Λαϊκή Συσπείρωση: Για άλλη μία φορά, «μπαλάκι» μεταξύ κυβέρνησης-Περιφέρειας-Δήμου Χανίων οι ευθύνες για το «Μουσείο Μίκη & Γιάννη Θεοδωράκη»
Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης:
«Το θέμα της δημιουργίας και λειτουργίας «Μουσείου Μίκη & Γιάννη Θεοδωράκη» στο πατρικό τους στον Γαλατά Χανίων, έφερε στη συνεδρίαση λογοδοσίας του περιφερειακού συμβουλίου, στις 25 Απρίλη, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, Αλέκος Μαρινάκης.
Το 2022, ξανά, είχε συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο επερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης για το θέμα του Μουσείου, στην ιδιαίτερη πατρίδα του Μίκη Θεοδωράκη και στη γη που «αγκάλιασε» τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη, ενώ είναι συνεχείς οι παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χανίων στον δήμο.
Ωστόσο, για άλλη μια φορά, έγιναν «μπαλάκι» οι ευθύνες μεταξύ κυβέρνησης – Περιφέρειας – Δήμου Χανίων. Η περιφερειακή αρχή δήλωσε ότι δεν έχει ευθύνη και οι αρμόδιοι πρέπει να αναζητηθούν σε Δήμο και κυβέρνηση, ενώ δεν ανέλαβε καμία δέσμευση διεκδίκησης.
Υπενθυμίζουμε ότι έχει προηγηθεί η απόρριψη από το Υπουργείο Εσωτερικών- ως μη επιλέξιμο έργο- της μουσειολογικής μελέτης που είχε εγκρίνει ο ίδιος ο Μίκης.
Όσο για την αναρμοδιότητα της περιφέρειας, να θυμίσουμε ότι έχει «υιοθετήσει» άλλες κι άλλες κρατικές ευθύνες ή ακόμα και τη χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ 2021-2027 μελετών για έργα ιδιοκτησίας Ιδρυμάτων, όπως η Μελέτη αποκατάστασης – αξιοποίησης – ανάδειξης ακινήτου ιδιοκτησίας Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων Ανδρέου και Μαρίας Καλοκαιρινού στο Ηράκλειο.
Η στάση αυτή της περιφερειακής αρχής και η αδιαφορία της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Πολιτισμού για τη χρηματοδότηση της μετατροπής σε Μουσείο της οικίας Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη, αποτελεί πρόκληση για το λαϊκό αίσθημα, αποτελεί πραγματικά προσβολή απέναντι στην ίδια την ιστορική μνήμη.
Ας μη γελιόμαστε, εύλογα προκύπτει το ερώτημα : Ποιος φοβάται την ανάδειξη του έργου του Μίκη Θεοδωράκη, στον τόπο που επέλεξε ο ίδιος να είναι η τελευταία του κατοικία; Ποιος φοβάται τη δύναμη της στρατευμένης στο δίκιο του λαού Τέχνης του Μίκη; Μήπως κυρίως το πρόβλημα είναι τα ιδανικά, που δεν έχουν θέση στην καπιταλιστική πολιτιστική βιομηχανία;
Η στάση της περιφερειακής αρχής και η αδιαφορία της κυβέρνησης για το θέμα του Μουσείου είναι πλευρά της αντιλαϊκής πολιτικής που θέλει τον πολιτισμό «να αξιολογείται και να κατηγοριοποιείται» από το τοπικό και κεντρικό κράτος με κριτήριο το «brand name», τους «νόμους της αγοράς» και του καπιταλιστικού κέρδους. Να αξιολογείται το τι θα χρηματοδοτηθεί στον Πολιτισμό, με βάση τις κρατήσεις των ξενοδοχείων, τις πωλήσεις της τοπικής γαστρονομίας, τα κέρδη του κατασκευαστικού κεφαλαίου, των μεταφορών, κλπ. Πολιτισμός εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας, αντί για μέσο ενίσχυσης της γενικής παιδείας και καλλιέργειας. «Πολιτισμός» …σαν τις prive ξεναγήσεις στην Ακρόπολη και τα κακόγουστα σόου με τις χλαμύδες των «διασκεδαστών» των επισκεπτών επιχειρηματιών , το Σάββατο στις 27/4.
Ο Αλέκος Μαρινάκης, στη συνεδρίαση λογοδοσίας, έβαλε και το θέμα της εξευτελιστικής – προσβλητικής για την ιστορική μνήμη κατάστασης του μνημείου της μάχης της Κρήτης στη θέση «Συκολιά» του Γαλατά Χανίων. Το μνημειακό αυτό συγκρότημα , που θεμελιώθηκε πριν 30 χρόνια για να τιμήσει τη μάχη της Κρήτης και που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, λόγω της διαχρονικής αδιαφορίας των κυβερνήσεων και της τοπικής – περιφερειακής διοίκησης.
Η απάντηση της περιφερειακής αρχής ότι το κόστος για την ολοκλήρωση του έργου είναι μεγάλο, αποτυπώνει τις προτεραιότητες της. Αποτυπώνει πως ο πολιτισμός και η Ιστορία μπαίνουν στο τεφτέρι της πολιτικής του «κόστους – οφέλους». Τα εκατομμύρια για τους ομίλους του τουρισμού δεν λογιάζονται ως κόστος, ενώ ζυγιάζεται ως κόστος η ολοκλήρωση του μνημείου για την ανάδειξη της ιστορίας της λαϊκής αντίστασης του τόπου. Το ίδιο ισχύει και για το Ιτζεδίν, που έχει αφεθεί στην εγκατάλειψη.
Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης είναι και θα είναι προτεραιότητα το θέμα του πολιτισμού και της ιστορικής μνήμης . Είναι και θα είναι προτεραιότητα στις διεκδικήσεις, στους καθημερινούς αγώνες του λαού μας. Ο λαός της Κρήτης διεκδικεί και θα συνεχίσει να διεκδικεί το «Μουσείο Μίκη & Γιάννη Θεοδωράκη», όπως και την ολοκλήρωση του μνημείου της μάχης της Κρήτης και την αποκατάσταση του Ιστορικού Μνημείου του Φρουρίου του Ιτζεδίν».
https://creta24.gr/laiki-syspeirosi-gia-alli-mia-fora-balaki-metaxy-kyvernisis-perifereias-dimou-chanion-oi-efthynes-gia-to-mouseio-miki-gianni-theodoraki/