Xania

Δασικοί Χάρτες: Χιλιάδες ακίνητα σε «αιχμαλωσία» στα Χανιά – Το στάδιο που βρίσκεται η εξέταση των αντιρρήσεων

Μυρτώ Πιπεράκη


Μυρτώ
Πιπεράκη

Στην αναμονή βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 34.000 υποθέσεις αντιρρήσεων πάνω στους δασικούς χάρτες που έχουν αναρτηθεί στην περιφερειακή ενότητα Χανίων, με τους ενδιαφερόμενους να βλέπουν τις υποθέσεις τους να μην «προχωράνε».

Μάλιστα αυτή τη στιγμή στην περιφερειακή ενότητα Χανίων υπάρχουν ιδιοκτήτες με εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές και έχουν υποβάλει αντίρρηση να βρίσκονται σε αναμονή από το 2018.

Τι γίνεται με τις επιτροπές που εξετάζουν τις αντιρρήσεις

Ο λόγος που κρύβεται πίσω από τις μεγάλες καθυστέρησης είναι ότι η εξέταση των αντιρρήσεων από τις επιτροπές προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς ενώ εδώ και μερικές βδομάδες το έργο τους έχει διακοπεί καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η επανασυγκρότηση τους μετά την τελευταία αλλαγή της νομοθεσίας.

Το έργο των επιτρόπων είναι συγκεκριμένο αλλά αρκετά δύσκολο, να εξετάσουν την κάθε υπόθεση δασική αντίρρησης που τους παραδίδεται από την διεύθυνση δασών και να λαμβάνουν υπόψιν τους όλες τις παραμέτρους ώστε να μην αδικηθεί ούτε ο πολίτης ούτε το φυσικό περιβάλλον.

Στα Χανιά συγκεκριμένα θα συγκροτηθούν πέντε επιτροπές, οι οποίες θα απαρτίζονται από τρία μέλη, ένα δικηγόρο που θα οριστεί από τον δικηγορικό σύλλογο Χανίων, ένα μηχανικό από το ΤΕΕ, και ένα δασολόγο από τη διεύθυνση δασών Χανίων. Βέβαια όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Χανίων Χρήστος Πραματευτάκης στο Flashnews.gr «ο αριθμός των πέντε επιτροπών είναι ανεπαρκής. Αυτό σημαίνει ότι η κάθε επιτροπή θα εκδικάσει περίπου 5.000 αντιρρήσεις, αριθμός πολύ μεγάλος και η διαδικασία θα κρατήσει χρόνια».

Από αυτές τις πέντε επιτροπές οι τρεις ασχολούνται με τις υποθέσεις των δασικών αντιρρήσεων που αφορούν στην παλιά ανάρτηση του δασικού χάρτη και μόλις περατώσουν το έργο τους θα συνεχίσουν με τις αντιρρήσεις που αφορούν στην νέα ανάρτηση του δασικού χάρτη. Οι άλλες δυο επιτροπές θα ασχοληθούν από την αρχή με τις αντιρρήσεις που έχουν σχέση με τη νέα ανάρτηση.

Η Πολύμνια Σκλαβάκη Διευθύντρια Δασών Ν. Χανίων μιλώντας στο Flashnews.gr έδωσε μια εικόνα για την σειρά που θα ακολουθηθεί στην εξέταση των υποθέσεων λέγοντας ότι «θα δοθεί μια προτεραιότητα στις υπόθεσες που αφορούν την παλιά ανάρτηση καθώς οι πολίτες βρίσκονται στην αναμονή από το 2018 χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι επιτροπές δεν θα τροφοδοτούνται και με υποθέσεις που αφορούν στην νέα ανάρτηση».

Ο λόγος που καθυστερεί η συγκρότηση των επιτροπών

Οι λόγοι που υπάρχει αυτή η μεγάλη καθυστέρηση στην επανασυγκρότηση και στο έργο των επιτροπών είναι ποικίλοι.

Βασικός λόγος κατά τα προηγούμενα χρόνια ήταν η πανδημία του Κορονοϊου που είχε θέσει ένα stop στην όποια λειτουργία των επιτροπών. Παράλληλα άλλος βασικός λόγος ήταν η χαμηλή αποζημίωση που δινόταν στα μέλη των επιτροπών. Ωστόσο αυτό άλλαξε με πρόσφατη νομοθεσία που ψηφίστηκε με την κ. Σκλαβάκη να αναφέρει ότι «Το ζήτημα των αποζημιώσεων λύθηκε. Η αμοιβή πλέον αυξήθηκε ικανοποιητικά δίνοντας ένα σημαντικό κίνητρο στις επιτροπές να εξετάζουν πιο πολλές αντιρρήσεις μέσα στο μήνα».

Από την πλευρά του ο κ. Πραματευτάκης τονίζει για την αμοιβή που δίνεται στα μέλη των επιτροπών ότι «κάθε μέλος της επιτροπής για το ογκώδες έργο που αναλάμβανε για κάθε υπόθεση αμειβόταν με ελάχιστα χρήματα που δεν κάλυπταν ούτε στοιχειωδώς την εργασία που εκτελούσε. Επειδή ακριβώς είναι τόσο μικρό το αντίτιμο ο δικηγόρος δεν το εκλαμβάνει ως αμοιβή αλλά ως μια προσφορά και υποχρέωση του προς το νομό για ολοκληρωθεί το έργο του χαρακτηρισμού των εκτάσεων και οι πολίτες να γνωρίζουν τι είναι το ακίνητο τους».

