Xania

Αισιοδοξία για τα κοιτάσματα της Κρήτης – Εκτιμήσεις για μεγάλες ποσότητες που θα καλύψουν το ενεργειακό κενό της Ευρώπης

Διπλάσια, σε σχέση με την ελάχιστη συμβατική υποχρέωση, δισδιάστατα σεισμικά δεδομένα από το υπέδαφος των θαλάσσιων οικοπέδων της Κρήτης συλλέγει η κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy.

Το σεισμογραφικό σκάφος «Sanco Swift» της νορβηγικής εταιρείας γεωφυσικών ερευνών PGS συνεχίζει τις εργασίες κατόπιν των σχετικών καθοδηγήσεων της ExxonMobil που είναι και ο operator του επενδυτικού σχήματος και αυτές τις μέρες βρίσκεται με απλωμένα τα ειδικά καλώδια στην παραχώρηση «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», τόσο στη συγκεκριμένη έκταση 19.868 τετραγωνικών χιλιομέτρων όσο και στη δεύτερη 20.058 τ.χλμ. «Δυτικά της Κρήτης», εκτελούνται εργασίες για την πρόσκτηση δισδιάστατων γεωφυσικών σεισμικών δεδομένων περίπου 13.000 χιλιομέτρων. Η ελάχιστη συμβατική υποχρέωση που είχε η κοινοπραξία ήταν η πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων 3.250 χλμ. από κάθε παραχώρηση, ήτοι 6.500 χλμ.

Οι έρευνες

Τις έρευνες εποπτεύει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) και σύμφωνα με στελέχη της αυτές εκτελούνται κανονικά χωρίς να έχει προκύψει κανένα πρόβλημα. Σύμφωνα με άλλες πηγές του «Βήματος» η απόφαση της κοινοπραξίας να αυξήσει το μέγεθος των γεωφυσικών σεισμικών δεδομένων φανερώνει και το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι γεωλογικές δομές για την πιθανότητα εντοπισμού αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «υπάρχουν ενδείξεις ανθρακικών δομών, ανάλογες με τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου που έγιναν στην Ανατ. Μεσόγειο (Αίγυπτος και Κύπρος)».

Πληροφορίες επίσης αναφέρουν, όπως αποκάλυψαν και τα «Νέα», ότι οι εργασίες του «Sanco Swift» θα συνεχιστούν και θα διαρκέσουν και τον Φεβρουάριο.

Γεωτρήσεις

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στη διάρκεια συνομιλίας που είχε με δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ για τη νέα εταιρική της ταυτότητα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η κοινοπραξία να μη χρειαστεί να προχωρήσει σε εργασίες πρόσκτησης τρισδιάστατων γεωφυσικών σεισμικών δεδομένων. Πάντως η ExxonMobil, όπως είχε δηλώσει στα «Νέα» στις 11 Ιανουαρίου, οι αποφάσεις της θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση του εν εξελίξει ερευνητικού της προγράμματος.

Ο χρόνος της διενέργειας των πρώτων δοκιμαστικών γεωτρήσεων στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού, είναι στις αρχές του 2025.

Αλλες πηγές επιβεβαιώνουν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφόσον τελικά η ExxonMobil προσπεράσει τη διαδικασία της πρόσκτησης των τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων. Αν όμως την ακολουθήσει για την καλύτερη απεικόνιση των πιθανών στόχων, τότε οι γεωτρήσεις στις πολλά υποσχόμενες περιοχές της Κρήτης θα γίνουν προς το τέλος του 2025.

Κολοσσοί

Την ίδια στιγμή ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στις ενεργές παραχωρήσεις της χώρας φέρονται να έχουν εκδηλώσει και άλλες πετρελαϊκές εταιρείες. Πληροφορίες φέρουν τον άλλον μεγάλο αμερικανικό κολοσσό, τη Chevron, να βρίσκεται σε συζητήσεις με την Helleniq Energy για τα blocks στα οποία έχει μισθώσει μόνη της. Πρόκειται για εκείνα του Ιονίου Πελάγους, το «Ιόνιο» και τον «Κυπαρισσιακό Κόλπο».

Το ενδιαφέρον, εμμέσως πλην σαφώς, επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο κ. Σκρέκας στο περιθώριο της εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ. Δεν αναφέρθηκε σε ονόματα ούτε σε περιοχές ενδιαφέροντος αλλά τόνισε με νόημα: «Είμαστε ανοιχτοί για την έλευση και άλλων επενδυτών».

Θα καλυφθεί το κενό

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας εκτιμά πως αν επιβεβαιωθούν τα δεδομένα που υπάρχουν από τις γεωολογικές δομές των παραχωρήσεων, τότε οι ποσότητες φυσικού αερίου που ενδεχομένως ανακαλυφθούν να είναι ικανές να καλύψουν και το ενεργειακό κενό της Ευρώπης. Πρόσφατη μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας μιλούσε για κενό 30 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου για 10 χρόνια.

tovima.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

πηγή: flashnews

post/606626/aisiodoxia-gia-ta-koitasmata-tis-kritis-ektimiseis-gia-megales-posotites-pou-tha-kalypsoun-to-energeiako-keno-tis-evropis/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button