Το Σωματείο Μισθωτών Κυλικείων Δημοσίων Σχολείων Ν. Χανίων-Ρεθύμνης για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Έντονος προβληματισμός κυριαρχεί στον κλάδο των Σχολικών Κυλικείων εν όψει της κατάθεσης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Ο πολύπαθος αυτός κλάδος των πολύ μικρών αυτοαπασχολούμενων, με τα πενιχρά εισοδήματα στην πλειονότητά του, τις λίγες ημέρες εργασίας 130 έως 150 το έτος και τις πολλές ιδιαιτερότητές του που έχει στην λειτουργία του, ανησυχεί ιδιαίτερα για την επιβίωσή του.
Για το λόγο αυτό η ΠΟΚΔΙΣ, απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών.
Στην επιστολή αναφέρεται:
«Αποστέλλουμε αυτή την επιστολή, προς γνωστοποίηση, ενημέρωση και διεκδίκηση, ζητημάτων ζωτικής σημασίας για τον κλάδο των σχολικών κυλικείων. Το νέο φορολογικο νομοσχεδιο το οποίο ανακοινώθηκε πρόσφατα, με βεβαιότητα δεν μπορεί να υποστηριχτεί από τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους… πόσο μάλλον από τους μικρότερους αυτών…. τους σχολικούς κυλικειάρχες.
Οφείλουμε να επισημάνουμε μερικές από τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματός μας, ώστε να γίνει κατανοητό σε κάθε αναγνώστη, ότι το σχολικό κυλικείο, είναι ένα πολύ μικρό μαγαζί με πραγματικά πολύ μικρές και περιορισμένες δυνατότητες, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις, λειτουργεί ως μία συμπληρωματική επιχείρηση, η οποία ενισχύει το εκάστοτε οικογενειακό εισόδημα.
Τα σχολικά κυλικεία λειτουργούν από 130 έως 150 ημέρες τον χρόνο. Η λίστα με τα προϊόντα που επιτρέπεται να πωλούνται σε αυτό, είναι πολύ περιορισμένη και ο τιμοκατάλογος είναι διατιμημένος. Πελάτες μας είναι οι ανήλικοι μαθητές, της ήδη περιορισμένης οικονομικά ελληνικής οικογένειας και το μικρό τους χαρτζιλίκι, το μοναδικό μας έσοδο. Επίσης, οι εργάσιμες ημέρες, πέραν των γνωστών αργιών και των 3 μηνών θερινών διακοπών, μειώνονται και από άλλους αστάθμητους παράγοντες, όπως εκδρομές, καταλήψεις, κακοκαιρία, και άλλα φυσικά φαινόμενα.
Πλήγμα επίσης είναι για εμάς η διανομή (delivery) προϊόντων στους μαθητές, από εξωτερικά καταστήματα, μέσω των mobile πλατφορμών και sms, μέσω των οποίων καταφθάνουν στους μαθητές από τρόφιμα έως και οτιδήποτε άλλο πωλείτε σε ένα περίπτερο (τσιγάρα, καπνικά, παράγωγα κάνναβης, κλπ). Είναι λοιπόν, πασιφανές, ότι ένα σχολικό κυλικείο, παρέχει στον αυτοαπασχολούμενο, ένα μικρό, περιορισμένο , συμπληρωματικό συνήθως εισόδημα, από το οποίο, καλύπτονται ετησίως και επί 12 μήνες, τα πάγια έξοδα μιας επιχείρησης, όπως ΕΦΚΑ, τέλος επιτηδεύματος, εφορία, μίσθωμα-ενοίκιο κυλικείου, κλπ.
Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Κυλικείων Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων, αιτούμαστε την δίκαιη και λογική απαλλαγή μας από αυτό το νομοσχέδιο , το οποίο εάν ισχύσει για όλους τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, ως αποτέλεσμα θα έχει, χιλιάδες ανέργους, χρεωμένους και σίγουρα το μεγαλύτερο ποσοστό του κλάδου μας.
