Αδειάζει το Φράγμα Αποσελέμη – Από την καθημερινή, στην εβδομαδιαία παροχή νερού τον Μάρτιο
Αποκαρδιωτικές εικόνες κατέγραψε ο φακός του Creta24, από το Φράγμα Αποσελέμη, εξαιτίας των μειωμένων βροχοπτώσεων. Η στάθμη του νερού έχει πέσει σημαντικά, με τον κίνδυνο εβδομαδιαίας αντί καθημερινής παροχής νερού, να είναι πλέον ορατός.
Από τα 25,3 εκατ. κυβικά νερού που χρειάζεται να υπάρχουν στο Φράγμα Αποσελέμη για την ομαλή λειτουργία του και την υδροδότηση των τριών δήμων της ανατολικής Κρήτης (Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου), τώρα υπάρχουν μόλις 3.150.000 κυβικά νερού, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της Τηλεόρασης CRETA και την Μίρκα Οικονομοπούλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Άρης Παπαδογιάννης.
«Παρά τον ξηρό χειμώνα και τις μεγάλες καταναλώσεις, μέσα από τη συνεργασία του Οργανισμού με τις τρεις ΔΕΥΑ ανατολικής Κρήτης, καταφέραμε να μην έχουμε την απόλυτη έλλειψη νερού», συμπλήρωσε ο ίδιος, προσθέτοντας πως το απευκταίο σενάριο είναι η εβδομαδιαία αντί για καθημερινή υδροδότηση των δήμων, αν δεν σημειωθούν άμεσα σημαντικές βροχοπτώσεις.
«Από 10 Μαρτίου η εβδομαδιαία παροχή νερού – Είμαστε σε δύσκολη κατάσταση»
Τα αποθέματα νερού στο Φράγμα Αποσελέμη αγγίζουν μόλις στο 12% και σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη με την Αντιγόνη Ανδρεάκη, ο Διευθυντής Διαχείρισης των Υδραυλικών Έργων ΟΑΚ – Αποσελέμης, Βαγγέλης Μαμαγκάκης από τις 10 Μαρτίου, με τα έως τώρα δεδομένα, αν δεν σημειωθούν σημαντικές βροχοπτώσεις, το διυλιστήριο θα λειτουργεί εβδομαδιαία και όχι καθημερινά.
Τότε ο ΟΑΚ θα έρθει σε συνεννόηση με τις ΔΕΥΑ, προκειμένου να λάβουν τα μέτρα τους, με τον κ. Μαμαγκάκη να απευθύνει έκκληση στους πολίτες για οικονομία στην κατανάλωση νερού.
«Ήδη είμαστε σε δύσκολη κατάσταση. Το διάστημα που λειτουργεί το Φράγμα Αποσελέμη, από το 2015, έχουν δοθεί περίπου 84.710.000 κυβικά νερό. Πέρυσι δόθηκαν 9,8 εκατ. και φέτος τα αποθέματα είναι μόλις στο 1,5 εκατ.», πρόσθεσε.
Σε χαμηλότερα επίπεδα από ποτέ και η στάθμη του νερού στη Λίμνη Κουρνά, όπως και οι πηγές της Γεωργιούπολης, ενώ σε καλύτερη κατάσταση βρίσκεται το φράγμα των Ποταμών με 93% πληρότητα.
πηγή: creta24