Xania

Ανοιχτή συνάντηση στο Κοντομαρί για το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Από τους διοργανωτές αναφέρονται τα εξής:

Πέρασαν περίπου επτά μήνες από την τελευταία συνάντηση του ΄΄Δικτύου Δράσης΄΄, ενός συνόλου ανθρώπων που έθεσε στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων του να επαναπροσδιορίσει τον χαρακτήρα επικοινωνίας, δράσης και δημιουργίας στα χωρία της επαρχίας των Χανίων δίνοντας μία άλλη δυναμική. 

Η πρώτη επαφή της ομάδας μας πραγματοποιήθηκε στο Κοντομαρί Χανίων και είχε ως αντικείμενο συζήτησης το μείζων κοινωνικό ζήτημα της Βίας, ως απόρροια του άγριου ξυλοδαρμού κατοίκου στο χωριό. Η δεύτερη συνάντηση έλαβε χώρα τον Ιούλη του 2022 στο Καφενείο του Αλέκου στο Ξαμουδοχώρι. Στο χώρο πραγματοποιήθηκε διάλογος από φορείς και γηγενείς, όπου έγινε φανερό ότι τα πολλά κοινωνικά ζητήματα που συναντούμε στις μέρες μας συνδέονται με την παραβατικότητα και τη βία. Πιο συγκεκριμένα στις δικές μας τοπικές κοινωνίες η απομόνωση, η έλλειψη επικοινωνίας και η έλλειψη πολιτιστικών ερεθισμάτων και ψυχαγωγίας όλο το χρόνο διαφαίνεται πως συμβάλουν στην εμφάνιση αρνητικών συμπεριφορών. 

Με βάση τα παραπάνω, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοντομαρί και άλλα ενδιαφερόμενα άτομα, προβήκαμε σε μια συνεργασία με την ομάδα του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανήκει στο Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υποστηρίζει ανθρώπους με προβλήματα εξάρτησης (από αλκοόλ, παράνομες ουσίες, τζόγο,κα) και τους συγγενείς τους. Παράλληλα υλοποιεί κοινοτικές δράσεις σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, θεσμούς και συλλογικότητες της πόλης. Χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και οι υπηρεσίες που παρέχει είναι δωρεάν. 

Μέσα από τις συζητήσεις που προέκυψαν έγινε εκ νέου φανερό πως σχεδόν τα περισσότερα ζητήματα βίας, παραβατικότητας και εξαρτήσεων είναι αποτέλεσμα μιας καθημερινότητας χωρίς ποικιλία πολιτιστικών ερεθισμάτων, λιγοστής επικοινωνίας και κοινών δράσεων αλλά και έλλειψη ποιοτικής κοινωνικοποίησης για όλες και για όλους. Σύμφωνα με όσα προαναφέρθηκαν τοποθετούμε το τρίτο κατά σειρά ραντεβού μας, το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μάλεμε στις 18:00μ.μ. Εκεί, καλούμε τα Τοπικά Συμβούλια, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, θρησκευτικούς και πολιτικούς φορείς, αγροτικούς συνεταιρισμούς αλλά και κάθε άνθρωπο που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει. 

Ειδικότερα, η συνάντηση μας περιλαμβάνει την επιστημονική τοποθέτηση των ψυχολόγων Κατερίνα Σουρλατζή και Εύη Αδαμοπούλου, γύρω από τα σημερινά κοινωνικά και ψυχικά προβλήματα, εστιάζοντας στο τι μπορούμε να κάνουμε ως τοπικές κοινωνίες. Εν συνεχεία, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση των σκοπών της ομάδας ΄΄Δίκτυο Δράσης΄΄ από τους Σταύρο Κιούση και Αντώνη Ακρωτηριανάκη, ενώ στο τέλος θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση για τις επικείμενες κοινές δράσεις. 

Μια κοινωνία όσο μικρή και αν είναι σε πληθυσμό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συζητά, να ενημερώνεται, να ομαδοποιείται, να αποφασίζει, να δημιουργεί και να ονειρεύεται. Να προσπαθήσουμε μαζί να σχεδιάσουμε μια διαφορετική καθημερινότητα με κοινά δρώμενα στα χωριά από ομάδες εργασίας κι ας αναδείξουμε πως οι μικροί τόποι είναι ασφαλείς και υγιείς μονάχα όταν οι άνθρωποι τους είναι πραγματικά δραστήριοι και ενωτικοί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

πηγή: flashnews

post/617974/anoichti-synantisi-sto-kontomari-gia-to-programma-proagogis-aftovoitheias/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button