Πανευρωπαϊκό θερμοκρασιακό ρεκόρ στην Κρήτη – Η ξηρασία δημιουργεί ακόμη… καλοκαιρινές συνθήκες εξάπλωσης πυρκαγιών
Τι κι αν ξεκίνησε νωρίτερα φέτος η αντιπυρική περίοδος στην Κρήτη, τι κι αν παρατάθηκε έως τις 15 Νοεμβρίου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ακόμη, εν μέσω Δεκεμβρίου, τρέχει και δε φτάνει σε αγροτοχορτολιβαδικές πυρκαγιές που κατά κύριο λόγο εκδηλώνονται από αμέλεια σε περιπτώσεις καύσης γεωργικών υπολειμμάτων ή πρόκειται για φωτιές που εκδηλώνονται σε βοσκοτόπους. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και μετά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, η ελεγχόμενη καύση επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις, δηλαδή:
-να υπάρχει εξασφαλισμένη πρόσβαση σε νερό,
-να υπάρχει αντιπυρική ζώνη, δηλαδή να είναι καθαρισμένος ο χώρος γύρω από τη φωτιά,
-και κατά την αποχώρηση θα πρέπει να έχει σβηστεί τελείως η φωτιά.
Και φυσικά οι καιρικές θα πρέπει να το επιτρέπουν. «Προτιμότερο είναι να γίνεται η καύση πολύ νωρίς το πρωί, ή αργά το απόγευμα» ανέφερε στην Τηλεόραση CRETA ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Γιώργος Τσικαλάς. Στην περίπτωση που η φωτιά ξεφύγει και χρειαστεί η επέμβαση της πυροσβεστικής, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ παράλληλα προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις.
«Τις πιο πολλές φορές οι πολίτες πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να τιθασεύσουν την πυρκαγιά στο αρχικό της στάδιο και δε θα χρειαστεί η παρέμβασή μας. Η συνήθης απάντηση που λαμβάνουμε είναι: νόμιζα, πίστευα, δεν ήξερα…» σχολίασε ο κ. Τσικαλάς.
476 πυρκαγιές στην Κρήτη από τον Απρίλιο
Από τις 20 Απριλίου έως τις 31 Οκτωβρίου εκδηλώθηκαν 350 πυρκαγιές στο νησί. Από την 1η Νοεμβρίου έως και τις 3 Δεκεμβρίου η πυροσβεστική υπηρεσία έχει επέμβει σε 126 πυρκαγιές, οι οποίες κατέκαψαν 320 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι 1 έως 3 Δεκεμβρίου, εκδηλώθηκαν 22 πυρκαγιές στο νησί, οι οποίες κατέκαψαν 38 στρέμματα.
Όπως ξεκαθαρίζει ο εντεταλμένος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θοδωρής Γιάνναρος, δε βάζει ο καιρός τη φωτιά, αλλά ανθρώπινο χέρι. Παρ’όλα αυτά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι εκείνες που θα καθορίσουν αν μια φωτιά θα εξαπλωθεί και με ποια ταχύτητα, καθώς επίσης και το βαθμό δυσκολίας ελέγχου της.
«Οι συνθήκες δυστυχώς που επικρατούν στη χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα κι ειδικότερα στην περιοχή της Κρήτης χαρακτηρίζονται από παρατεταμένη ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες, συνθήκες οι οποίες είναι πολύ ευνοϊκές ώστε αν υπάρξει κάπου μια σπίθα, να υπάρξει και φωτιά, η οποία θα είναι σχετικά δύσκολο να ελεγχθεί. Συγκριτικά με τη χρονιά του 2022 που ήταν μια σχετικά ήσυχη χρονιά για τα δεδομένα της Ελλάδας, είχαμε πολύ μικρότερες καμμένες εκτάσεις και πολύ μικρότερο αριθμό δασικών πυρκαγιών, ακριβώς διότι οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες δεν ήταν τόσο ευνοϊκές ώστε να εκδηλώνονται και να εξαπλώνονται φωτιές. Αντίθετα, το 2023 όπως και το 2021 είχαμε πυρομετεωρολογικές συνθήκες οι οποίες ήταν εξαιρετικά ευνοϊκές.»
Πανευρωπαϊκό θερμοκρασιακό ρεκόρ στην Κρήτη
Με εξαίρεση τη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα, αυτός ήταν ο πιο θερμός Νοέμβριος από το 2010, σύμφωνα με το Meteo. Στην Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και τη Θεσσαλία καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας. Το πανευρωπαϊκό ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας για το Νοέμβριο, καταγράφηκε στο Σίσι Λασιθίου, όπου στις 4 Νοεμβρίου η θερμοκρασία έφτασε στους 35,1 βαθμούς Κελσίου.
«Στην Κρήτη καταγράφηκαν αποκλίσεις σε ότι αφορά τη μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία της τάξης των 2,5 βαθμών, δηλαδή οι μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράφαμε ήταν κατά μέσο όρο 2,5 φορές υψηλότερες από τις φυσιολογικές για την εποχή. Απ’ότι φαίνεται, δυστυχώς το 2023 σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι από τα πιο θερμά έτη στην ιστορία του πλανήτη μας κι αυτό θα πρέπει να μας ανησυχεί πάρα πολύ. Ειδικά στην Κρήτη και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η οποίες επίσης αντιμετώπιζαν πρόβλημα και κατά τη διάρκεια της άνοιξης, θεωρώ ότι θα είναι ένα από τα πλέον ξηρά φθινόπωρα στην ιστορία των δύο περιοχών» σημείωσε ο κ. Γιάνναρος.
Στον Άγιο Νικόλαο, καθώς επίσης στην Πάρο και την Τήνο το Νοέμβριο παρατηρήθηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετική απόκλιση θερμοκρασίας.
πηγή: creta24