Xania

Xανιά: Στο δημοτικό συμβούλιο από την Λαϊκή Συσπείρωση η επιστολή μαθητών για το Ιτζεδίν

Ερώτηση προς το δημοτικό Συμβούλιο Χανίων κατέθεσε η Λαϊκής Συσπείρωση αναφορικά με το Ιτζεδίν, η οποία συνοδεύεται από ανοιχτή επιστολή, μαθητών και εκπαιδευτικών 7ου Γυμνασίου Νίκαιας.

Στο κείμενο της ερώτησης η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρει:

Σας επισυνάπτουμε επιστολή 31 Μαθητών του 7ου Γυμνασίου Νίκαιας καθώς και των 3 εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ιστορίες που τις είπε το Φως» (εργαστήρι προφορικής ιστορίας) σχετικά με την ανάγκη άμεσης άρσης της ετοιμορροπίας του Ιτζεδίν και για την ουσιαστική του επισκευή και λειτουργία του προς όφελος της ιστορικής μνήμης του τόπου μας.

Η επιστολή αυτή αναδεικνύει την τεράστια σημασία που έχει η αποκατάσταση του Ιτζεδίν ώστε αυτό να γίνει επισκέψιμο, προσβάσιμο στον λαό και στη νεολαία της περιοχής και τους επισκέπτες απ’ όλη τη χώρα και τον κόσμο, όπως έχουμε πολλάκις αναφερθεί. Για να είναι το φρούριο του Ιτζεδίν «σχολείο» της συλλογικής μνήμης, για να διδάσκονται οι νέες γενιές την ιστορία του τόπου μας.

Την επιστολή την καταθέτουμε στην συνεδρίαση λογοδοσίας και παρακαλούμε όπως απαντήσετε στα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς καθώς και στο σύνολο της χανιώτικης κοινωνίας σχετικά με τα αναφερόμενα σε αυτή.

Οι δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Χανίων

Λουτσέτης Χαράλαμπος

Κλωνιζάκης Μιλτιάδης

Μακρέας Δημήτριος

Μπομπολάκης Φώτης

Η επιστολή:

«Ομάδα εργαστηρίου προφορικής ιστορίας

7ου Γυμνασίου Νίκαιας

e-mail: hs20726@hua.gr

Νίκαια, 3 Ιουνίου 2024

Προς: Δήμο Χανίων

Αντιδήμαρχο Πολιτιστικών Θεμάτων

Κοινοποίηση:

1.Γραφείο Δημάρχου

2.Δημοτικό συμβούλιο δήμου Χανίων

3. Σύλλογος απογόνων πολιτικών κρατουμένων Ιτζεδίν

4. Τοπικός Τύπος

Θέμα: Ανοιχτή επιστολή, μαθητών και εκπαιδευτικών 7ου Γυμνασίου Νίκαιας για το Ιτζεδίν

Πριν δυο μήνες περίπου, στις 6 του Απρίλη, μια ομάδα μαθητών και τρεις εκπαιδευτικοί του 7ου Γυμνασίου Νίκαιας, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού μας προγράμματος «Ιστορίες που τις είπε το φως», επισκεφθήκαμε το Ιτζεδίν. Μετά από προσπάθεια, καταφέραμε να πάρουμε την άδεια από την υπηρεσία Νεότερων Μνημείων να μπούμε στο χώρο, γιατί μας εξήγησαν προφορικά και γραπτά πως είναι ένα μνημείο που καταρρέει και παραμένει κλειστό για χρόνια! Ξεναγηθήκαμε στο χώρο με πολλή προσοχή από την εκπαιδευτικό και ερευνήτρια του μνημείου, κυρία Ειρήνη Καλαϊτζάκη. Δέος και συγκίνηση, αλλά και θλίψη και απορία πώς ένα τέτοιο μνημείο αφήνεται να γκρεμιστεί. Πληροφορηθήκαμε πως το φθινόπωρο του 2023 το μνημείο πέρασε στα χέρια του Δήμου Χανίων, προκειμένου να αναστηλωθεί. Όλοι φύγαμε με την ελπίδα και την υπόσχεση πως θα ξαναβρεθούμε στην Κρήτη και θα επισκεφθούμε ένα μνημείο ανοιχτό, αναστηλωμένο και φροντισμένο.

