Xania

Ακρίβεια: Ορατός ο κίνδυνος των καθυστερήσεων για τα μεγάλα έργα στην Κρήτη

Μπορεί στην Κρήτη το τελευταίο διάστημα να προωθούνται μεγάλα έργα για την ανάπτυξη του νησιού, όπως το Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, αντιπλημμυρικά έργα, έργα ύδρευσης και άρδευσης καθώς επίσης ενεργειακά projects και πολλές ιδιωτικές επενδύσεις στον τουρισμό, αλλά και το πρώτο Data Center το οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί στο Ηράκλειο, όμως ο κίνδυνος των καθυστερήσεων για την υλοποίησή τους είναι ορατός, εξαιτίας των ανατιμήσεων.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Creta24 o Πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Ταβερναράκης, η αύξηση στις τιμές των οικοδομικών υλικών έχει επηρεάσει την πορεία των έργων, όμως από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών γίνονται προσπάθειες αναθεώρησης του τιμολογίου εργασιών.

«Ίσως έχουν παγώσει κάποια έργα τα οποία αναθέτουσα αρχή είναι η Περιφέρεια ή ο Δήμος Ηρακλείου. Αυτό ίσως να συμβαίνει εξαιτίας του ότι μικρότερα έργα εκτελούνται από τις μικρότερες εταιρείες (πολλές τοπικές ανά την Ελλάδα), οι οποίες συνήθως έχουν περιορισμένη ρευστότητα. Πιθανότατα να υπάρξει μια καθυστέρηση στην παράδοση των έργων αλλά όχι διακοπή εργασιών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για έργα υποδομής τα οποία σχεδιάζονται πολλές δεκαετίες και λόγω της ανάπτυξης του τουρισμού, ο οποίος αποτελεί την “βιομηχανία”  της χώρας μας, είναι επιβεβλημένο να ολοκληρωθούν άμεσα».

Ο κ. Γιώργος Ταβερναράκης, Πρόεδρος ΤΕΕ-ΤΑΚ

Το ΤΕΕ/ΤΑΚ ζητά από το Υπουργείο Υποδομών την αναθεώρηση του τιμολογίου τόσο για τα υλικά όσο και για τις εργασίες, προκειμένου να μην υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις στα έργα υποδομών της Κρήτης.

«Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να ελεγχθεί σε μεγάλο βαθμό ώστε να μην υπήρχε αυτή η εκτίναξη του πληθωρισμού. Ως Πρόεδρος της ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΑΚ μαζί και με όλα τα μέλη της ΔΕ ενημερωνόμαστε καθημερινά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι πολίτες όσο και τα 2.500 περίπου μέλη μας. Αυτό που έχουμε προτείνει μέσω των επιστολών μας προς το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών είναι να γίνει αναθεώρηση του τιμολογίου τόσο για τα υλικά όσο και για τις εργασίες».

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Ταβερναράκης τόνισε την ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης των μεγάλων έργων υποδομής του νησιού, του ΒΟΑΚ και του Αεροδρομίου στο Καστέλι, που θα βοηθήσουν περεταίρω στην ανάπτυξη της Κρήτης.

«Mε την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα, αναμένεται να επιτευχθεί σημαντική μείωση στον χρόνο των μετακινήσεων μεταξύ των κύριων πόλων του βόρειου μετώπου της Κρήτης, βελτίωση της άνεσης των μετακινήσεων, προσφέροντας καλύτερο και ελκυστικότερο επίπεδο συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης στους χρήστες και επίσης μείωση κόστους μεταφοράς των εμπορευμάτων και προϊόντων στο συνολικό οδικό δίκτυο της Κρήτης. Επίσης το αεροδρόμιο Καστελίου πρέπει να ολοκληρωθεί, γιατί σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών το 2030 αναμένεται το νησί να εξυπηρετεί περισσότερους από 14 εκατομμύρια επισκέπτες».

https://creta24.gr/akriveia-oratos-o-kindynos-ton-kathysteriseon-ta-megala-erga-stin-kriti/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button