Xania

Μεγάλη άσκηση: Στις «φλόγες» το νοσοκομείο Χανίων – «Απεγκλωβισμός» ασθενών από το κτήριο (φωτο – βίντεο)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης μεγάλη άσκηση εκκένωσης του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων. Τα σενάρια που διαδραματίστηκαν ήταν τέσσερα και η ετοιμότητα καθώς και η συνεργασία των υπάλληλων της πυροσβεστικής και των εργαζομένων του νοσοκομείου ήταν άριστη.

Σκοπός της Άσκησης είναι η δοκιμή του Σχεδίου Εκκένωσης Νοσοκομείων σε περίπτωση σεισμού αλλά και ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των διαθέσιμων μέσων και πόρων, καθώς επίσης και η εξάσκηση του προσωπικού, διασφαλίζοντας έτσι το υψηλότερο δυνατό επίπεδο συνεργασίας και ετοιμότητας των εμπλεκόμενων φορέων.

Η μεγάλη άσκηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 με το πρώτο σενάριο να ξεκινάει με μια μεγάλη σεισμική δόνηση μεγέθους 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το σενάριο προέβλεπε την άμεση εκκένωση του νοσοκομείου Χανίων και την μεταφορά των ασθενών σε εξωτερικό χώρο του νοσοκομείου όπου είχαν στηθεί σκηνές για την περίθαλψη των ασθενών.

Λίγο αργότερα μπήκε σε εφαρμογή το δεύτερο σενάριο που παρουσίαζε την εκκένωση τμήματος του νοσοκομείου καθώς είχα ξεσπάσει πυρκαγιά στα μαγειρεία. Σε αυτό το σενάριο συμμετέχει και η πυροσβεστική υπηρεσία, με οχήματα να φτάνουν στο σημείο με σκοπό να κατασβήσουν την «μεγάλη πυρκαγιά». Παράλληλα το σενάριο προέβλεπε την ασφαλή μεταφορά τραυματιών μέσα από τις εγκατάστασεις του νοσοκομείου που είχαν «τυλιχτεί» στις φλόγες.

Στη συνέχεια ακολούθησε το τρίτο σενάριο που προέβλεπε τον απεγκλωβισμό ασθενών μέσα από το νοσοκομείο Χανίων και την κατάσβεση πυρκαγιάς από την πυροσβεστική υπηρεσία. Πυροσβέστες με τη χρήση γερανού ανέβηκαν στον πρώτο όροφο του νοσοκομείου Χανίων «έσβησαν» την φωτιά και στην συνέχεια κατέβασαν ασθενείς που είχαν εγκλωβιστεί. Μάλιστα το σενάριο προέβλεπε τον απεγκλωβισμό μιας λεχώνας από τον πρώτο όροφο του κτηρίου μαζί με το μωρό της.

Τελευταίο σενάριο που εκτυλίχθηκε ήταν ένα «σφοδρό» τροχαίο στο πάρκινγκ του νοσοκομείου Χανίων με τον «εγκλωβισμό» των δυο τραυματισμένων οδηγών μέσα στα οχήματα τους. Στο σημείο «επιχείρησαν» ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και κατάφεραν σε πολύ λίγο χρόνο να απεγκλωβίσουν τους δυο οδηγούς.

Η άσκηση, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο διοικητής του νοσοκομείου Χανίων Γιώργος Μπέας «πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Επιχειρησιακών Σχεδίων Εκτάκτων Αναγκών «ΣΩΣΤΡΑΤΟΣ & ΠΕΡΣΕΑΣ» έχει να κάνει με τον έλεγχο της επιχειρησιακής ετοιμότητας του νοσοκομείου Χανίων στην αντιμετώπιση συμβάντων πυρκαγιάς αιτία μεγάλης σεισμικής δόνησης. Το σενάριο που εκτυλίχθηκε προβλέπει μερική άσκηση μερικής εκκένωσης του νοσοκομείου Χανίων. Κατά τη διάρκεια της άσκησης το νοσοκομείο βρισκόταν σε κανονική και πλήρη λειτουργία χωρίς να διαταράσσει την κανονική λειτουργία του η άσκηση».

Με τη σειρά του ο Νίκος Παπαευσταθίου, πρόεδρος ΕΚΑΒ στις δηλώσεις του τόνισε ότι «σε όλα τα νοσοκομεία υπάρχουν επιχειρησιακά σχέδιο τα οποία προβλέπουν ρόλους και αρμοδιότητες μετά την εκδήλωση τέτοιων φαινομένων αυτό που μας ενδιαφέρει όμως είναι να γνωρίζει ακριβώς τι πρέπει να κάνει αφενός για να διασφαλίσουμε την επιχειρησιακή συνεργασία».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

πηγή: flashnews

post/623010/megali-askisi-stis-floges-to-nosokomeio-chanion-apegklovismos-asthenon-apo-to-ktirio-foto-vinteo/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button