Δυστυχώς, δυο μήνες μετά μαθαίνουμε από δημοσιεύματα πως τίποτα απολύτως δεν έχει αλλάξει. Μάλλον, άλλαξε… Η εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου, στον εξωτερικό περίβολο του μνημείου, βανδαλίστηκε από αγνώστους πριν λίγες ημέρες. Σημεία των καιρών, αλλά πώς να μην είναι; Τα μνημεία είναι φορείς μνήμης. Όταν τα μνημεία καταρρέουν, τότε η μνήμη χάνεται και τέτοιες πράξεις είναι αναμενόμενο, δυστυχώς, να συμβούν.

Το σχολείο μας βρίσκεται σε μια ιστορική γειτονιά του Πειραιά, τη Νίκαια (την Κοκκινιά, όπως την έλεγαν παλιά). Η πόλη μας είναι ένας συνοικισμός που δημιουργήθηκε από πρόσφυγες, που πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στην Κατοχή. Τα σπίτια των προσφύγων, η Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς, είναι τα μνημεία της πόλης μας. Μπορεί να μην είναι «must»

προορισμοί για τα πλήθη των τουριστών που φθάνουν στον Πειραιά με τα κρουαζιερόπλοια, αλλά είναι η δική μας μνήμη. Χωρίς αυτήν, είμαστε άνθρωποι χωρίς ταυτότητα. Το Ιτζεδίν είναι μέρος της ταυτότητας των Χανιών, αλλά όχι μόνο. Ως μνημείο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας αποτελεί ψηφίδα της συλλογικής ιστορικής και πολιτιστική μας ταυτότητας.

Γι αυτό, ενώνοντας τη φωνή μας μαζί με όλους αυτούς που νοιάζονται για την τύχη του μνημείου φωνάζουμε όσο πιο δυνατά γίνεται: σώστε το Ιτζεδίν, πριν να είναι πολύ αργά!

Με εκτίμηση

Η παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος:

Κουστουμπάρδη Λουίζα, φιλόλογος, εκπαιδευτικός 7ου Γυμνασίου Νίκαιας

Πήχα Μαρία, θεολόγος, εκπαιδευτικός 7ου Γυμνασίου Νίκαιας

Τσαλίκη Άννα, καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας, εκπαιδευτικός 7ου Γυμνασίου Νίκαιας

Και οι 31 μαθητές που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα (εργαστήρι προφορικής ιστορίας) του 7ου Γυμνασίου Νίκαιας «Ιστορίες που τις είπε το Φως»

Νάγια Γ.
Ανδρονίκη Δ.
Νεφέλη Ζ.
Βασιλική Μ.
Ματίνα Τ.
Άγγελος Μ.
Έλενα Κ.
Μάξιμος Γ.
Μελίνα Π.
Στέλιος Μ.
Δημήτρης Μ.
Λεμονιά Σ.
Άννα Α.
Μαρία Ρ.
Σταμάτης Α.
Ελπίδα Π.
Παναγιώτης Π.
Βιβιάννα B.
Βασιλική Β.
Έφη Σ.
Μαρίλια Π.
Δέσποινα Τ.
Αλέξανδρος Ζ.
Δημήτρης Δ.
Ιωάννα Κ.
Ευαγγελίνα Α.
Γιώργος Λ.

Αλέξης Π.
Σπύρος K.
Αφροδίτη A.
Ξενοφώντας K.».

https://creta24.gr/xania-sto-dimotiko-symvoulio-apo-tin-laiki-syspeirosi-i-epistoli-mathiton-gia-to-itzedin/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button