Xania

Δήμος Πλατανιά: Τι να προσέχουν οι πολίτες ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου και στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Δήμου Πλατανιά για ενημέρωση των πολιτών σχετικά με μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών που οφείλουν να λαμβάνουν, αλλά και συγκεκριμένων σχετικών νομοθετικών διατάξεων που βρίσκονται σε ισχύ, γίνονται γνωστά τα εξής:

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται κάθε είδους καύση σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις. Ειδικά για την Περιφέρεια Κρήτης, για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, η έναρξη του χρονικού ορίου απαγόρευσης της οποιαδήποτε χρήσης πυρός ορίζεται από 20-04-2023 και λήγει στις 31-10-2023, σύμφωνα με σχετική απόφαση του αρμόδιου Συντονιστή Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.
Οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται: α) εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών, β) εντός ακτίνας εκατό μέτρων (100 μ.), από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, γ) εκτός σχεδίου με κτίσμα, υποχρεούνται μέχρι την 30η Απριλίου να έχουν προβεί στον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της. Επιπλέον, έχουν την υποχρέωση να συντηρούν τις ιδιοκτησίες τους καθαρές καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι έως και την 31η Οκτωβρίου 2023.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 20/2022 (ΦΕΚ 1301/Β΄/18-03-2022),ο καθαρισμός περιλαμβάνει:

α) Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κτίσματα (τουλάχιστον 3μ.) τα οποία ενέχουν κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

β) Κλάδεμα της κόμης των δέντρων από το έδαφος εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση το ύψος της στηθιαίας διαμέτρου (περίπου 1,50μ.) και το 50% της κόμης τους.

γ) Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων εντός των ως άνω χώρων.

δ) Συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Οι ιδιοκτήτες των παρόδιων στην αγροτική οδοποιία καλλιεργειών, υποχρεούνται να προβούν στην κοπή των κλάδων που παρακωλύουν την απρόσκοπτη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων.

 

Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων οφείλουν να επιμεληθούν για την εφαρμογή των ανωτέρω.

 

Μετά από μια πυρκαγιά σε βοσκότοπο, αυτός κηρύσσεται αναδασωτέα έκταση και η αρμόδια δασική υπηρεσία υποχρεούται να προβεί σε ενημέρωση του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.), διαβιβάζοντάς του την σχετική πράξη χαρακτηρισμού, προκειμένου να ενημερωθεί η ψηφιακή του βάση δεδομένων.

 

Τονίζεται ότι ο Δήμος Πλατανιά, όπως και όλος ο Νομός, ανήκει στις ιδιαίτερα επικίνδυνες περιοχές της χώρας για την εκδήλωση πυρκαγιών σε δάση και δασικές εκτάσεις, γεγονός το οποίο επιβάλει την ιδιαίτερα προσεκτική συμπεριφορά και υπεύθυνη στάση απ’ όλους μας.

 

Τι πρέπει να προσέχουμε για να αποτρέψουμε την εκδήλωση πυρκαγιάς

Δεν καίμε ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών.
Δεν ανάβουμε τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
Τηρούμε τις αποστάσεις και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εκτέλεση των θερμών εργασιών, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε σε υπαίθριους χώρους.
Δεν αφήνουμε σκουπίδια στην ύπαιθρο. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
Σεβόμαστε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.

 

Αν το σπίτι μας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος ή δασική έκταση

Δημιουργούμε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι μας, καθαρίζοντας και απομακρύνοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα, τις πευκοβελόνες, τα ξερά φύλλα, τα κλαδιά κλπ.
Κλαδεύουμε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία τους και την κατάσταση των κλαδιών τους.
Απομακρύνουμε όλα τα ξερά κλαδιά από τα δέντρα και τους θάμνους.
Δεν αφήνουμε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια. Τα κλαδεύουμε, έτσι ώστε να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι μας.
Αραιώνουμε γύρω από το κτίσμα την δενδρώδη βλάστηση, έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για λόγους ακόμη μεγαλύτερης ασφάλειας και όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, απομακρύνουμε την δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων.
Δεν τοποθετούμε πλαστικές υδρορροές ή πλαστικούς οχετούς νερού στους τοίχους του κτίσματος.
Προφυλάσσουμε, εξωτερικά, τα παράθυρα και τις γυάλινες πόρτες, τοποθετώντας παντζούρια από μη εύφλεκτα υλικά.
Καλύπτουμε τις καμινάδες και τους αγωγούς εξαερισμού του κτίσματος με ειδικό, μη εύφλεκτο, συρμάτινο σύρμα έτσι ώστε οι σπίθες να μην μπορούν να διεισδύσουν στο εσωτερικό του κτηρίου.
Δεν αποθηκεύουμε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι.
Αποφεύγουμε την κατασκευή ακάλυπτων δεξαμενών καυσίμου κοντά στο σπίτι μας.
Τοποθετούμε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
Προμηθευόμαστε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και μεριμνούμε για τη συντήρησή τους.
Εξοπλιζόμαστε με σωλήνα ποτίσματος, με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλουμε να προστατεύσουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Μία δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένας σωλήνας νερού, μπορεί να μας προστατεύσουν από την πυρκαγιά.

 

Πώς πρέπει να ενεργήσουμε μόλις αντιληφθούμε πυρκαγιά

Τηλεφωνούμε ΑΜΕΣΩΣ στο Κέντρο της Πυροσβεστικής (στον αριθμό κλήσης 199)ή του ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης έκτακτης ανάγκης (112) και δίνουμε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε, καθώς και πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βλέπουμε την πυρκαγιά.
Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
Προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
Δεν κλείνουμε το τηλέφωνο προτού δώσουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες

 

Περισσότερες και πιο λεπτομερείς οδηγίες παρέχονται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην επίσημη ιστοσελίδα της (www.civilprotection.gr).

https://creta24.gr/dimos-platania-ti-na-prosechoyn-oi-polites-enopsei-tis-antipyrikis-periodoy/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button