Το πρόβλημα στα Χανιά με τις υποθέσεις των αντιρρήσεων

Παρόλα αυτά υπάρχει ακόμα ένα βασικό πρόβλημα με την πορεία των υποθέσεων καθώς στα Χανιά όπως υποστηρίζει η κ. Σκλαβάκη «για να φτάσει μια υπόθεση αντίρρησης στην επιτροπή θα πρέπει πρώτα να εξεταστεί από την Διεύθυνση Δασών και να γίνει χαρτογράφηση. Η υπηρεσία εδώ στα Χανιά για τον όγκο των υποθέσεων που διαχειρίζεται είναι αρκετά υποστελεχωμένη. Και όπως καταλαβαίνετε έχουμε και άλλα ζήτημα σαν υπηρεσία να τρέξουμε. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η συνδρομή από εξωτερικό συνεργάτη ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο μεγάλο έργο που έχουμε να εκτελέσουμε και να έχουν και οι επιτροπές συνεχώς υποθέσεις να εξετάζουν».

Για το χρονοδιάγραμμα επανασυγκρότησης των επιτροπών η κ. Σκλαβάκη αναφέρει ότι « Είναι θέμα ημερών να ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα έχει εκδοθεί και το ΦΕΚ που απαιτείται μετά την συγκρότηση των επιτροπών»

«Αιχμάλωτα» τα ακίνητα μέχρι να ολοκληρωθεί ο χαρακτηρισμός τους – Τι σημαίνει στην πράξη αυτό για τους ιδιοκτήτες

Ωστόσο οι πολίτες μέχρι να εξεταστεί η υπόθεση της αντίρρησης που έχουν υποβάλει έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλα «εμπόδια» για τις εκτάσεις τους. Στην πράξη οι ιδιοκτησίες που έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να έχει βγει τελεσίδικη απόφαση είναι «δεσμευμένες» και οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε καμία ενέργεια.

Όπως επεξηγεί ο κ. Πραματευτάκης «για όλο το χρονικό διάστημα που οι υποθέσεις αυτές βρίσκονται σε αναμονή τα ακίνητα στην ουσία είναι δεσμευμένα και οι ιδιοκτήτες είναι αιχμάλωτοι των διαδικασιών. Το σίγουρο είναι ότι ένας αγοραστής θα αποφύγει ένα ακίνητο το οποίο έχει χαρακτηριστεί δασικό. Μετά υπάρχει και πρόβλημα στην μεταβίβαση του ακινήτου καθώς απαγορεύεται ρητώς και κατηγορηματικώς στους συμβολαιογράφους να συντάξουν συμβόλαια για ακίνητα που έχουν χαρακτηριστεί δασικά. Ωστόσο σε περίπτωση που πρόκειται για ένα μεγαλύτερο ακίνητο στο οποίο ένα κομμάτι του έχει χαρακτηριστεί ως δασικό και δεν επηρεάζεται η δόμηση, ο ιδιοκτήτης μπορεί να προχωρήσει σε ενέργειες».

Πως θα ενημερωθεί ο πολίτης ότι εξετάζεται η υπόθεση του – Τι πρέπει να κάνει

Οι πολίτες όπως αναφέρει στο Flashnews.gr ο κ. Πραματευτάκης δεν χρειάζεται να ανησυχούν για το πότε θα ενημερωθούν για την εκδίκαση της υπόθεσης τους ούτε αν θα πρέπει να προχωρήσουν και σε άλλες ενέργειες καθώς «οι αντιρρήσεις πάνω στους δασικούς χάρτες έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά και σε κάθε αίτηση που έχει υποβληθεί έχει καταχωρηθεί ένα μέιλ επικοινωνίας στο οποίο θα έρθει ειδοποίηση με την ημέρα και ώρα της συνεδριάσεως της επιτροπής για την συγκεκριμένη υπόθεση. Κατά κανόνα στις αιτήσεις φυσικών προσώπων έχει καταχωρηθεί ως μέιλ επικοινωνίας το μέιλ κάποιου λογιστή, δικηγόρου ή μηχανικού που χειρίζεται την υπόθεση. Σε αυτή την περίπτωση οι πολίτες θα ενημερωθούν από εκείνους για τις υποθέσεις τους».

Η χρησιμότητα ενός ολοκληρωμένου δασικού χάρτη

Τέλος η κ. Σκλαβάκη αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου δασικού χάρτη τονίζοντας ότι «κάποια στιγμή όλη αυτή η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να έχουμε στη διάθεση μας ένα χάρτη που να γνωρίζουμε τον χαρακτηρισμό κάθε έκτασης και έτσι να υπάρξει ένας ορθός σχεδιασμός των όποιων δράσεων.

Έχουμε ένα μοναδικό τόπο και θα πρέπει με ισορροπία να ολοκληρωθεί η διαδικασία των αντιρρήσεων και να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος δασικός χάρτης πάντα με γνώμονα το δίκαιο και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Τα Χανιά έχουν ένα μεγάλο δασικό πλούτο αλλά με δύσκολη γεωμορφολογία. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι ένα δύσκολο εγχείρημα αλλά ελπίζω να ολοκληρωθεί με επιτυχία όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

© Copyright 2023 Flashnews.gr – All Rights Reserved

design by WebOlution

powered by

πηγή: flashnews

post/616250/dasikoi-chartes-chiliades-akinita-se-aichmalosia-sta-chania-to-stadio-pou-vrisketai-i-exetasi-ton-antirriseon/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button