Αντί αυτού, ζητάμε ένα εκλογικευμένο πλάνο οικονομικού ελέγχου, το οποίο θα προσαρμόζεται ανάλογα με τις εργάσιμες ημέρες κάθε σχολικής μονάδας. Άλλωστε, οι εργάσιμες ημέρες του κάθε ενός από εμάς, κατατίθεται στην εφορία, μαζί με τα τερματικά Ζ της ταμειακής μας μηχανής, αλλά και από την σχολική επιτροπή, βάση των οποίων δηλωθέντων ημερών, υπολογίζεται και το ύψος του μισθώματος.
Επίσης, δηλώνουμε ευθέως προσβεβλημένοι, ότι η φοροληστεία δεν είναι έργο των μικρών αυτοαπασχολούμενων, αλλά των μεγάλων ομίλων , οι οποίοι με τις ευλογίες και τα προνόμια από την ΑΔΑΕ, επιπλέουν σε πελάγη φορολογικής νηφαλιότητας, σε αντίθεση με τον κάθε ένα από εμάς, ο οποίος έχει σηκώσει στους ώμους του τα τελευταία χρόνια, κάθε φορολογική επιβάρυνση… κάθε οικονομική καταστροφή… κάθε ασφυκτική επαγγελματικά κατάσταση… με μοναδικό σκοπό την εξασφάλιση του μικρού μας μεν αλλά αξιοπρεπούς μεροκάματου.
Οικονομική κρίση, κορονοϊός και διετή καραντίνα, lock down, ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, ανατιμήσεις, πληθωρισμός… Κι όλα αυτά ταυτόχρονα με τον διπλασιασμό του κόστους της καθημερινότητας της ζωής μας. Το ακόμη πιο μικρό και συρρικνωμένο μας εισόδημα , πρέπει να αρκέσει ώστε να καλύψει το υπερδιπλασιασμένο κόστος της ζωής μας. Την “όχι δωρεάν υγεία μας” . Την αναγκαστική ιδιωτική “παραπαιδεία μας” . Τα ανεξέλεγκτα πλέον υπέρογκα ενοίκια σπιτιών μας. Την δεύτερη ακριβότερη “ενέργεια” της Ευρωπαϊκής ένωσης, αλλά και τον δεύτερο χαμηλότερο μισθό στην Ευρώπη.
Όχι , λοιπόν. Δεν είμαστε εμείς, οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι , οι κυλικειάρχες, αυτοί που λεηλατούν την Ελληνική οικονομία. Δεν μπορούμε προφανώς και να την σώσουμε εμείς, βάση των τόσο μικρών μας εισοδημάτων. Καταγγέλλουμε ευθέως την ανυπόστατη κατηγορία της κυβέρνησης περί φοροκλοπής και ανταπαντάμε ότι για τον “κλέφτη με το μακρύ-μακρύ χέρι” πρέπει να ψάξουν πολύ κοντύτερα τους, στα ανώτερα σκαλοπάτια της οικονομικής κλίμακας.
Πάντα αισθανόμασταν πως μας “στήνουν” απέναντί τους , στα πέντε μέτρα και μας στοχοποιούν…μας λιθοβολούν… μας σκοτώνουν… Πλέον στεκόμαστε μόνοι μας “απέναντι” στο νομοσχέδιο αυτό και αντιδρούμε με κινητοποιήσεις, αιτήματα, διεκδικήσεις. Αντιστεκόμαστε σθεναρά και απαιτούμε δίκαιη φορολογία για όλους.
Η ΠΟΚΔΙΣ διεκδικεί :
Εξαίρεση του κλάδου από το σκληρό φορολογικό νομοσχέδιο.
Πλήρη απόσυρση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ.
Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 13.00 μ.μ. στο υπουργείο οικονομικών όλους τους συναδέλφους.
Καλούμε τα κατά τόπους σωματεία και ομοσπονδίες, σε συμπόρευση, οργανώνοντας τοπικά αντίστοιχες κινητοποιήσεις».
πηγή: creta24