Χανιά: Ξεκίνησαν οι εργασίες για την αποκατάσταση της εκβολής του ποταμού Μορώνη
Αυτοψία στις εργασίες αποκατάστασης της εκβολής του ποταμού Μορώνη, στην περιοχή της Κάτω Σούδας, πραγματοποίησαν σήμερα, Παρασκευή 11/11/2022, οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών, Περιβάλλοντος, Πρασίνου & Καθαριότητας, Μιχάλης Καλογριδάκης και Μιχάλης Τσουπάκης αντίστοιχα, η Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., Χρυσούλα Χατζηδάκη, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σούδας, Δημήτρης Κλωθάκης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου & Καθαριότητας, αρμόδιος για τη Δ.Ε. Σούδας, Μιχάλης Τσουπάκης, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα, κάνοντας λόγο για ένα έργο πνοής, που περίμενε για πολλά χρόνια η τοπική κοινωνία.
«Πρόκειται για ένα έργο, που θα βοηθήσει την τοπική κοινωνία και στις πλημμύρες, που τόσο πολύ έχουν ταλαιπωρήσει την Κάτω Σούδα. Παράλληλα, σε συνεργασία με τη WWF θα γίνει φυσική αποκατάσταση, καθώς η περιοχή αποτελεί υδροβιότοπο, όπου φιλοξενούνται διάφορα είδη μεταναστευτικών πουλιών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσουπάκης, επισημαίνοντας ότι κατά το παρελθόν ο χώρος είχε εγκαταλειφθεί. «Όταν τελειώσει το έργο, που βασίζεται σε μελέτη της WWF, με την οποία συνεργαζόμαστε, θα αναδειχθεί το φυσικό κάλλος της περιοχής. Πρόκειται για το πρώτο έργο, που γίνεται πανελλήνια σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση, ώστε να αποκατασταθεί ο συγκεκριμένος φυσικός χώρος», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Τσουπάκης.
Στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου προσεγγίζει το μισό εκατομμύριο (500.000) ευρώ, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μιχάλης Καλογριδάκης. «Το πρώτο στάδιο, στο οποίο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, είναι να απομακρύνουμε τα οικοδομικά και αδρανή υλικά, που τοποθετούνταν για χρόνια στο σημείο και είχαν αλλοιώσει ουσιαστικά τον χαρακτήρα του ποταμού και του υδροβιότοπου. Το έργο προβλέπει περίφραξη της περιοχής, πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομο σε δεύτερη φάση, φυτεύσεις, μονοπάτι προσβάσιμο σε όλους, παρατηρητήρια πουλιών», ανέφερε ο κ. Καλογριδάκης, προσθέτοντας ότι έχουν εντοπιστεί από τη WWF περισσότερα από 110 είδη πουλιών στην περιοχή.
«Σκοπός μας είναι να μπορεί να συνδεθεί ουσιαστικά η περιοχή του Ναυταθλητικού Κέντρου με την παραλία του Βλητέ, να μπορεί να περπατήσει ο κόσμος και να χαρεί το σημείο. Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των εργασιών θα προσπαθήσουμε να τις έχουμε ολοκληρώσει έως τον Μάιο, καθώς δεν μπορούν να εκτελεστούν στην περιοχή έργα, λόγω των πουλιών», τόνισε ο κ. Καλογριδάκης.
Την ικανοποίησή του για την έναρξη των εργασιών εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σούδας, Δημήτρης Κλωθάκης, αναφερόμενος σε «έγκλημα», που συντελούνταν στην περιοχή τα προηγούμενα χρόνια με την εναπόθεση διαφόρων υλικών.
Σε γραπτή δήλωσή του ο επιστημονικός συνεργάτης της WWF Ελλάς, Θάνος Γιαννακάκης, τονίζει: «Η αποκατάσταση της εκβολής του Μορώνη είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα, που αποσκοπούν στην ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων της Κάτω Σούδας και της ευρύτερης περιοχής των Χανίων μιας και αναμένεται να μειώσει τον κίνδυνο από πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ θα καταστήσει και την περιοχή ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πόλο έλξης. Ωστόσο, το έργο είναι σημαντικό και σε εθνικό επίπεδο μιας και δείχνει τον δρόμο για το πώς πρέπει να δουλεύουν οι τοπικές κοινωνίες μαζί με περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστήμονες για την αποκατάσταση της φύσης, ειδικά σε μια εποχή, που η διατήρηση, προστασία και αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων είναι δικαίωμα των πολιτών και υποχρέωση της Πολιτείας προς τους πολίτες της».
Οι εργασίες για τον καθαρισμό και τη διαμόρφωση του χώρου έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ στο επόμενο διάστημα θα γίνουν και οι πρώτες απομακρύνσεις των αυθαίρετων κατασκευών που υπάρχουν στο σημείο.
πηγή: flashnews