/26 Νοεμβρίου.

Η αποστολή των 8 παιδιών μας ήταν μια δυναμική απάντηση στην γνώση και στην διεκδίκηση αυτής τόσο σαν νεοσύστατο Πειραματικό Γυμνάσιο όσο και σαν μοναδική ελλαδική συμμετοχή με δημόσιο σχολείο σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπήρχαν 2.894 συμμετέχοντες από όλα τα μήκη και πλάτη της γης αλλά τα Χανιά κατάφεραν να έχουν μια παρουσίαση πολλά υποσχόμενη με δύο ομάδες :

  • Πέντε παιδιών στον Μαραθώνιο. Να θυμίσουμε ότι υπάρχει σχετικό δημοσίευμα τον Ιούλιο 2022 που μας πέρασε με την πανελλήνια νίκη των παιδιών του Μαραθωνίου. Φιλοξενήθηκε τόσο από τον τοπικό τύπο όσο και από τον ιντερνετικό με παγκρήτια εμβέλεια.
  • Τριών παιδιών με εξαιρετική προετοιμασία στην Πάλη.

Διαγωνίσθηκαν  με τα ρομπότ που τα ίδια συνέθεσαν με καθοδήγηση και μόνον από τους καθηγητές τους και από σύμβουλο μεταπτυχιακό φοιτητή ρομποτικής του Πολυτεχνείου Κρήτης που μας υπέδειξε ο κ. Λαγουδάκης Μιχάλης και τον ευχαριστούμε πολύ για την στήριξη αυτή .

Με λίγα λόγια και χωρίς οικονομικές υπερβολές σε αγορά τεχνικού εξοπλισμού από την στιγμή που τα ρομπότ άλλων συμμετεχόντων ήταν το λιγότερο αξίας 2.000 ευρώ και πάνω , τα παιδιά μας κατάφεραν να κατακτήσουν θέσεις που θα ζήλευαν πολλοί. Μέσα στους 2.894 διαγωνιζόμενους η ομάδα του Μαραθωνίου κατέκτησε την 18η θέση και η ομάδα της Πάλης την 3η θέση στον όμιλό της.

Η συγκεκριμένη αποστολή στην Εσθονία δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί  αν δεν υπήρχε η στήριξη από τους συμπατριώτες μας και τους τοπικούς ιθύνοντες που πίστεψαν σε αυτά τα παιδιά.

Ευχαριστούμε πολύ τους :

ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

Δ.Ε.Δ.Ι.Σ.Α.

ΣΥΝΚΑ SUPER MARKET

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

SAMARIA

ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ “LET’S TOUR” της οικογένειας Γελασάκη , καθώς επίσης και την εξαιρετική συνεργάτιδά τους κ. Γαλανοπούλου Μαρία που οργάνωσε εξαιρετικά το ταξίδι μας.

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

“Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη

να εύχεσαι να ‘ναι μακρύς ο δρόμος ,

γεμάτος περιπέτειες , γεμάτος γνώσεις…”

Κ.Π. Καβάφης

Πάντα ένα ελπιδοφόρο αποτέλεσμα είναι σημαντικό , αλλά σημαντικότερο θεωρούμε πως είναι το ταξίδι μέχρι τον τελικό προορισμό. Οχτώ έφηβοι συμμαθητές και φίλοι με δύο καθηγητές οραματιστές ξεκίνησαν για ένα ταξίδι που έγινε πραγματικότητα. Μια παρέα με γέλια , χαρά , πειράγματα , αυτοπεποίθηση, σοβαρότητα και απαιτούμενη υπευθυνότητα εκεί που πρέπει. Τι να πρωτοαναφέρουμε …για την καρτερικότητα και την υπομονή που έδειξαν ταξιδεύοντας 12 ώρες για να φτάσουν στον προορισμό τους και άλλες τόσες για να γυρίσουν πίσω. Τα 3 αεροδρόμια που άλλαξαν κουβαλώντας στις αποσκευές τους τις ελπίδες τους. Ξενύχτια, αξημέρωτα ξυπνήματα, προπονήσεις αλλά και διασκέδαση , όλα σε μια απίστευτη ισορροπία. Χιονοπόλεμος, εκπαιδευτικές ξεναγήσεις , μουσεία, βόλτες αλλά και ξεγνοιασιά.

