Έρχεται «ασφυξία» στα Εφετεία: Συνεχείς οι αναβολές δικών για «εγκληματικές οργανώσεις» λόγω αποχής των δικηγόρων
Πολύ σοβαρά είναι τα αποτελέσματα της αποχής των δικηγόρων από τις δίκες με κατηγορούμενους για « εγκληματική οργάνωση», ζητώντας την αλλαγή μιας διάταξης που καταγγέλλεται πανταχόθεν ως αντισυνταγματική.
Η αποχή – με απόφαση της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας – ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2022 και θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023 και αφορά τη διάταξη που εισήχθη στον Ποινικό Κώδικα τον περασμένο Μάρτιο (άρθρο 187 παρ. 6) και επιβάλλει την φυλάκιση χωρίς αναστολή ενός προσώπου που καταδικάστηκε για πλημμέλημα, εφόσον η πράξη έγινε στο πλαίσιο «εγκληματικής οργάνωσης».
Ειδικότερα η διάταξη αναφέρει πως:
«-Οι ποινές δραστών εγκλημάτων (ακόμα και πλημμελημάτων ) κατά της περιουσίας και της ιδιοκτησίας, αν διαπράττουν το έγκλημα ως συμμορία , δεν μετατρέπονται , ούτε αναστέλλονται.
–Στη φυλακή, ανεξαρτήτως ποινής, οδηγούνται όλα τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης».
Η διάταξη, που συνάντησε έντονες αντιδράσεις από την νομική κοινότητα επρόκειτο να τροποποιηθεί αλλά τελικά αυτό μπλοκαρίστηκε παρότι η νέα μορφή της ήταν έτοιμη να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Το αποτέλεσμα της πολύμηνης αποχής είναι να έχουν συσσωρευθεί λόγω αναβολών εκατοντάδες δίκες στα Εφετεία Κακουργημάτων.
Μόνο σήμερα το πρωί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αναβλήθηκαν τρεις δίκες που αφορούσαν σε συγκρότηση ή συμμετοχή και τέλεση αδικημάτων στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.
Η μια υπόθεση με έναν κατηγορούμενο αφορούσε σε συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης για απάτες. Η δεύτερη με 12 κατηγορούμενους (από τους οποίους οι δυο έχουν αποβιώσει) αφορούσε σε σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση για διακίνηση ναρκωτικών. Και η Τρίτη με 8 κατηγορούμενους αφορούσε επίσης σε εγκληματική οργάνωση για διακίνηση ναρκωτικών.
Να σημειωθεί πως εκτός από τους κατηγορούμενους στις δίκες αυτές συμμετέχουν και πολλοί μάρτυρες .
Και μπορεί από την αποχή των δικηγόρων να εξαιρούνται «παραγραφές και υποθέσεις, όπου συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης» αλλά το δεδομένο είναι πως όταν λήξει η κινητοποίηση των δικηγόρων θα προκληθεί «ασφυξία» στα δικαστήρια από τις συσσωρευμένες υποθέσεις που θα πρέπει να εκδικαστούν.
πηγή: flashnews