Xania

Κρήτη: 1.300 κτίρια δημόσιας χρήσης μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» προσεισμικού ελέγχου

Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα για τον υποχρεωτικό προσεισμικό έλεγχο κτιρίων κρίσιμων υπηρεσιών στη χώρα.

“Θα πρέπει να ελεγχθούν πρώτα απ’όλα τα σχολεία, τα Πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία, τα αστυνομικά τμήματα και οι πυροσβεστικοί σταθμοί. Ο Πρωθυπουργός το ζήτησε πριν από περίπου ένα χρόνο κι ερχόμαστε να το υλοποιήσουμε” δήλωσε στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ1, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Αν και πρόκειται για μια προσπάθεια η οποία ξεκίνησε από τη δεκαετία του 2000, μέχρι σήμερα, λόγω του προαιρετικού χαρακτήρα, έχει γίνει έλεγχος σε περίπου 16.000 κτίρια. Τώρα στο “μικροσκόπιο” μπαίνουν 80.000 δημόσιας χρήσης.

“Σε μια χώρα η οποία είναι η πιο σεισμική στην Ευρώπη κι η έκτη σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι προφανές ότι τα δημόσια κτίρια θα έπρεπε να είχαν θωρακιστεί ή αν μη τι άλλο να είχαν ελεγχθεί” σχολίασε στην Τηλεόραση CRETA ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργος Ταβερναράκης.

Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί για πρώτη φορά μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, όπου εκεί θα είναι καταγεγραμμένο το κτιριακό απόθεμα της χώρας, με τις απαραίτητες πληροφορίες να είναι διαθέσιμες σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

“Από το 1957 οπότε και ξεκίνησαν οι σεισμικοί έλεγχοι σέρνεται το πράγμα. Ένα 10% έχει υλοποιηθεί. Φιλοδοξούμε το 80% των ελέγχων να υλοποιηθεί μέσα στους επόμενους 6-8 μήνες” δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

“Στο τέλος του πρώτου ελέγχου θα ιεραρχηθούν τα κτίρια, ώστε να ακολουθήσει στη συνέχεια, όπου χρειάζεται, ο δευτεροβάθμιος έλεγχος. Ευελπιστούμε σε πρώτη φάση 20.000 κτίρια σε επίπεδο χώρας να μπουν σε αυτήν τη διαδικασία. Από αυτά υπολογίζω ότι το 6-7% αντιστοιχεί στην Κρήτη, δηλαδή 1.200-1.300 κτίρια τουλάχιστον” πρόσθεσε ο κ. Ταβερναράκης.

“Πριν μερικά χρόνια άρχισε να τρέχει ένα πρόγραμμα του «Αντώνης Τρίτσης» που αφορούσε περιορισμένο αριθμό κτιρίων και με περιορισμένο προϋπολογισμό. Υπάρχουν αρκετοί Δήμοι οι οποίοι προχώρησαν σε τέτοιους ελέγχους. Αυτήν τη στιγμή το Πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους ιδιοκτήτες κτιρίων που έχουν τέτοιες χρήσεις, οι οποίοι έχουν ένα διάστημα δύο μηνών να δηλώσουν την επιθυμία τους στην πλατφόρμα του ΟΑΣΠ” ανέφερε στην Τηλεόραση CRETA ο Πολιτικός Μηχανικός κι Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Άρης Χατζηδάκης.

Σε πρώτη φάση έχει ανοίξει η «Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Απογραφής Κτιρίων» από τον ΟΑΣΠ, ενώ το ΤΕΕ προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη δημιουργία «Ηλεκτρονικού Μητρώου Μηχανικών». “2.500 μηχανικοί θα διενεργήσουν τους ελέγχους, υποχρεωτικά σε όλα τα καίρια κτίρια” πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας. Η χρηματοδότηση, ύψους 32,5 εκατομμυρίων ευρώ, είναι εξασφαλισμένη από το Ταμείο Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας.

“Το θέμα είναι η Πολιτεία να είναι έτοιμη στη συνέχεια, μετά τους δευτεροβάθμιους ελέγχους που θα γίνουν, μέσω των απαραίτητων χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και των απαιτούμενων μελετών, να προχωρήσει τη διαδικασία στα κτίρια τα οποία κατά προτεραιοποίηση θα έχουν εντοπιστεί προβλήματα” σχολίασε ο κ. Ταβερναράκης.

Σημειώνεται ότι σήμερα για την ανέγερση κτιρίων λαμβάνονται υπόψη οι αντισεισμικοί κανονισμοί που θεσπίστηκαν στην Ελλάδα το 1995, ενώ από το 2025 και μετά αναμένεται να υιοθετηθεί από τη χώρα μας η νέα γενιά ευρωπαϊκών κανονισμών.

“Το 2.000 αναθεωρήσαμε εκ νέου τις ζώνες σεισμικού κινδύνου. Πρακτικά από το 2014 και μετά υιοθετήσαμε και τους ευρωκώδικες, δηλαδή διατηρήσαμε παράλληλη εφαρμογή των δικών μας κανονισμών, αλλά και του ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου. Ήδη ο ΟΑΣΠ, μέσω και των μεγάλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, του ΑΠΘ, της Πάτρας, του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολυτεχνείου, επεξεργάζεται το εθνικό προσάρτημα το οποίο θα υιοθετηθεί μαζί με τη νέα γενιά κανονισμών που θα λέει ποιες είναι οι ζώνες ελέγχου και ποια είναι τα ελάχιστα σεισμικά φορτία με τα οποία θα υπολογίζουμε τις κατασκευές μας. Η μεθοδολογία του υπολογισμού καλύπτεται πια από ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο κανονισμών. Οι τιμές όμως που αφορούν στο οικοδομικό κόστος, είναι εθνικά καθοριζόμενες” ανέλυσε ο κ. Χατζηδάκης.

πηγή: creta24

kriti-1-300-ktiria-dimosias-chrisis-bainoun-sto-mikroskopio-proseismikou-elegchou/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button