Φτάνει η μέρα του διαγωνισμού , όλα μαζί μια αγκαλιά ξεκινούν για κάτι άγνωστο , για κάτι που δεν έχουν ξαναδεί. Φτάνοντας στο γήπεδο Saku Suurhall ένα δέος τα πλημμυρίζει . Κόσμος , ουρές , χορηγοί , φώτα , δημοσιογράφοι , καταστάσεις πρωτόγνωρες που με καθοδηγητές , τους καθηγητές τους κ. Λειβαδιτάκη Ελένη και κ. Γκιλιόπουλο Νίκο πέρασαν ταπεινά στην θέση που τους υπέδειξαν. Οι καθηγητές τους αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια , έχουν πιάσει τον παλμό και τα παιδιά τους ακολουθούν. Συνοδοιπόροι στο ταξίδι , καθοδηγητές , εμψυχωτές, δίπλα στα παιδιά με ανιδιοτέλεια και αγάπη τους δείχνουν το δρόμο της επιτυχίας. Δεν φτάνει μόνο η γνώση , θέλει και υπομονή και ευγένεια και πάνω από όλα μεράκι για αυτό που κάνεις. Αυτοί οι δύο άνθρωποι τα έχουν όλα , ξέρουν να αφουγκράζονται και να προλαμβάνουν!

Ομάδες από όλο τον κόσμο γύρω τους , δείχνουν χαμένα όμως δεν είναι και όλα μαζί ανοίγουν την τσάντα του εξοπλισμού τους , ξετυλίγουν και απλώνουν περήφανα στα κάγκελα του γηπέδου την Ελληνική μας σημαία που είχαν μαζί τους από το σχολείο τους. Κάθονται στις θέσεις τους και ξαφνικά βλέπεις , να φωτίζονται , σαν να βγαίνουν “κεραίες” από τα κεφάλια τους….γνώση αστείρευτη , μοναδική παντού γύρω τους ! Σχολιάζουν , παρακολουθούν ,συζητούν , γνωρίζουν αθλητές από άλλες χώρες , αγκαλιάζονται , συντρέχουν ο ένας τον άλλον. Από την μια μεριά του γηπέδου η ομάδα της Πάλης και από την άλλη του Μαραθωνίου. Όταν παίζει η μια ομάδα , τρέχει η άλλη , να φωνάξει , να εμψυχώσει και το αντίθετο….

Ακούς τις φωνές τους…

“ – Μπράβοοοο Μανώλη Χ. , μπράβο Μαριτίναααα

– Μπορείς Μανώλη Ο. , ξανά…

– Στο άλλο τραπέζι γρήγορα , κερδίσαμε , προχωράμεεεε….

Και τώρα ο μαραθώνιος , τρέξτε από την άλλη

– Λεωνίδας , Λεωνίδας …πάμε

– Δημήτρη , γρήγορα , μπορείς…

– Ωχ , κάτι λάθος πάει …δεν βγαίνει…

– Αικατερίνη , μπράβο , το βρήκες , πάμε πάλι…

– Γιώργο , σειρά σου , τώρα διεκδικείς εσύ….και στο τέλος ….

– Αγγελικούλα , μπορείς μην φοβάσαι ”

Και ναι…..

Τα κατάφεραν ! Όλοι !

Από 2.980 συμμετέχοντες οι παγκόσμιοι πια μαθητές μας κατέκτησαν την 18η θέση στον Μαραθώνιο και την 3η θέση στον όμιλό τους στην Πάλη.

Γέμισαν οι βαλίτσες με λάφυρα , εμπειρίες μοναδικές και συναισθήματα που δεν αποτυπώνονται με λέξεις παρά μένουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό και στην καρδιά μας.

Μόνο Συγχαρητήρια και ένα μεγάλο Ευχαριστώ στους…

Λειβαδιτάκη Ελένη , καθηγήτρια πληροφορικής , coach

Γκιλιόπουλος Νίκος , καθηγητής πληροφορικής , coach

Ομάδα Μαραθωνίου

Αλυγιζάκη Αγγελική

Βεγλιρής Λεωνίδας

Ελληνιτάκη Αικατερίνη

Μετζιδάκης Δημήτρης

Νικολουζάκης Γιώργος

Ομάδα Πάλης

Ορφανουδάκης Μανώλης

Στραβοπόδη Μαριτίνα

Χαροντάκης Μανώλης

Στα παιδιά και στους καθηγητές τους , που μας δίδαξαν να τολμάμε και με

υπομονή και αγάπη να μην τα παρατάμε ποτέ!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

πηγή: flashnews

post/591902/to-1o-peiramatiko-gymnasio-chanion-se-pagkosmio-diagonismo-robotikis-foto/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button